Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Augusztus 20.: A Balatonnál és több városban elmaradtak a tűzijátékok

Budapesten megtartották, de a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt több más városban elmaradtak az ünnepi tűzijátékok.

A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére az idén is tömegeket vonzott a hagyományos augusztus 20-ai budapesti tűzijáték, amely szeles időben 21 órakor kezdődött meg.

A Balatonnál elmaradtak a központi tűzijátékok, illetve több önkormányzat is lemondta az általa szervezett tűzijátékot. A fővárosban az idén is három uszályról és a Lánchídról lőtték fel a rakétákat.

A tűzijáték biztosítására a szárazföldön huszonegy tűzoltó járművel nyolcvanhét tűzoltó, a Dunán pedig három tűzoltósági mentőhajó és a Szent Flórián tűzoltóhajó állt készenlétben. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: a budapesti tűzijátékkal összefüggésben nem riasztották a katasztrófavédelem egységeit.

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki az állami ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője is, délután jelentette be, hogy a kormány az operatív törzs döntése nyomán az emberek biztonsága és a vagyoni kár elkerülése érdekében lemondta a hat balatoni helyszínre tervezett központi tűzijátékot. Ez Siófokot, Balatonlellét, Zamárdit, Keszthelyt, Zánkát és Balatonfüredet érintette.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt több más városban - például Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, Kaposváron, Makón és Hódmezővásárhelyen is - elmaradt a tűzijáték.


Korábban:

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a Balatonnál elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepi tűzijátékok - jelentette be Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden délután Budapesten.

Az államtitkár, aki az állami ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője is, a sajtótájékoztatón azt mondta: az emberek biztonsága érdekében mind az öt balatoni helyszínen törölték az állami szervezésű tűzijátékokat, és a helyi önkormányzatoknak is azt javasolják, hogy az általuk szervezett tűzijátékot ne tartsák meg. Balatoni Monika arra is kitért: a jelenlegi előrejelzés szerint a budapesti tűzijátékot és az egyéb rendezvényeket nem veszélyezteti semmi. Hozzátette: 18-19 óra között lesznek olyan adatok, amelyek alapján biztosan el lehet dönteni, megtartható-e a tűzijáték a fővárosban.

 A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) úgy készül, hogy Budapesten 21 órakor elkezdődik az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték - közölte a tárca nem sokkal 19 óra után az MTI-vel. Azt írták: a meteorológiai szolgálat 19 órakor kiadott előrejelzése szerint a tűzijáték idejére nem várható zivatar, továbbra sem veszélyezteti semmi a fővárosi tűzijáték és az azt követő Ákos koncert biztonságos megtartását. Az előrejelzések szerint az időjárás nem fog jelentősen változni, nem várható a szél erősödése, így a tűzijáték biztonságosan lebonyolítható - közölte a KIM.


Előzmények:

Kora délután döntenek arról, hogy a balatoni tűzijátékokat megtartják-e, a budapesti tűzijáték lebonyolítása egyelőre nincs veszélyben - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedd délben az MTI-vel.

A tárca azt írta: a Balatonon jelenleg nem túl kedvező az időjárás, óránkénti 60-80 kilométeres széllökések mellett komoly hullámzás jellemzi a tó vizét, ami befolyásolhatja a tűzijáték biztonságos lebonyolítását. A balatoni tűzijátékok megtartásával kapcsolatban kora délutánra (2-3 óra körül) hozza meg az operatív törzs a végleges döntését, erről később sajtótájékoztatót tartanak. A budapesti tűzijáték zavartalan lebonyolítását egyelőre semmi nem veszélyezteti, de folyamatosan figyelik az időjárás változásait - tette hozzá a KIM. A Balatonnál és a Velencei tónál másodfokú viharjelzés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat legfrissebb figyelmeztetésében azt írta: kedden különösen a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati felében lesz szeles az idő. Majd az esti óráktól az északkeleti országrészben is északira fordul és megerősödik a szél. Az erős, időnként viharos északi, északnyugati szél lökései elérik az óránkénti 60-65 kilométerest, elsősorban a Balaton környékén óránkénti 70 kilométeresnél erősebb lökés is előfordulhat. A szél jelentős mérséklődése szerdán napközben várható - tették hozzá. Emellett kedden napközben, illetve éjszaka elszórtan - a záporok mellett - zivatarok is kialakulhatnak. Néhol heves zivatar is előfordulhat, amelyet rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék - akár 25-35 milliméternyi -, óránkénti 70 kilométeresnél erősebb szél, esetleg jégeső kísérhet. Erre a Dunántúl keleti megyéiben és a középső országrészben van nagyobb esély - írta a meteorológiai szolgálat.

Szerdán a Dunától keletre van esély zivatarok kialakulására. Ezekhez már heves kísérőjelenségek nem társulnak, de nagyobb mennyiségű csapadékra így is számítani lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedd hajnalban eljuttatott veszélyjelzése szerint kilenc megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Tolna és Pest - valamint Budapesten citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható heves zivatarok miatt. Tizenkét megyére - Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest - továbbá a fővárosra a felhőszakadás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Fejér, Somogy és Veszprém megyében a heves zivataroktól függetlenül megerősödő szél miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A KIM hétfőn azt közölte: a nemzeti ünnep eseményeit az operatív törzs felügyeli, amelyben minden érintett szerv, többek között a rendőrség, a meteorológia szolgálat, a mentők, a katasztrófavédelem képviselői jelen vannak az esemény napján reggel 8 órától egészen az utolsó program zárásáig.

Az idén, miután a Balaton környékére is szerveztek programokat és hat helyszínre tűzijátékot, az operatív törzs egy kihelyezett bázist tart fenn Siófokon. A tűzijáték biztonságos lebonyolítására vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett másodfokú (narancssárga) vagy a legmagasabb fokú, piros riasztási fokozat esetében, illetve erős szélben (a széliránytól függetlenül, ha a szél sebessége a kilövés irányától a pirotechnikai terméket a védőterületén kívülre eltéríti) a tűzijátékot el kell halasztani, vagy ha már elkezdték - a ha lehetséges -, le kell állítani.

A KIM azt írta: arra is van lehetőség, hogy a tűzijáték kezdési időpontját csúsztassák, de ha az időjárás miatt bármelyik helyszínen mégis le kell mondani a tűzijátékot, az a döntés végleges, azaz nem tervezik azt egy későbbi időpontban megtartani.

Olvasóink írták

 • 13. józanparaszt 2013. augusztus 24. 10:35
  „marha gazdag ország lehetünk, hogy a levegöbe puffogtatjuk a pénzt!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 12. szimre50803 2013. augusztus 21. 13:02
  „Semmit nem vesztettünk volna vele, ha a budapesti is elmarad, mert ilyen gyenge színvonalú semmit még az életben nem láttam! Ettől még egy kis falusi is látványosabb, szerethetőbb, mi több emberbarátibb!”
 • 11. mazsi 2013. augusztus 21. 09:40
  „ÜDV mindenkinek....de marhán megvoltam nélküle!!!!!!”
 • 10. imre1964 2013. augusztus 21. 09:01
  „3. Túrabakancs
  Szerintem a kórházban nagyobb hasznát vették volna mert ez csak kidobott pénz.
  De sajnos nem én döntök hogy mire költség ,nekem csak vonják a fizetésemből az adót.
  Ha erre van pénz akkor ne sírjanak hogy kevés a bevétel és adót kell emelni , fizesse ki az akit érdekel mert nem én vagyok egyedül ezen a véleményen.”
 • 9. Dwatson 2013. augusztus 20. 22:36
  „Érdekes,a három legnyugatibb és a három legkeletibb megyét kivéve az egész országban egyforma,citromsárga riasztás volt érvényben,a kivételes 6 megyében pedig zöld. Egyfajta büntetés azok számára,akik elhagyják ünnep idején a fővárost.”
 • 8. Sárkányfűárus 2013. augusztus 20. 21:40
  „Győrben nem maradt el... ide nem is terveztek... <moderálva>”
 • 7. sas107 2013. augusztus 20. 19:49
  „cirkuszt a népnek!”
 • 6. Mankapunka 2013. augusztus 20. 18:00
  „Túra

  Ne bántsd őket, mert ők még nem jártak a Zrínyi utcában, pedig szívesen látnánk őket, miért alakul ki az emberekben ez a gondolkodásmód.”
 • 5. Mankapunka 2013. augusztus 20. 16:06
  „Akkor nagyon sokan benyesték az egész hétvégéjüket. :)”
 • 4. gralaci 2013. augusztus 20. 15:09
  „Látom a megint kitört a hozzáértés!
  Miért nem a költségvetés készítésekor üvöltözött a nagyeszű, hogy ünnepekre ne tervezzenek kiadást!
  Egyébként, azt hiszem, a tűzijátékra szánt pénz nagy részét már a tervezéskor az eszközök elkészítésekor, a telepítéskor elköltötték. Ha elmaradna, akkor többe kerülne a visszabontás, mintha megtartanák”
 • 3. Túrabakancs 2013. augusztus 20. 14:59
  „imre1964! /1/
  Ugye nem fogod te is azt mondani mint tegnap páran, hogy inkább adják oda a szegény éhező
  gyerekeknek, meg családoknak az erre szánt összeget?!
  Egyébként meg ideális időjárás manapság nem nagyon van: vagy esik az eső irtgalmatlanul, vagy
  nagyon meleg van, vagy tombol a szél. Záporok lesznek a Balaton környékén, meg erős szél, de
  ez miért probléma? Olyan erős zivatar mint 2006-ban volt, 100-évente ha egyszer bekövetkezik
  egy adott ünnep napon.”
 • 2. monkeybusiness 2013. augusztus 20. 14:40
  „1. imre1964 2013.08.20. 14:11
  Ha van tűzijáték az a baj, ha nincs az is baj, fejezd már be.”
 • 1. imre1964 2013. augusztus 20. 14:11
  „Azt a pénzt másra is költhetnék,lenne helye bőven.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizedik Hungarian Baja Pápán - fotók

Több mint negyven autó, négy kamion, valamint negyven quad és motor indul a Pápán és környékén… Tovább olvasom