Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Felkutatják és ápolják a katonasírokat Székesfehérváron

Felkutatják, rendbe hozzák és ápolják a katonasírokat Székesfehérváron; a hosszú távú program első lépéseként három katona nyughelyét tették rendbe a Hosszútemetőben szerdán.

A munkában Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka vezetésével a városba települt katonai szervezetek képviselői, Cser-Palkovics András (Fidesz) Székesfehérvár polgármestere, a Military Klubból diákok és tanárok, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, valamint a székesfehérvári nyugállományú katonák klubjának több tagja vett részt.

Rendbe hozták az 1944-ben elhunyt Schnetzer Ferenc honvéd tábornok, hadügyminiszter, az 1917-ben életét vesztő Nemes Szalay Miklós főhadnagy családi sírboltját és az 1928-ban meghalt Csató Ferenc őrnagy nyughelyét. Megtisztították a sírköveket, újrafestették a sírboltok kerítését és friss virágot helyeztek a sírokra.

A munkát a következő hónapokban is folytatják, mivel csak a Hosszútemetőben negyven katonasírt sikerült felkutatnia Jobbágy Antal nyugállományú ezredesnek. Mint az MTI-nek elmondta, közülük tíz nagyon elhanyagolt, valószínűleg azért, mert a sírokban nyugvók hozzátartozói is meghaltak már.

A városban - amely a történészek feljegyzései szerint eddig hatvankét különböző katonai szervezetnek adott otthont, és történelmi jelentőségű katonaváros volt - több ezerre tehető azoknak a magyar és más nemzetiségű katonáknak a száma, akik a háborúban estek el vagy helyi kötődésük miatt Székesfehérváron nyugszanak.

A rendezett, ápolt katonatemetők mellett a település több temetőjében is vannak katonasírok.

Egy részüket már nem látogatják, és emiatt a sírok, emlékművek állaga leromlott.

Rendbetételükhöz a város önkormányzata biztosít alapanyagot - például festéket -, a munkában résztvevő katonák és szervezetek pedig elvégzik a helyreállítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Esterházy-szervizkészlet újabb darabjai kerültek elő Pápán

A pápai Esterházy-kastély egykori szervizkészletének újabb hét darabja került elő, egy helybeli… Tovább olvasom