Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Verésbe halt bele a rab? Kirúgták a somogyi bv-parancsnokot

Vizsgálják azt a felvételt, amelyik állítólag bizonyítja, hogy börtönőrök vertek meg egy rabot. A kettős állampolgárságú férfi február 13-án meghalt.

Csütörtöki hatállyal felmentette vezetői beosztásából Berta Sándort, a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

Kökényesi Antal a kaposvári fogvatartott bántalmazásával kapcsolatos, a sajtóban megjelent új információk alapján döntött így - közölte az országos parancsnokság.

A BVOP közleménye szerint a somogyi intézet vezetésével a Tolna Megyei bv-intézet parancsnokát, Balázs Pétert bízta meg az országos parancsnok, egyúttal intézkedett az ő helyettesítéséről is.

A Kaposvári Katonai Ügyészség azt közölte: vizsgálják azt a hangfelvételt, amelyet a kaposvári városi televízió juttatott el hozzájuk. A birtokukba került hangfelvétel szerintük azt bizonyítja: börtönőrök verték meg a kaposvári börtönben azt az 56 éves rabot, aki később belehalt sérüléseibe.

"A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága hangsúlyozza, hogy a szervezet vezetése - ahogyan eddig is - minden eszközzel és módon támogatja a nem jogszerű cselekmények megelőzését, feltárását és a vétkes munkatársak felelősségre vonását" - tartalmazza a BVOP közleménye.

Eszerint a büntetés-végrehajtás alapvető érdeke minden esemény teljes körű kivizsgálása, a felelősség vagy ártatlanság tényszerű megállapítása, ezért továbbra is mindenben együttműködik az eljárást folytató, illetékes katonai ügyészséggel.

A szervezet közlése szerint Kökényesi Antal "H. János volt kaposvári fogvatartott bántalmazásával kapcsolatos, a sajtóban megjelent, büntetésvégrehajtási dolgozók esetleges felelősségét felvető új információk alapján" döntött a megyei intézet parancsnokának vezetői beosztásból való felmentése mellett.

A kaposvári városi televízió szerdán este tette fel internetes portáljára, a kapos.hu oldalra a birtokukba került hangfelvétel vágatlan változatát.

Bögöly Gyula, a Kaposvári Katonai Ügyészég sajtószóvivője közölte: az ügyben jelenleg még tart a beszerzett bizonyítékok - közöttük a nyilvánosságra került hangfelvétel - értékelése.

"A nyomozás intenzíven folyik, ezért annak sikere érdekében további információt jelenleg adni nem tudunk" - írta a szóvivő. Hozzátette: a Kaposvári Katonai Ügyészség a nyomozást befejezését követően annak eredményéről haladéktalanul tájékoztatást ad.

A február 13-án tisztázatlan körülmények között meghalt, Karádon élő német-magyar kettős állampolgár azért került előzetes letartóztatásba, mert muzeális és átalakított fegyvereket találtak a lakásán.

A börtön parancsnoka azt mondta: bizonyítéka van arról, hogy a rab már sérülten érkezett hozzájuk. Kórházba vitték, ám onnan visszaszállították a börtönbe, majd két nappal később, amikor rosszabbul lett, ismét kórházba vitték.

A Kaposvári Katonai Ügyészség halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, amelynek során a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben előzetes letartóztatásban volt, H. János halálának körülményeit vizsgálja.

Bögöly Gyula tájékoztatása szerint "gyanúsított kihallgatására ez idáig nem került sor".

Olvasóink írták

 • 7. MTT 2009. március 27. 13:41
  „Azért aki odakerül, az gondolom, nem egy sport szeletet lopott az ABC-ben...Na persze, ez nem azt jelenti, hogy szét kell verni őket. Sajnálatos. Főleg az, hogy ezzel is lejáratják szegény BM amúgy is kétesen jó hírnevét a smasszerok.”
 • 6. jockey 2009. március 27. 11:24
  „5.

  Vannak azért normális emberek is a rendfenntartó erőknél, de abban igazad van, hogy ők a kisebbség. Az igazán veszedelmes az, ha a büdösbaromnak hatalom kerül a kezébe. Akkor aztán elszabadul a pokol.”
 • 5. knifemaster 2009. március 27. 10:14
  „Elég sok ember van a rendfentartó erőknél ,aki csak azért ment oda,mert így lett belőle valaki,a mundér némi védelmet nyújt,s némi hatalmat ad a kezébe,amivel sok esetben visszaél,mert ő a "jani".”
 • 4. rivotril2mg 2009. március 27. 09:53
  „ez egyébként mindenapos dolog egy BV-ben, csak annyi hogy most kicsit szerencsétlenebb volt az áldozat, amúgy mindenkit szétvernek az őrök, aztán jön a rizsa hogy megcsúsztam a zuhanyzóban meg megbotlottam a lépcsőn stb mert ha köpni mer utána mégjobban szétverik. amúgy nem olvastam a cikkben mert csak végifutottam lehet benne van az is hogy állítólag a cellatárs is szemtanúja volt az esetnek, csak nem mert nyilatkozni. de ez már akkor egyértelmű volt amikor megállapitották hogy bakancs, vagy valami nagy talpú cipő okozta a sérüléseket, fogvatartottakon max egy sportcipő van, csak az őrök hordanak bakancsot.”
 • 3. rozsomak 2009. március 27. 08:58
  „Ma kezdődik a Fővárosi Bíróságon annak a két rendőrnek a büntetőpere, akik ellen Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő 2006. október 23-án történt megverése miatt emeltek vádat. A vádirat benyújtásáról még tavaly májusban tájékoztatta az MTI-t a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

  "Révész Máriusz, a Fidesz parlamenti képviselője 2006. október 23-án az Astoria környékén sérült meg, amikor tüntetők és rendőrök összecsaptak egymással. A politikus ezt követően ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést hivatali eljárásban történt bántalmazás és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés miatt. Az egyik rendőrt különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértésben való bűnsegédlettel, valamint hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségével vádolják.
  Futó Barnabás, a politikus jogi képviselője a vádirat benyújtásakor az MTI-nek elmondta: ez a rendőr az, aki látta, hogy verik Révész Máriuszt, de nem lépett közbe, s így ,,a verést helyeslő magatartása" a bántalmazók szándékát erősítette. A másik rendőr ellen hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette a vád. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy a bűnpártolással vádolt elöljáró rendőr a bántalmazás elkövetőjével való előzetes megegyezés nélkül segítséget nyújtott ahhoz, hogy a bántalmazó a hatóság üldözése elől meneküljön, vagy a büntetőeljárás alól mentesüljön - magyarázta még tavaly májusban Futó Barnabás.
  Az ügyvéd azt is kifejtette, hogy véleménye szerint a verés tényleges elkövetőit azért nem sikerült megtalálni, mert az akkori rendőri vezetés nem tette meg a megfelelő intézkedéseket, és az ügyészséget sem segítette a nyomozás során."
  http://www.magyarnemzet.hu/portal/625663”
 • 2. Tisztánlátó 2009. március 27. 08:58
  „ENNYI! MAGYARORSZÁG MAGYAROK.”
 • 1. obama 2009. március 27. 08:32
  „hat igen szomoru egy eset.es meg ok vannak felhaborodva hogy keves a fizetesuk.meg ugye a rend orei /ha lehet egyaltalan igy fogalmazni/.nem egy embert vertek mar ossze ezek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb milliárdokat faragnának le a négynapos munkahéttel

Négynapos munkahét a közigazgatásban - értesülések szerint ilyen elképzelés is a kormány asztalára… Tovább olvasom