Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

A veszprémi kórházban 4,8 milliárd forintos fejlesztés kezdődik

A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban 4,8 milliárd forintos fejlesztést valósíthatnak meg; erről szerdán írt alá szerződést Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója és Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a szerződés ünnepélyes aláírása alkalmából azt mondta: lehet, hogy szándéka szerint az előző kormány át akarta alakítani az egészségügyet, ám egy rossz koncepció mentén súlyos rombolást hajtott végre. Mint hozzátette, ez roncsolta az egészségügy intézményrendszerét és azon keresztül "az állampolgárok hétköznapi biztonságérzetét is veszélyeztette".

Közlése szerint a kormány stratégiai jelentőségűnek tartja az egészségügyet, s nemcsak annak stabilizálását és modernizálását, hanem az ahhoz kötődő gazdasági, sőt turisztikai ágazatok támogatását is. Ehhez viszont stabil és korszerű intézményi háttér kell - hangsúlyozta.

Navracsics Tibor rámutatott arra is, hogy egy onkológiai centrum létesítése kulcsfontosságú a Közép-Dunántúl egészségügyi ellátását illetően, s szerinte Veszprém ehhez a legjobb adottságokkal rendelkezik. Következésképpen mindent meg kell tenni a jövőben, hogy az onkológiai központ végre létrejöhessen, s a most kezdődő fejlesztésekhez csatlakozhasson - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

Rácz Jenő elmondta: 4,3 milliárd forintot kapott a kórház uniós támogatásként, s ehhez 500 milliót a fenntartó megyei önkormányzat tett hozzá. A főigazgató kiemelte, hogy a veszprémi megyei kórházban ilyen átfogó fejlesztés még sosem volt, s a modernizálásban minden osztályuk érintett.

Közlése szerint teljesen felújítják a központi műtőblokkot, s a jelenlegi hat műtő mellé egy újabbat hoznak létre. A műtőkkel "szoros kapcsolatban" valósul meg az új központi sterilizáló, a központi intenzív osztály, s kialakítják a stroke centrumot. Fejlesztik a képalkotó diagnosztikai technológiát is, kicserélik már ősszel az ultrahangos vizsgálóeszközök teljes gépparkját, korszerűsödik az aneszteziológia, a radiológia, a neurológiai, a bel- és bőrgyógyászati osztály, az informatikai rendszer, továbbá javítják a betegfogadást és -irányítást is.

Rácz Jenő utalt arra, hogy több hónapja zajlik már a kórházi sürgősségi ellátás korszerűsítése is 488 millió forintos költséggel, ez Veszprém mellett Balatonalmádi, Balatonfüred, Várpalota és Zirc, illetve azok körzetének lakosságát is érinti.

A főigazgató hangsúlyozta: a magyar egészségügy ugyan súlyos beteg, de van remény a gyógyulásra. Most úgy tűnik, hogy "kezdenek összeállni a feltételek", ugyanis a gyökeres változtatás akarata már senkiben sem kérdőjeleződik meg az egészségügyben. Az elmúlt évek széthúzása után körvonalazódik a szakmai összefogás is és "éledezik a jövőbe vetett hit" - fogalmazott Rácz Jenő, aki jelenleg a Magyar Kórház Szövetség elnöke is.

Kitért arra, hogy újra megindult a párbeszéd a kormány és a szakmai szervezetek között, s kérésüknek megfelelően a kormányprogram öt prioritása közé bekerült az egészségügy. Megjegyezte: az pedig több mint gesztus értékű, hogy "az Új Széchenyi Terv az egészségüggyel kezdődik".

A szövetség elnöke utalt arra is, hogy megindultak az egyeztetések a kórházi adósságok rendezéséről és a struktúra átalakításának főbb irányairól, illetőleg a "sürgősen elkészítendő" humánerőforrás-stratégiáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn kezdődik a Cozma-ügy tárgyalása

Megkezdi a Cozma-ügyben emberöléssel vádoltak büntetőperének tárgyalását szeptember 13-án, hétfőn a… Tovább olvasom