Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kétnyelvű közlekedési tábla jelent meg Dunaszerdahely mellett

Kétnyelvű, a helységneveket szlovákul és magyarul is feltüntető közlekedési tábla jelent meg szombaton Dunaszerdahely mellett
Kétnyelvű, a helységneveket szlovákul és magyarul is feltüntető közlekedési tábla jelent meg szombaton Dunaszerdahely mellett - írja a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál vasárnap.

A mellékelt fénykép szerint a közlekedési táblán Pozsony, Dunaszerdahely és Bős magyar neve is szerepel. Az esetre a lakosok hívták fel a portál figyelmét. A nagyméretű táblát néhány méterrel az eredeti, csak szlovák nyelvű tábla mögött állították fel. Betűtípusa és stílusa hasonlít a szlovák útkarbantartó vállalat tábláihoz.

Mivel az eredeti tábla továbbra is áll, feltételezhető, hogy nem az útvállalat helyezte ki a kétnyelvű változatát, és civil akcióról van szó.

Több mint valószínű, hogy a kezdeményezéshez a dunaszerdahelyi városi hivatalnak sincs köze, hiszen a tábla a város területén kívül áll - olvasható a Bummon.

A tábláról a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport is beszámol Facebook-oldalán.

Dunaszerdahely és környéke a kétnyelvűség követelésében egyre aktívabb. Két héttel ezelőtt ismeretlenek festékszóróval néhány dunaszerdahelyi óriásplakátra a következő feliratokat írták fel: "Ha kell a pénzünk, kérjétek magyarul is!"

Az utóbbi hónapokban több, kétnyelvűséget követelő akcióra is sor került Dél-Szlovákiában. A dunaszerdahelyi festékszórós akció mellett matricakampány folyik több településen, amelynek nyomán több önkormányzat a kétnyelvűség betartására szólította fel a helyi intézményeket és vállalkozásokat. Szeptember elején a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoportosulás aktivistái megafonnal jelentek meg a párkányi vasútállomáson, majd magyarul és angolul is bejelentették a vonatok érkezését - írja a hírportál.

Olvasóink írták

  • 2. 01010 2011. október 17. 13:19
    „http://www.bumm.sk/60972/igy-allitottak-fel-a-ketnyelvu-utjelzo-tablat.html
    http://www.youtube.com/watch?v=BRuoiHoATHk&feature=player_embedded”
  • 1. onem 2011. október 17. 10:54
    „MILYEN MELLÉKELT FÉNYKÉPRŐL VAN SZÓ ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico: Radicová vezethetné az ügyvivő szlovák kormányt

Robert Fico úgy véli, hogy az ügyvivő szlovák kormányt a márciusi parlamenti választásokig Iveta… Tovább olvasom