Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Ünnep: Vasárnap kezdődik az adventi időszak

Advent idején minden vasárnap újabb gyertyát gyújtanak meg az adventi koszorún

Vasárnap kezdődik az adventi időszak, amelynek során a keresztény egyházak és a hívők országszerte gyertyagyújtással és virrasztással készülnek fel a Jézus születésére emlékeztető karácsonyi ünnepre. A virrasztás bibliai felfogásban annyit jelent, mint várni a Krisztussal való találkozást, amely átvitt értelemben karácsony ünnepén történik meg.

Erre a virrasztó várakozásra szólít fel advent első vasárnapja. Az őskeresztények - kapcsolódva a felkészüléshez - támogatták a rászorulókat és igyekeztek az evangélium elvárásai szerint élni. Ennek emléke ma is él a karitatív szervezetek ilyenkor felerősödő gyűjtési akcióiban. Advent idején minden vasárnap újabb gyertyát gyújtanak meg az adventi koszorún, ezek a Krisztus által a Földre hozott világosságot szimbolizálják. A gyertyagyújtást énekkel, szentírási szakaszok felolvasásával és közös imádsággal kísérik.

A koszorún a vallási hagyományok szerint három lila és egy rózsaszín gyertyát helyeznek el, utóbbit a harmadik vasárnapon gyújtják meg. A katolikus templomokban ebben az időszakban nem díszítik virággal az oltárt. Az orgona csak az éneket kíséri, a miséző pap viola színű miseruháját a harmadik adventi vasárnapon rózsaszínűre cseréli. Az advent ünneplésének eredete a IV. századig nyúlik vissza, a négy vasárnapot magában foglaló időszakot 1570-ben V. Pius pápa tette kötelezővé a katolikus egyházban. A vallásos emberek ilyenkor szigorú böjtöt tartanak és hajnali (roráte) misére járnak. A néphagyományt tartó településeken karácsonyig lakodalmat, táncos összejövetelt nem tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorítás a roma betelepülők ellen?

A HVG szerint a miskolci előterjesztés a "túlnyomórészt roma" betelepülők miatt született. Tovább olvasom