Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Előkészületben a 86-os főút korszerűsítése

Megújulhat a 86-os főút Zalalövő és Szombathely között: a tervek szerint két elkerülő út épül több mint 50 kilométeren, továbbá felújítják és helyenként szélesítik az útpálya burkolatát. A beruházások előkészületei várhatóan 2013-ra fejeződnek be. Az előkészítést az Európai Unió társfinanszírozása teszi lehetővé.
A 86. számú főút a tőlünk északra fekvő államok és a koperi kikötő közötti közlekedőfolyosó egyik útvonala, így a nagy kamionforgalom miatt sürgető a térségünkön áthaladó szakaszon a burkolat megerősítése, a településeket elkerülő nyomvonal egyidejű megépítésével. Az országos főút több szakaszát újítják fel jelenleg is, valamint már átadtak a forgalomnak felújított, illetve települési elkerülő szakaszokat. Jelenleg a 25,4 és 77,8 kilométerszelvények közötti szakaszokon tervezett beruházások előkészítése folyik.

Jelenleg az Egyházasrádócot, Nádasdot, illetve Zalalövőt elkerülő, valamint több új nyomvonalú szakasz megépítéséhez, továbbá a régi nyomvonalon futó szakaszakon a burkolat 11,5 tonna tengelyterhelésre való felújításához szükséges dokumentációt készítik el. A tervek szerint a pályafelújítás során több helyen is előzési sávokat építenek ki, azaz kétszer két sávosra bővíthetik az utat. Az előkészítési szakasz várhatóan 2013-ra zárul le.

Egyes szakaszokon előkészületben van a megvalósíthatósági tanulmány, az örökségvédelmi hatásvizsgálat, a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat, az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése. Más szakaszokon már folyik a kivitelezéshez szükséges területek megszerzése, valamint az érintett szántók és erdőterületek művelésből történő kivonása, s elkészült az engedélyezési tervdokumentáció. A jogerős építési engedélyek, a közműengedélyek és a kiviteli tervek is rendelkezésre állnak. A tervezésben, illetve a nyomvonalak kialakításában a szabályszerű közbeszerzéssel kiválasztott UNITEF Szalamandra Kft., az Utiber Kft, valamint Vianovaplan Kft. vett részt.

„A beruházással a térség helyzete várhatóan számottevően javul a munkahelyteremtő beruházásokért folyó versenyben" – mondja Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.

A felújítandó, illetve a megépítendő útszakasz jelentős részén a tervek szerint vadvédő kerítést is építenek. Az elkerülő utak tervezésénél a mezőgazdasági utak hálózatba történő illeszkedését is figyelembe veszik.

A beruházások előkészítésére a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 4,1 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gombamérgezésben halt meg egy férfi

Egy alsóújlaki család hét tagja gyilkos galócát evett, a gombát szedő 25 éves férfi meghalt,… Tovább olvasom