Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Ingázóknak pénzt hozó ismeretek

Ingyenesen kaptak tanácsot Ausztriában dolgozók olvasóink nemrégiben információs napunkon.
Az IGR – Jövő a határtérségben projekt az osztrák és a magyar szakszervezetek együttműködése révén jött létre, hogy az Ausztriában dolgozókat segítse a jogszabályok ismertetése révén. Az osztrák munka-, adó-, nyugdíj- és szociális ügyeket ismerő jogászok – dr. Kovács Bernadett és dr. Péter Nóra – egy hete a Kisalfölddel együtt megszervezett, közös rendezvényen adtak tanácsokat olvasóinknak.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdésekre adott, másoknak is tanulságos válaszaikat. Ugyanis a jogszabályok adta lehetőségek ismerete pénzt jelent az ingázóknak.

Várjuk azoknak a beszámolóit, tapasztalatait, akik már egy ideje kint dolgoznak Ausztriában és azoknak a kérdéseit, akik  csak tervezik ezt, vagy mostanában vállaltak munkát az osztrákoknál. Üzeneteiket postacímünkre vagy az ingazona@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el.

Többen kérték szakértőinket, segítsenek kiszámolni, az adóbevallásukban mennyi benzinpénzt érvényesíthetnek a munkába járás okán. Így akár havonta 306 euróval is csökkenthetik adóalapjukat, vissza is kaphatnak pénzt az adóhatóságtól. Persze ennek az is feltétele, hogy munkaadójuknál év közben nem érvényesítették ezt a kedvezményt és havonta legalább 11 napon autóval mentek munkába és onnan haza, s hatvan kilométernél nagyobb a távolság lakhelyük és munkahelyük között. Jó tudni, hogy a munkavállaló adóbevallást öt évre visszamenőlegesen adhat be, öt évre visszamenőlegesen érvényesítheti az úgynevezett ingázói átalányt is.

Évente akár 220 eurós adóalap-csökkentést is elérhet a munkavállaló Ausztriában a gyermek utáni adókedvezménnyel. Akár a szezonmunkás is, akik egy évben több mint hat hónapot dolgozik Ausztriában. Létezik az osztrákoknál emellett az úgynevezett egyedül keresők pótléka, amelynek feltétele, hogy a munkavállalónak gyermeke legyen, és az is, hogy családi pótlékot kapjon már legalább hét hónapja Ausztriából is. Ez a kedvezmény gyerekszámtól függ, egy gyereknél évi 494, két gyereknél évi 669, három gyereknél évente 889 euró.

Többen kérdezték azt is szakértőinktől, hogy nyugdíjba mikor tudnak elmenni. Általában olyanok, akik majd valószínűleg Magyarországról és Ausztriából is kaphatnak résznyugdíjat, mert mindkét országban dolgoztak. Nekik azt tanácsolták a jogászok, hogy kérjék szolgálati idejük elismerését, az alapján ismerhetik meg lehetőségeiket, azt, hogy a két ország szabályai szerint mikor kérhetnek nyugdíjat. A hazai nyugdíjbiztosítóhoz érdemes fordulniuk, amely felveszi a kapcsolatot osztrák társszervével.

Több várandós kismama is igénybe vette tanácsadásunkat. Nekik azt érdemes tudniuk, hogy Ausztriában általában a szülés előtt nyolc héttel lép érvénybe a foglalkoztatási tilalom, de veszélyeztetett terhesség esetén akár korábban is. Abban az esetben, ha az apa vagy az anya rendelkezik magyarországi munkahellyel, az édesanyák Magyarországról kaphatnak gyest, Ausztriából gyeskülönbözetet. Különbözetként ahhoz az összeghez juthatnak hozzá, amennyivel több az osztrák ellátás a hazainál. Ha mindkét szülő az osztrákokhoz jár át a munka miatt, akkor csak onnan kap gyest a kismama, akkor is, ha mindkét szülőnek magyarországi a lakcíme.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfizethető? Így drágult 18 év alatt a vonatjegy

Nézze meg, hogy lett a 848 forintos vonatjegyből 2014-re 3410 forint. Tovább olvasom