Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Gyógyszer helyett tenyészti madarait

Kiváló élettani hatásai vannak a fürjtojásnak. A Kisalföld Piactér e heti termelője is egészségügyi okokból vásárolt először fürjeket, ma már négyszáz darabos állománya van.


Egészségügyi okokból lett fürjtenyésztő a győri Bálint Zoltán. Azt hallotta ugyanis, hogy a madár tojása jó hatással van a vérnyomásra. Huszonkét fürjet vásárolt. Azóta több mint egy év telt el, a gazdának ma már négyszáz szárnyasa van. Vérnyomásgyógyszere viszont nincs.

– Hallottam és utána is olvastam, hogy a fürjtojásnak kiváló élettani hatásai vannak – kezdte őstermelői történetét Bálint Zoltán. – Enyhe vérnyomásgondokkal küzdöttem, ezért gondoltam, kipróbálom. Egészen kicsiben kezdtem, csak a magunk ellátására. Rövid időn belül tapasztaltam az eredményt, vérnyomásom beállt a normális értékre, elhagytam a gyógyszert. Ismerőseim körében egyre nagyobb lett viszont az igény, így úgy gondoltam, fejlesztek, rövidesen elértem a mostani, négyszáz darabos állományt. A mi konyhánkban egyébként a fürj teljesen kiváltotta a tyúktojást. Gyakorlatilag minden formában fogyasztjuk. A feleségem gyakran készít tojássalátát, de megfőzve is finom és a hús panírozására is ugyanúgy alkalmas.Bálint Zoltán civilben biztonsági őr, mellette mint őstermelő tevékenykedik. Már tésztaüzemmel is tárgyal például az együttműködésről.

– Az Alföldön készítenek fürjtojásból tésztaféléket. A lovászpatonai tésztaüzem vezetőivel dolgozzuk ki a részleteket, hiszen miért ne lehetne a Kisalföldön is ilyen termék – mondta Bálint Zoltán. A
lovászpatonai tésztakészítő üzem szintén szerepel a Kisalföld Piactér termelői névjegyzékében.

Bálint Zoltán tehát további fejlesztéseket tervez. A madarak helyét szeretné korszerűsíteni például. Ez a munka egyébként nem áll tőle távol, hiszen eredeti végzettsége mezőgazdasági gépésztechnikus.

– Nagyon szeretek a fürjekkel foglalkozni, szívesen csinálom. Ezért is törekszem arra, hogy fejlesszem a gazdaságot. Igaz, véletlenül kerültem bele, de most már nem hagyom abba – tette hozzá. Az értékesítésről elmondta: nem kell a tojás tárolásán gondolkodnia, mivel háztól elviszik valamennyit. A tapasztalata az, hogy Szlovákiában nagyon népszerű, oda sokat visznek el tőle. Ám egyre keresettebb a tojás hazánkban is. A győri termelő 20 forintért adja darabját, ő úgy véli, nem drágán. Számításai szerint egyébként öt fürjtojás felel meg egy tyúktojásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

AlteRába Fesztivál - Sikerrel zárt az AlteRába - videó

Körmenden búcsúzott a nyugat-dunántúli közönségtől a HS7. Tovább olvasom