Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Tiltakozás a szlovák nagykövetség előtt is

A szeptember elsejével életbe lépett szlovák nyelvtörvény ellen tartott tiltakozó demonstrációt a Civil Összefogás Fórum (CÖF) kedd délután a budapesti Szlovák Nagykövetség épülete előtt. A megmozdulás szervezői a rendelkezés eltörlését követelő petíciót adtak át Szlovákia budapesti nagykövetének.
A tüntetés szónokai arról beszéltek, hogy Szlovákia állami nyelvi cenzúrát vezet be, ha a szabad nyelvhasználatba beleszól. Közfelkiáltással elfogadtak egy olyan tiltakozó nyilatkozatot, amelyben azt követelik a szlovák parlamenttől, hogy törölje el az államnyelvtörvényt, és alkossanak egy kisebbségi törvényt, valamint vessenek véget a Szlovákiában tapasztalható magyargyűlöletnek és magyarveréseknek. A petíciót Peter Weiss szlovák nagykövet személyesen vette át a CÖF képviselőitől. Az angol és magyar nyelvű tiltakozást eljuttatják az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökének is.

A szónoklatokat délután pontban 15 órakor harangszóval szakították félbe, és a szervezők közlése szerint ugyanebben az időben Brüsszelben, Koppenhágában, Argentínában, Ausztráliában, New Yorkban, Los Angelesben, Venezuelában, Mexikóban, Ausztráliában, Torontóban, valamint Dunaszerdahelyen és Kishegyesen, illetve a Felvidék és Erdély több magyarlakta falvában is félreverték a harangokat a magyar nyelv és a magyarság megmentése érdekében.

A rendőrség a demonstráció idejére kordonokkal zárta le a Stefánia utca azon részét, ahol a külképviselet található. Az épület elé is kordont vontak, melyek mögött rohamrendőrök álltak sorfalat. A megmozduláson mintegy félezren vettek részt. Többen magyar nemzetiszínű zászlókat és "Az államhatár nem nemzethatár!", valamint "Szlovákia leeresztette a vasfüggönyt!" feliratú transzparenseket emeltek a magasba, és többször skandálták a "Vesszen Trianon!" felkiáltást is.

A Stefánia úton és a környező mellékutcákban legalább kétszáz teljes védőfelszerelést viselő rohamrendőr állt készültségben.

A szeptember elsején hatályba lépett szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.

A rendelkezés ismertetésekor a tüntetők hangos füttyszóval és pfujolással fejezték ki nemtetszésüket.

A szlovák államnyelvtörvény ellen Dunaszerdahelyen a helyi labdarúgócsapat stadionjában a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és néhány szlovákiai magyar civil szervezet rendezésében is tiltakozó nagygyűlést tartottak. A rendezvényre nemcsak Szlovákiából, hanem Romániából és Magyarországról is érkeztek résztvevők.

Olvasóink írták

 • 3. vonLichthofen 2009. szeptember 02. 03:40
  „asher/kahane/Meir
  remélem jól vagy!

  nem kellene ezt a Metro ügyet feszegetni.
  Nem gondolhatod komolyan, hogy egy BKV ellenőr tudná, hogy mi a különbség a Héber vagy a Mongol között.
  Ja, hogy az illetőknek negy szakálluk volt, sábeszdeklit viseltek és nem vettek jegyet? Talán ez lehetett oka az ellenőrzésnek.

  Kétled, hogy egy Államtörvénnyel szembe szabad-é szegülni.
  Naná, nemcsak szabad, de kutya kötelesség is, ha az az emberek méltóságát, nemzeti hovatartozását sérti és megakadályozza az alapvető emberi jogok gyakorlását, azok amelyek az Emberi Jogok Nyilatkozatában is kodifikálva lettek/vannak.

  Tudom Öreg, hogy már a nyolcvanas éveidben jársz, de nem kellene meggondolatlanul nyilatkozni a magyarokat érintő ügyekben.”
 • 2. SC 2009. szeptember 01. 20:37
  „Ne haragudjon meg" kedves" Meir,de Ön melyik oldalon áll?Magyar Ön egyáltalán?
  A hozzászólásából kétlem... és hogy jönnek ehhez a cikkhez a zsidók?Ja,nem tetszik,hogy összefogunk,egymás mellé állunk végre?”
 • 1. Meir 2009. szeptember 01. 19:50
  „nagyon sok ertelme lehet egy ilyen megmozdulasnak,egy mar hatalyba lepett Allamtorvennyel szemben!!
  ja!! es hogy is csak a zsidokkal-(kulfoldiek!!!!)-akik mereszelnek a metron heberul beszelgetni,es ezert az ellenorok molesztaljak??? az is egy kissebbseg nem??nekik miert nincsen joguk az anyanyelvukon beszelgetni Magyarorszagon?? mar megint Mindent csak a Magyaroknak szabadna???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodnár-ügy: Ittas volt és a szaggatotton tekert a biciklis

Ittas volt a Debrecen labdarúgója által halálra gázolt kerékpáros. Tovább olvasom