Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Változik a vasúti törvény

Az uniós kötelezettségszegési eljárás lezárása érdekében adott be képviselői módosító javaslatot a vasúti törvényhez Völner Pál (Fidesz), a törvényjavaslat szövege pénteken jelent meg az országgyűlés honlapján.
A képviselői indoklásában kiemeli, hogy az Európai Bizottság szeptember végén küldte meg Magyarországnak azt az indoklással ellátott véleményt, amely a vasút biztonságával, a vasúti társaságok engedélyezésével, és a vasúti infrastruktúra használati díjával kapcsolatos kötelezettségszegést tartalmazza.

A vasúti törvény módosításának az a célja, hogy a kötelezettségszegési eljárás mielőbb lezáruljon.

Ennek érdekében a javaslat kimondja, hogy a vasúti biztonsági hatóság szervezetileg független a pályavasúti társaságoktól, a vállalakozó vasúti társaságoktól, továbbá a beszerző egységektől is.

Az Európai Bizottság ugyancsak független szervezetként követeli meg a beszerző egységeket. Ezek intézik a pályavasút és a vasúti társaságok beszerzéseit. A magyar szabályozás eddig a vasúti igazgatási szervezet részének tekintette ezt, de a kötelezettségszegési eljárás hatására leválasztja arról. Ez azonban csak elméleti jellegű változás, hiszen ilyen szervezet Magyarországon jelenleg nem működik.

Mint a javaslat indoklása kiemeli: abban az esetben, ha Magyarországon létrejön az állami tulajdonú MÁV szétválasztása és létrejönne egy holding struktúra - amelynek része lenne egy központi szolgáltató szervezet is - akkor lesz majd szükség a beszerző egységekre.

Végül azt kifogásolta a bizottság, hogy a váratlan baleseteket a biztonsági hatóság is köteles jelenteni a vizsgáló testületnek. Mivel erre nem kötelezhető, így ez kikerül a vasúti törvény szövegéből. Ugyanakkor - az uniós szabályok szerint - a biztonsági hatóság maga is végezhet baleseti vizsgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelentek az uniós pályázatok

A koncepciótlan fejlesztéseket felváltja a munkahelyteremtést, az exportra épülő gazdasági növekedést előmozdító korszak - mondta Lázár János. Tovább olvasom