Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Szlovákia választ

Szlovákiában 18 párt és koalíció indul a június 12-re kiírt parlamenti választáson.

A központi választási bizottság kedden mind a 18 párt választási jelöltlistáját hivatalosan nyilvántartásba vette, majd sorsolással döntött arról, hogy melyik párt milyen számon indulhat a megmérettetésen.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a hetes szám jutott, míg a Híd pártnak a tizennyolcas. A választás esélyese, a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a tizenhetes, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) a tizenötös számot kapta.

"Minden párt jelöltlistáját ellenőriztük, nagyobb hiányosságokat nem találtunk, így mind a 18 tömörülés bejegyzésre került, s indulhat a választáson" - mondta újságíróknak Lívia Skultétyová, a központi választási bizottság jegyzője. A jelöltlistákat március 14-ig kellett leadniuk a pártoknak.
A nyilvántartásba vétel feltétele volt, hogy minden párt vagy koalíció banki kivonattal igazolta a törvény által előírt 16 596 eurós kaució befizetését. Az a párt vagy koalíció, amely a választáson megkapja a voksok legalább két százalékát, a belügyminisztériumtól a pénzt visszakapja. Az alacsonyabb támogatást szerző tömörülések kauciója viszont az állami költségvetésé marad.

A választási kampány 21 nappal a voksolás előtt kezdődik, ami a mostani esetben május 22-ét jelenti. A választás napján tilos bármiféle prognózis vagy felmérés eredményeinek a közlése.

Olvasóink írták

  • 2. Robusto 2010. március 24. 13:46
    „Győr 3-as választókerület: 3 jelölt! Egyik jobb, mint a másik: Fidesz, MSZP, Jobbik! Na, ezekből válasszon jól az ember...”
  • 1. jánosi 2010. március 23. 20:46
    „18 párt ! Ez már döfi ! Három méter a szavazólap .............
    Bosszantó viszont, hogy nálunk csak hat párt ! ebben is jobbak s szlovákok ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiai autógyár települ Szlovákiába

A tervek szerint az üzemet négy hónapon belül kezdik építeni, és 2011 első felében beindítják a… Tovább olvasom