Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Elnapolták a vörösiszapömlés büntetőperét

A pert az ügyész, a védők és a vádlottak kérésére augusztus 17-ére napolták, az ügyész ugyanis bejelentette, hogy módosítani kívánja a vádat.
Az ügyész, a védők és a vádlottak kérésére augusztus 17-ére elnapolták a vörösiszapömlés miatt indított büntetőügy tárgyalását, az ügyész ugyanis bejelentette, hogy módosítani kívánja a vádat - közölte a Veszprémi Törvényszék a honlapján.

A közlemény szerint a bíróság további szakértők meghallgatása után július 21-én befejezte a bizonyítási eljárást, ezután szeptember 17-ig - az ítélkezési szünet idejére is - minden munkanapra tárgyalást tűzött ki az ügy mielőbbi befejezése érdekében.

"A bizonyítási eljárás befejezését követően azonban az ügyész bejelentette, hogy módosítani kívánja a vádat, s annak előkészítése végett a tárgyalás elnapolására tett indítványt. Ugyancsak a tárgyalás elnapolását kérték közös beadványukban a vádlottak és a védők a felkészülés érdekében" - írták.

Hozzátették, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tárgyaláson meghallgatott felszámolóbiztosa bejelentette, hogy a szeptember közepéig tartó folyamatos tárgyalások a csaknem ötszáz embert foglalkoztató társaság működését is veszélyeztetnék: azok "súlyos biztonsági kockázatot" jelentenének, hiszen a vádlottak közül többen is a cég felső vezetői.

A törvényszék ezért a "társadalmi felelősségvállalás, illetve a fegyveregyenlőség és a tisztességes eljárás követelményeit szem előtt tartva" döntött a tárgyalás elnapolása mellett.

A per az ügyész, illetve a védők és vádlottak által kérthez képest rövidebb idő múlva, augusztus 17-19-én folytatódik a vádmódosítással és a perbeszédekkel - közölte a törvényszék.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult. Az eredeti vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyi pékeket dicséri: sok jelölés érkezik

A Kisalföld legújabb kampányában olvasóink és szakmai zsűri segítségével keressük a Kisalföld… Tovább olvasom