Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Védőnők sztrájk után

Országosan a védőnők 60 százaléka vett részt a hétfő reggeli kétórás figyelmeztető sztrájkban. Megyénkben vegyes volt a kép. Míg Sopronban csaknem mindenki demonstrált, addig Győrött szinte ugyanúgy dolgoztak, mint máskor.
A védőnők többek között azért tartották a kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést, hogy azonnali, 30 százalékos fizetésemelést kapjanak a kormánytól.
Az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára indokolatlannak tartotta a védőnők munkabeszüntetését, mert mint mondta, „ a kormány tudja a dolgát ” .
Megyei helyzetkép
Sopronban egyetlen kivétellel valamennyi védőnő csatlakozott a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájkhoz. Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete védőnői tagozatának felhívása azokra is hatott, akik nem tagjai a szervezetnek.
Mint Pete Józsefné szolgálatvezető védőnő elmondta, a kétórás figyelmeztető sztrájk egyetlen percre sem akadályozta a szakmai munkát. A Híd utcai orvosi rendelőben, a Kodály Zoltán téri védőnői tanácsadóban és a Lenkey utcai védőnői tanácsadóban felváltva adtak ügyeletet, amíg a többiek a demonstrációban vettek részt. A munkabeszüntetés ideje alatt mind a tizennyolc munkatárs a munkahelyén volt, kitűzték a szolidaritást jelképező kék szalagot is.
– Sopronban azért volt ekkora foganatja a felhívásnak, mert tudatosult a védőnőkben, hogy a kormány ígéretei ellenére nem hajtotta végre a decemberi harmincszázalékos fizetésemelést – mondta Pete Józsefné. – A fiatal kezdő védőnők kénytelenek minimálbérért ellátni felelősségteljes munkájukat. Ráadásul a régóta ígért finanszírozás módosítása is elmaradt, a munkakörülmények évek óta nem javultak, ezért sokan elhagyják ezt a pályát. Jelenleg is két betöltetlen állásunk van.
Az egyetlen védőnő, aki nem vett részt a munkabeszüntetésben, Krámer Györgyné, a Kisalföldnek azt nyilatkozta, hogy a rendszerváltás óta annak a pártnak a támogatója, amely a jelenlegi kormányban többségben van, ezért a választások előtt ő személy szerint etikátlannak ítélte meg a sztrájkot.

Győrben elmaradt

A megyeszékhelyen tegnap ugyanúgy dolgoztak a védőnők, mint máskor. A hétvégén Győrben tartott kétnapos, a sérült gyermekek korai fejlesztéséről szóló konferencián a szakemberek megvitatták a sztrájk lehetőségét, ám úgy döntöttek, nem csatlakoznak az országos felhíváshoz – tudtuk meg dr. Szabóné Petenac Dórától. Az EDDSZ városi titkára érdeklődésünkre elmondta: ideje volt már felhívni a figyelmet az alacsony fizetésekre, de ennek sem az időzítését, sem a módját nem tartják megfelelőnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladták a Sopron Plazát

Információink szerint több mint fél évig tartó tárgyalások után nyélbe ütötték a Tovább olvasom