Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

A kötelező iskolai KRESZ-oktatás sokat javítana a szegényes közlekedési kultúránkon

"A Kerékpározzon biztonságosan 2018" mini kampányunk utolsó cikkében annak fontosságára hívjuk fel a figyelmet, hogy a gyerekek tisztában legyenek a KRESZ fő szabályaival, ismerjék a táblákat.
Időről időre felmerül, hogy a KRESZ-oktatás az általános iskolai tananyag része lehet. Régi adósságát törlesztené a politika, ha a gyerekek végre heti rendszerességgel tanulnák a KRESZ-t. Hosszútávon a kötelező KRESZ-oktatás javítana a szegényes hazai közlekedés kultúránkon. Makai Zsuzsanna rendőr őrnagy, a Győri Rendőrkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója a tanév során számos iskolába látogat és a KRESZ-ről tart előadást.
 
A győrújbaráti BM-üdülőben tartott táborban a győri Kölcsey, a Szabadhegyi és a ménfőcsanaki Petőfi iskola diákjai közlekedésbiztonsági vetélkedőn vesznek részt egész héten. Fotó: Béres Márton
A győrújbaráti BM-üdülőben tartott táborban a győri Kölcsey, a Szabadhegyi és a ménfőcsanaki Petőfi iskola diákjai közlekedésbiztonsági vetélkedőn vesznek részt egész héten. Fotó: Béres Márton

Írott és íratlan szabályok 

"Mindig hangsúlyozom a kicsiknek, hogy nem elegendő, ha látják, hogy lassít az autó, csak akkor induljanak, ha biztosan megállt a sofőr a gyalogátkelőhely előtt. Hiába van elsőbbségünk a zebránál, érdemes mindig megköszönni az autósnak, hogy vigyázott ránk. Fontos, ha átkelünk az úttesten, tartsuk a szemünket a forgalmon. Azért, mert az egyik sávban fékezett az autós, nincs rá biztosíték, hogy a másik sávban közlekedő vezető is így fog tenni. Ha zöld lámpát kapunk, nézzünk körül, mielőtt útra lépünk. Sok autós belehajt a pirosba is. A kerékpárral közlekedő kisiskolások közül többen hiszik, hogy gyalogátkelőhelynél elsőbbségük van. Ez csak akkor igaz, ha leszállnak a bringáról és tolják azt. Fontos tudni, hogy a kerékpársáv nem biztosít elsőbbséget gyalogátkelőhely mellett" - hallottuk Makai Zsuzsannától. Ne legyünk igazságtalanok a gyerekekkel, utóbbi két szabály több felnőtt kerékpárost is rendszeresen zavarba hoz.

Felelős szülői viselkedés

A Győri Rendőrkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója gyakran hallja a büszkén újságoló kisdiákoktól, hogy a KRESZ-órán tanultakra felhívták szabálytalankodó szüleik figyelmét. "A szülők akkor járnak jó példával, ha felelősen viselkednek a gyerekeik előtt és nem szegik meg a KRESZ-t. A szülők ne csak kísérjék bringával a gyerekeiket, hanem beszélgessenek a megélt szituációkról. A Szent Imre és Kölcsey-iskola közötti győri körforgalmat ajánlom figyelmükbe, itt sok tanulságos helyzettel találkozni. A gyereket akkor engedjék egyedül útra kerékpárral, ha képesek jelezni az irányváltásokat. Ehhez elengedhetetlen, hogy egy kézzel tudják fogni a kormányt" - mondta Makai Zsuzsanna.
 
Nagyon fontos, hogy a gyerekek fejét védje sisak bringázás közben. Az élénk színű póló is ajánlatos tekeréskor.
Nagyon fontos, hogy a gyerekek fejét védje sisak bringázás közben. Az élénk színű póló is ajánlatos tekeréskor.

Gyerekszáj

A győrújbaráti BM-üdülőben közlekedésbiztonsági tábort tartanak a napokban. Boda Bereniké és Szabó Cintia tavasztól szívesen jár bringával suliba, a kerékpárutakat kedvelik, itt biztonságosnak érzik a közlekedést. Igaz, egyes vélemények szerint jó, ha a diákok kevésbé forgalmas úttesten is kerekeznek és megtanulnak figyelni a forgalomra. Ha ugyanis csak kerékpárúton közlekedünk, akkor megszokjuk a védett utat és hajlamosak vagyunk elkalandozni. Barabás Márk is szeret tekerni, a kissrác a szülői és nagyszülői ház közötti útja során több mellékutat keresztez. Így mindig figyel arra, nehogy autó hajtson elé.
Nyerjen új bringát!

"A Kerékpározzon biztonságosan 2018" mini kampányunk első írását itt, második cikkét itt olvashatják, az értékes nyereményért, egy új Csepel Landriderért az első, a második és a harmadik totót itt, itt és itt találják. A kerékpárt a rendőrség ajánlotta fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpározzon biztonságosan 2018 - töltse ki a harmadik totót és nyerjen értékes bringát!

Kerékpározzon biztonságosan 2018 - töltse ki a harmadik totót és nyerjen értékes bringát!
A Győri Rendőrkapitányság és a Kisalföld közlekedésbiztonsági vetélkedőjének nyereménye egy Csepel… Tovább olvasom