Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért

A tűzoltók heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoznak a korkedvezményes nyugdíjukért, így azt elvenni jogsértő - hangoztatta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke pénteken a Parlament előtti Kossuth téren tartott figyelemfelkeltő demonstráción, amelyen mintegy háromszáz tűzoltó vett részt.

A rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek hét elején kezdődött akciósorozatával az érdekvédők egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését szeretnék elérni.

Árok Kornél a tűzoltók hivatásának, jogainak védelmében tartott tüntetésen azt mondta: már minden kedvezményt elvettek a tűzoltóktól, így a 13. havi munkabért, a bérkiegészítést, a túlóradíjat, csökkentették a cafetéria-juttatást, most pedig már az előre ledolgozott ötéves nyugdíj korkedvezményt akarják elvenni, miközben egy tíz éves szolgálati viszonnyal rendelkező tűzoltó fizetése nem éri el a 90 ezer forintot.

A HTFSZ elnökének közlése szerint sok tűzoltó, 8-10 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött, bejelentette, leszerel és a civil életben keres megélhetést. Ha ez a távozás nagy számban történik, az egyre fiatalodó állományból eltűnik a szakmaiság, nem lesz, aki átadja tapasztalatait a kárhelyszíneken - tette hozzá.

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek tüntetéssorozatához kapcsolódó akción a belügyminisztériumi tiltás ellenére több tucatnyian viseltek bevetési tűzoltó egyenruhát. Több transzparensre azt írták: "Nem érzezzük a megbecsülést"; "Engem ne mentsen 60 éves tűzoltó", illetve "A tűzoltó odamegy, ahonnan más menekül". A színpad elé helyezett fekete színű, naranccsal megtöltött koporsóba egy tűzoltó egyenruhába öltöztetett bábot fektettek. A mécsesekkel körbevett "ravatal" elé egy táblára azt írták: "Életpálya = halálpálya".

A tűzoltó-tüntetés szervezői az eseményre meghívták a parlamenti pártok képviselőit, hogy ismertessék velük a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos álláspontjukat. Az invitálásnak a Fidesz és a KDNP nem tett eleget.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hivatalvezetője (k) beszél a tűzoltók figyelemfelkeltő demonstrációján, a Kossuth téren. Mellette balra Harangozó Tamás, az MSZP- parlamenti
Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hivatalvezetője (k) beszél a tűzoltók figyelemfelkeltő demonstrációján, a Kossuth téren.


Berta Szilvia (Jobbik) a fórumon az egész nyugdíjrendszert rossznak nevezte, de a reform során a rendvédelemben dolgozók számára megtartaná a korkedvezményes lehetőséget. Dorosz Dávid (LMP) azt mondta, "baltával nem lehet reformot véghezvinni", és nem lehet úgy dönteni másokról, hogy az érdekelt felet nem hallgatják meg. Harangozó Tamás (MSZP) szerint a kormánypárt átesett a ló túloldalára, mert azoktól, akik életük vagy testi épségük kockáztatásával mentenek és védenek embereket, adni és nem elvenni kellene.

Árok Kornél megjegyezte, péntekre összehívták az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését, de az elmaradt. A bizottság LMP-s tagja, Dorosz Dávid szerint ez azért történt, mert az elnök, Kocsis Máté azt mondta, "nem tudta volna biztosítani a határozatképességet". Harangozó Tamás úgy vélte, azért napolták el keddre az ülést, mert "a kormány fel akarja mérni, a rendvédelmisek mekkora erőt képviselnek a szombati tüntetésükön".

A résztvevők a beszédet hallgatják a tűzoltók figyelemfelkeltő demonstrációján, a Kossuth téren. A rendvédelmi dolgozók szakszervezetei egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamin

A résztvevők a beszédet hallgatják a tűzoltók figyelemfelkeltő demonstrációján, a Kossuth téren. A rendvédelmi dolgozók szakszervezetei egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését szeretnék elérni.MTI Fotó: Lakatos PéterA Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetéssorozat hétfőn rendészeti és közigazgatási, illetve polgári védelmi dolgozók demonstrációjával kezdődött, majd vámosok, katonák és börtönőrök tartottak naponta figyelemfelkeltő akciót. Szombaton közösen tüntetnek, a Hősök terétől vonulnak a Parlamenttel szemközti Alkotmány utcába, ahol várakozásaik szerint "minden idők legnagyobb" rendvédelmi tüntetését tarthatják.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. Sagittarius 2011. április 19. 08:45
  „71. Lone_wolf.. 2011.04.17. 16:45

  Tudod, mindenki dolgozik egész életén át (na jó, néhány kivétellel)! Sokan sokkal-sokkal egészségtelenebb, vagy veszélyesebb helyeken. Valami fenetudja milyen okból még is csak a tűzoltók, és a katonák verik a nyálukat folyamatosan annak ellenére, hogy rengeteg olyan kedvezményben részesülnek amúgy is, amiben a mezei "hangyák" egész életük folyamán sem! Ez is egyfajta diszkrimináció!!!! Persze azért alakult ez ki, mert anno a pártállami gépezet egyfajta bázisát, védelmi bástyáját alkották. Viszont már itt az ideje helyére tenni a dolgokat!”
 • 71. Lone_wolf.. 2011. április 17. 16:45
  „13. Sagittarius 2011.04.15. 23:06
  Ha ne tudod mi a különbség akkor ezzel minősítetted is magad.Gratula..”
 • 70. nüs 2011. április 16. 16:16
  „szálljatok le erről a de más is megérdemli mantráról
  A hivatásosok úgy vállalták a hivatást, hogy kedvezményes nyugdíj. Ezt most visszamenőleg semmisé teszik.
  A postásnéni tudta hogy nem lesz korai nyugdíjas, de tudta ha rendőrnéninek megy akkor igen, választott.
  A kőműves bácsi tudta ha rendőrnek, tűzoltósnak megy korai nyugdíj lesz a jutalma, nem ment. MIÉRT nem ment?
  NEM VESZITEK ÉSZRE, HOGY ITT MÁR NEM CSAK NYUGDÍJAKRÓL VAN SZÓ, KIRÁLYOTOK BÁRMIT ELVESZ, ÁTÍR AMIT JÓNAK TART. MEGSZŰNT A JOG BIZTONSÁG!
  Holnap a kékszeműek kerülnek sorra, holnapután a hosszú hajúak, ti meg itt egymásnak estek, amikor a következő TE leszel!”
 • 69. samsungi 2011. április 16. 15:31
  „Még egy tény, amit nem reklámoz senki
  A sokak által sérelmezett, alig 40 évesen nyugdíjba vonuló életerős rendőr, katona esete.
  A kormányzat átszervezésekkel, összevonásokkal, leépítésekkel stb. maga hozta olyan (kényszer)helyzetbe ezeket az embereket, hogy ne is nagyon legyen más, valódi választási lehetőségük, mint korkedvezménnyel nyugdíjba vonulni.
  Tehát a politika által generált ügy miatt fröcsögnek itt páran, tessék panaszkodni a helyi képviselőknek miért is voltak a kényszer nyugdíjazások.”
 • 68. samsungi 2011. április 16. 15:08
  „Amiről nem beszél senki, de például, a korkedvezményes munkakörben dolgozók után a bruttó bér 13 százalékával magasabb járulék fizetendő, mely a korábban történő nyugdíjba vonulást van hivatva kompenzálni.
  És még sok mindent nem tud az átlag polgár”
 • 67. gold12 2011. április 16. 12:54
  „Sok irodistát ismerek aki nyugdíjba van 50 évesen. Többet nem is szólok hozzá a témához, mert felesleges. Egymást úgyse győzzük meg. Itt olyan emberek okoskodnak, akik azt sem tudják, mit csinál egy tűzolró, vagy egy rendőr. A rendőröket szerintem direkt tették nyugdíjba (1996-ban hozták be ezt a törvényt), mert az idősebb rendőrt nem lehet az orránál fogva vezetni, van tapasztalata. A fiatal rendőrök sokszor nem is ismerik a saját jogaikat, amit mondanak azt csinálják még ha ezzel bűncselekményt is követnek el. Politika az egész.”
 • 66. TGX 2011. április 16. 12:50
  „Kedves Ibrox te azért utálod a tűzoltókat mert jelentkeztél talán és nem vettek fel.
  Sérves embereket mint amilyen te vagy ennek a társadalomnak sehova se kellenek.”
 • 65. gold12 2011. április 16. 12:48
  „63. Pofátlan 2011.04.16. 12:42
  Szerintem meg az irodisták (rendőröknél is), a politikusok és a bankárok nem érdemelnek nyugdíjat, csak 65 éves korában.”
 • 64. samsungi 2011. április 16. 12:42
  „62, miért is nem mehetsz tüntetni?
  Megmondom, de inkább nem.
  Merjünk kicsik lenni, na ja az megy.”
 • 63. Pofátlan 2011. április 16. 12:42
  „A tűzoltók megérdemlik a korkedvezményes nyugdíjt. A rendőrök és a katonák viszont nem!”
 • 62. Kalmi 2011. április 16. 12:35
  „56 éves ember vagyok.42! év munkaviszonnyal.Építkezésen dolgozom szakmunkásként hetente 60-80 zsák általunk termelt sittet kell fejenként ami 40 -50 kg és van hogy az 5. emeletről hetenként lehordani és naponta a szerszámokat és senki nem kérdezi meg hogy tudom-e csinálni. A mai fiatal generáció fél óra múlva abbahagyta a munkát hogy Ő nem birja csinálni. Velem még 8 évet akarnak dogoztatni ami 50év munkaviszony lesz ha addig meg nem halok.Pontosan 2x annyi időt kell dolgoznom mint "szegény" belügyieknek. Én csak az Úristenhez panaszkodhatok, nem mehetek tüntetni. Uraim ez az érem másik oldala.És gondolom ne egyedül vagyok így az országban”
 • 61. tovari 2011. április 16. 12:29
  „összefoglalva, mert lehet biztos mások szét offolják a lényeget
  52. Lobbo71
  Ott a lehetőség mindenkinek, hogy a jogaiért harcba szálljon.
  Sőt itt a lehetőség ma mehet mindenki aki nem ért egyet ami folyik ebben az országban. Te kiállsz a jogaidért, vagy csak net huszárkodsz?
  Jól írták itt addig amíg a magyar a magyar marja, nincs összefogás kilopnak mindent az ember alól.
  Ahogy ellátom van is aki bekapja ezt a politikus nokedlit
  Lobbo, "Hogy 1 hétig dolgozik annyi pénzért, amit én 1 nap megkeresek, ülve, a légkondicionált irodában?"
  ja bocs, látom fehérgalléros vagy, értek mindent.
  Francokat igazságtalan ez neked, csak kelted a feszültséget.

  47. Zoltán,Károly Te meg hagyd már abba ezt a demog dumát... nincs neked egy nyugdijba menő rendőr ismerősöd sem, csak nyomjátok ezt a egy kaptafára készült dumát.”
 • 60. tovari 2011. április 16. 12:27
  „55. tovari 2011.04.16. 11:05
  roppant nagy szellemiségre vall ember nevével viccelődni
  jellemző rátok, tudod mást akartam, de azt törölnék
  amúgy érdemi hozzászólás nuku?”
 • 59. nüs 2011. április 16. 12:24
  „58. Zoltán,Károly ti mások vagytok?
  olyan ari pár lehettek”
 • 58. Zoltán,Károly 2011. április 16. 12:18
  „Több is van, nemcsak egy. Üzenem továrisnak.”
 • 57. samsungi 2011. április 16. 12:13
  „lobbo, a kevés fizetésüket nem irigyled látom, azt is látom hogy jól keresel, akkor mi a gond?
  Örülj neki, te napi szinten agyon keresed magad a légkondis irodában, itt meg hangolod az embereket a vonulós tűzoltók ellen.
  Szoktál tükörbe nézni?
  És ja, ha olyan nagyon szívükön viseled egyéb szakmák munkásainak helyzetét, uccu neki, menj demonstrálj az ő érdekeiért, és ne a hivatásos állomány már meglévő jogát vetesd el, mert neked bántja a buksidat és igazságérzetedet
  Ez szól a többi megmondó emberkéknek is.”
 • 56. _Ria 2011. április 16. 11:11
  „Tisztelem, becsülöm a tűzoltókat (rendőröket inkább hagyjuk)! Itt nem az a hangsúlyos, hogy ők elmehetnek korkedvezménnyel nyugdíjba! Menjenek, ezzel nincs is semmi gond. Az a probléma, hogy mások ledolgozzák az egész <moderálva> életüket, aztán nem élvezhetik majd a nyugdíjat...no comment. Hiába is hápogunk ezen, ez van, ezt kell szeretni. Akinek meg nem tetszik, sorry!”
 • 55. tovari 2011. április 16. 11:05
  „Lobbo, "Hogy 1 hétig dolgozik annyi pénzért, amit én 1 nap megkeresek, ülve, a légkondicionált irodában?"
  ja bocs, látom fehérgalléros vagy, értek mindent.
  Francokat igazságtalan ez neked, csak kelted a feszültséget.”
 • 54. tovari 2011. április 16. 11:02
  „52. Lobbo71
  Ott a lehetőség mindenkinek, hogy a jogaiért harcba szálljon.
  Sőt itt a lehetőség ma mehet mindenki aki nem ért egyet ami folyik ebben az országban. Te kiállsz a jogaidért, vagy csak net huszárkodsz?
  Jól írták itt addig amíg a magyar a magyar marja, nincs összefogás kilopnak mindent az ember alól.
  Ahogy ellátom van is aki bekapja ezt a politikus nokedlit

  47. Zoltán,Károly Te meg hagyd már abba ezt a demog dumát... nincs neked egy nyugdijba menő rendőr ismerősöd sem, csak nyomjátok ezt a egy kaptafára készült dumát.”
 • 53. M... 2011. április 16. 10:58
  „Működig a dolog .
  A magyarokat könnyen be lehet ugratni .

  Az irigység a legjobb motiváció.

  Sokan fizetést sem adnának nekik .

  Nehogy már jó legyen másnak.”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medvehagyma-fesztivál kezdődött Orfűn

Gasztronómiai különlegességekkel és színes programokkal várja vendégeit az idei … Tovább olvasom