Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Tömegével vonják ki a gyógyszereket a magyar piacról

Csak az idén már majdnem másfélszáz gyógyszert vontak ki Magyarországon a társadalombiztosítási támogatásból a gyártók.
Csak az idén már majdnem másfélszáz gyógyszert vontak ki Magyarországon a társadalombiztosítási támogatásból a gyártók, miközben csaknem öt hónapja egyetlen új gyógyszer sem kapott támogatást, pedig több mint két tucat vár jelenleg is erre - írta a Világgazdaság kedden.

Jóllehet a kivont termékekbe ugyanannak a készítménynek az eltérő hatáserősségű és kiszerelésű formáját is beleszámolták, és a 3896 finanszírozott termékből csak 148-ról van szó, a végeredmény az, hogy ennyivel kevesebb orvosságot válthatnak ki receptre a betegek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál a lapot úgy tájékoztatták, hogy a legtöbb tb-támogatott készítmény az idegrendszerre ható, a fertőzés elleni orvosságok, valamint a tápcsatorna gyógyszerei közül szűnt meg. A támogatásból kivont szerek között vannak daganatos, immunhiányos és szív-érrendszeri betegek gyógyszerei is.

A lap szerint a gyógyszerkivonások megerősítik azokat a korábbi jelzéseket, melyek szerint a hazai nyomott árak miatt a gyártóknak nem éri meg sok termék magyarországi forgalmazása.

Az elmúlt időben folyamatosan és radikálisan csökken a gyógyszerek támogatására fordítható keret, reálértéken 2014-ben fele akkora lesz a gyógyszerkassza, mint 1994-ben volt. Emiatt a gyártók olyan árversenyre kényszerülnek, amely nemcsak jövedelmezőségüket veszélyezteti, de egy-egy terméknél veszteségbe is átcsaphat - írta a Világgazdaság.

Olvasóink írták

 • 1. Goldmund 2012. szeptember 25. 14:57
  „"másfélszáz gyógyszert vontak ki Magyarországon a társadalombiztosítási támogatásból a gyártók"

  Ez valahogy nem áll össze.
  Ha a csupán a TB-támogatásuk szűnt meg, akkor a gyógyszer hozzáférhető, csak drágább lett. Ezt viszont nem a gyártók tették, hanem a TB.
  Ha viszont a gyártók nem forgalmazzák ezeket a készítményeket, akkor nem a TB-támogatásból vonták ki a gyártók, hanem a hazai forgalomból.

  "ennyivel kevesebb orvosságot válthatnak ki receptre a betegek"
  Ez megint nagyon furcsán hangzik, mert azt sugallja, mintha ezután recept nélkül kiválthatók lennének.

  Azt megint nem értem, hogy ha több helyütt is a Világgazdaság cikkére hivatkoznak, akkor hírforrásként miért az MTI-t tüntetik fel.

  Rövid cikkben is lehet sok hibát csinálni. :-)))))))))))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hozott több lakástakarék szerződést a végtörlesztés

Az OTP Lakástakarék új szerződéseinek a száma ugyan enyhén emelkedett, de ennek okát elsősorban a… Tovább olvasom