Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 4°C | 10°C

Szijjártó: az emberek akaratával szembemenő Ab-döntés született

Szijjártó Péter szerint az emberek akaratával szembemenő döntés született kedden, amikor az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót.


"Kétharmados többséggel nem lehet kibújni a választói akarat teljesítése alól, tehát az a korszak véget ért Magyarországon, amikor a kormány az első akadályra meghátrált az elől, hogy teljesítse azt a vállalását, amelyet a választók testáltak rá" - közölte a miniszterelnök szóvivője szerdán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Hangsúlyozta: a "pofátlan végkielégítéseknek" véget akartak és akarnak vetni. Szijjártó Péter azt mondta, április óta egy új korszak van Magyarországon, az új korszakhoz pedig egy új végleges alkotmány illik, amely az új korszak viszonyait képes szabályozni.

Az jól látszik, hogy a régi korszak alkotmánya és az új korszak több ponton is összecsiszolhatatlanok - jegyezte meg.

Egy felvetésre reagálva úgy fogalmazott: "hogyha az Alkotmánybíróság valamiről nem tudja kimondani, hogy alkotmányellenes, az azt jelenti, hogy nem alkotmányellenes".

Szijjártó Péter közölte azt is, az Alkotmánybíróságnak fontos a szerepe, ezen az álláspontjukon nem is kívánnak változtatni.

Az Ab alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót kedden.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője akkor bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki a testület hatásköréből.

A 98 százalékos különadóról szóló törvényt Lázár János változatlan tartalommal javasolja újra elfogadni a parlamentnek.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. gjozsi88 2010. október 28. 15:09
  „A zemberek azt mondták, hogy a jó erkölcsbe ütköző végkielégítéseket szerezzék vissza, de nem azt, hogy a törvény által járó, ami nem lehet jó erkölcsbe ütköző (40 éves munkaviszonyt honoráló ) végkielégítéseket IS vegye el!
  Márpedig a Fidesz ezt teszi!
  Ez olyan, hogy tömegmészárlást hajtunk végre, hogy az egy bünöst is lelőjük...!”
 • 67. Madarász 2010. október 27. 20:24
  „Orchis!

  Azután? Majd a Nagytestvér figyel minket...”
 • 66. vidéki 2010. október 27. 18:38
  „miért nem szüntetik meg az AB?
  Nem kellene látszat demokráciát fenntartani.
  Éljen a diktatúra!
  Ők úgyis jobban tudják mivel 2/3 van, neeeeeeeeeeeeeeeeeem?????”
 • 65. meir 2010. október 27. 18:10
  „-mert Szijjarto mar csak tudja mit "akarnak" az emberek mi??
  nem ismeros hozzaallas??
  -"majd mi megmondjuk azt,hogy nektek mi a jo"-”
 • 64. varpeter 2010. október 27. 17:57
  „58. mecsoka:
  bizony, jónak tartom magam is a demokrácia működtetésének összetettségéről írt gondolataidat.
  A probléma ott adódik, hogy aki a választások idején mögötte álló (nem kis mértékben megtévesztett) 2/3-os többségre tud csak folyamatosan hivatkozni (annak idején Horn terminológiája is ez volt, bár nem 2/3-ról szólt), nem is akar foglalkozni lassan a demokrácia szabályai betartásának látszatával sem. Hiszen ezeknél a nemzeti együttműködés arról szó: ahol az én emberem a polgármester, mindenféle (egyébként őt soha meg nem illető) jogokkal felruházom (lásd Budapest főpolgármestere), ahol viszont egyéb kategóriás, ott az őt illető alapjogokat is pofátlanul megnyirbálom (Esztergom). S ezt el kell fogadni, hisz a választóik - szerintük - ezzel hatalmazták fel őket a röhejes szavazófülkés "forradalomban"!!!
  Félek, ezek a bolsevik emlőkön nevelkedett "fiúk" mocskosabb világot hoznak ránk, mint Rákosi, netán Szamuely...
  De akkor is leírom, mint eddig: Győzzön a Jobbik!
  Abszurdisztán - 2010.”
 • 63. miracle 2010. október 27. 17:49
  „Ejnye-ejnye fidesznyikok, nem tükröződik az a fene nagy 2/3 a hozzászólások arányainál.
  Gyerünk, védjétek meg IQ-bajnok választottjaitokat!”
 • 62. miracle 2010. október 27. 17:47
  „Ejnye-ejnye fidesznyikok, nem nagyon tükröződik a hozzászólások arányában a 2/3-otok. Hol vagytok?
  Gyerünk, védjétek meg az IQ-bajnok választottjaitokat!”
 • 61. 290571 2010. október 27. 16:41
  „47. hozzászólás Muaddib 2010.10.27. 14:35

  Elárulom, hamarosan mindenki visítani fog, nemcsak a szocik!
  Nem gondolom, hogy minden ember a 2/3-ból milliomos lenne.
  A kétkezi melós pedig megszívja, pártállástól függetlenül, mert megint a mi nadrágszíjunkat húzzák szorosabbra.

  Nem hiszem el, hogy lehet valaki annyira elvakult és fanatikus, hogy ezt ne lássa át!!!”
 • 60. _Zoli_ 2010. október 27. 16:32
  „OV kútba ugrana ez .... nem utána ugrana, hanem még előtte beugrana!”
 • 59. Szabra 2010. október 27. 16:20
  „Szabadságot és tisztes végkielégítést követelünk Dr. Szilágyiné Dr. Szalai Eeonórának !!!!!!!!!!

  Éljen és virágozzék a független Alkotmánybíróság!”
 • 58. mecsoka 2010. október 27. 16:18
  „Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke hangsúlyozta: három ponton is alkotmányellenes volt a rendelkezés. Nem csak az volt a baj, hogy visszamenőleges hatályú volt, de 98 százalékos mértéke miatt már nem adónak minősült, hanem kisajátításnak. Az adószakértő hangsúlyozta, hogy a jó erkölcsbe ütköző szerződések elleni fellépéshez megvolt az eszköz: meg kellett volna támadni ezeket a szerződéseket, "nem adóval sújtani, az adó ugyanis nem erre való". A polgári törvénykönyvben és a munka törvénykönyvében is szerepel, hogy az ilyen szerződések semmisek és megtámadhatók - hangsúlyozta.
  Igaz, hogy ez macerásabb ügy lett volna, de a macerát a demokráciában nem lehet megtakarítani. A demokrácia egy nagyon munkaigényes és fárasztó intézményegyüttes, időigényes"”
 • 57. orchis 2010. október 27. 16:15
  „Előre le szeretném szögezni, hogy egyik pártot sem támogatom.
  MIndenesetre gratula az AB-nek, hogy mer a széllel szemben erősködni. Egyetértek azzal, hogy disznóság és vérlázító, hogy mennyien jutottak ilyen módon vagyonokhoz. Ugyanakor a tervezett törvény minden 2M-nél nagyobb végkielégítésre vonatkozik, amelyek között azért akad jó néhány olyan is, amelyért a polgár vérrel és izzadsággal megdolgozott. Ha mondjuk 30 év munkaviszony után egy félmilliós bruttóval rendelkező dolgozó talpára útilaput kötnek, akkor, ha csak fél évi végkielégítést veszek, ami az MT szerint jár, már 2M felett járunk (amiből persze keményen adózni kell), és a jobb helyeken ma is érveny kollektív szerződések az adott cég minden dolgozójának kiutalnak ennyi idő után egy évnyi fizetést. Szóval a koszos vízzel a gyereket is ki akarták önetni.

  Aztán, és ez az igazán lényeges: A jelenleg hatalmon levők mindenhol kicserélték a vezetőket a saját pártembereikre. A médiát már bekebelezték. Az AB-t is le akarják fokozni. Nekem úgy tűnik, hogy a korlátlan és ellenőrzhetetlen hatalomra törnek, amit jobb helyeken diktatúrának, és nem demokráciának szoktak hívni.

  Figyelmébe ajánlom a kedves érdeklődöknek némely diktátor életútjának a tanulmányozását a XX. századi Európa első feléből.

  Mi jön még az AB lefegyverzése után? A többi párt betiltása? És azután?

  Ami meg nagyon szomorú, hogy általános nézet a narancstáboron belül, hogy aki nem áll be közéjük és kiabálja elég hangosan, hogy éljen a narancs meg a Viktor, az egyből gaz komcsi. Lásd alább.
  Úgy látszik, ez a nép már csak ilyen. Lehet, hogy nem is érdemel mást, csak diktatúrát.”
 • 56. AHA 2010. október 27. 15:43
  „mindigatutit
  Veszélyes ám! Főleg a komcsikra nézve!
  Jó lesz ha menekültök mielőtt felfal benneteket!
  :D”
 • 55. Madarász 2010. október 27. 15:38
  „Túrabakancs!

  Győrszol Holding és ők azt mondták, hogy nem az ő döntésük, hogy bűzlik nyáron a város és környéke, hanem a városvezetésé...

  Szerintem bármilyen politikai erő is csak akkor lehet hiteles, ha a saját házuk táján rendet teszenek és ez egyenlőre nem látszik, sem az igazmondás, csak a népnyúzás. Azoknál a családoknál marad csak több pénz, akiknél kiskorú gyerek van, ahol már nagyobbak, ott rosszabbul járnak, akiknél meg még nincs, mire fel vállaljanak. Ez megint csak parasztvakítás. Nem beszélve arról, hogy legtöbben nem a saját döntésük miatt gyermektelenek, hanem pl. mert nem lehet, vagy valamilyen örökletes betegségük van, meg hasonlók. Mi jogon bünteti őket a kormány?
  Másrészt, amit anyu kap pluszban, azt elveszik a sokszor még dolgozó nagyszülőktől, aputól, meg a felnőtt fiatal gyerekektől, tehát csak családon belüli átcsoportosítás történt.

  Engem pl. nem vígasztal, hogy a képviselőknek annyival több marad a zsebében, mint amit én kézhez kapok, azokat meg végképp nem, akik meg mondjuk a képviselők nyereségének a feléből élnek havonta.

  Egyébként nincs igazad, kereskedelmi cégnél vagyok közgazdász és hidd el, nagyon is megéretük mind a bevételeken, mind a megszűnő cégek miatti veszteségeken, mind az árfolyamingadozások hatásán a kormány tetteit.

  Azt ígérték, jobb lesz az embereknek, nem azt, hogy jobb lesz a gazdagoknak!”
 • 54. mecsoka 2010. október 27. 15:34
  „#53 látod ez a baj. Kimosdatod őket, persze zárójelben megjegyzed, hogy nem véded őket, de azért mégis. Komolyan olyan nagy kérés lenne, hogy a politikai elit emberszámba vegyen minket, magát pedig ne felsőbbrendű fajnak higyje? Hogy egyenlőek legyünk? Hogy egyenlő szabályok vonatkozzanak ránk? Mert sajnálom, de én egyáltalán nem látom, hogy bármivel is többet tennének le az asztalra, hogy ilyen kiváltságokat megérdemeljenek. És igen ez nem irigység, hanem düh, hogy ők bármit megtehetnek, hülyének nézhetnek minket. Pártállástól függetlenül”
 • 53. Túrabakancs 2010. október 27. 15:18
  „Madarász+mecsoka! /49-50/
  Van egy olyan érzésem, hogy titelket az emberi irigységnél egy kicsit erősebb
  hatások vezérelnek. Higgyétek el, nem a politikai /nem védem őket/ területen
  vannak a legnagyobb fizuk, hanem a pénzügyi szektorban. Ráadásul ott a sokszor el
  nem végzett munka után drasztikusak a pénzek, itt folyik el az ország pénze. Meg
  a sok bürokratikus intézkedéseknél, emiatt lesz szükség az elbocsátásokra. Ezért
  írtam hogy lesz olyan réteg, akik bizony rosszul fogják viselni a Fidesz lépéseit.
  nyá! A Holdingok működőképesek, csak fel kell nőni hozzájuk. Sokkal kevesebb
  irodai /bürokrácia/ dolgozóra van szükség, ráadásul átláthatóbbak is a cégek,
  kisebb simlikre van csak lehetőség. BP-en is Holdinkokba fogja Tarlós egyesíteni
  az állami cégeket, vezetőségüket. Egyelőre nincsen jobb gazdaságosabb megoldás
  ezen pénzkitalicskázós cégek irányába.”
 • 52. Túrabakancs 2010. október 27. 15:08
  „Madarász! /46/
  1. A közvélemény kutatásoknáll hatásosabb az ami az önkormányzati választásoknál bebizonyosodott,
  ennél hihetőbb felmérés egyelőre nem létezik. Tehát a támogatás adott a lakosság részéről. Ennyi.
  2. A kukák ürítését nem kimondottan a Borkai és emberei határozták meg, hanem a Kommunális
  szolgáltató. Fordulj hozzájuk bizalommal
  3. Nem a teljes alkotmányt fogja a Fidesz módosítani, hanem azokat a passzusokat, amik pénzügyekben
  nem szabadna hogy az alkotmánybíróság hatáskörébe tartozzon.
  4. A családoknál öszességében több pénz fog maradni, hiszen a családi pótlék alkalomadtán jelentősebb
  emelésével pozitív irányba fog elmozdulni az anyagi helyzetük. Az hogy a jómódúaknál több pénz marad
  valóban igazságtalan lépés, viszont a fogyasztást csak úgy lehet növelni és ebből a büdzsének
  bevételt okozni, ha olyanok fogyasztanak, akik tudnak is vásárolni. A szegény emberektől nem lehet
  várni, hogy a cégek eladják nekik a portékájukat, ők hónapról hónapra élnek, még 50%-os fizetésemelés
  esetén is.
  5. Én sem hiszek a kampányszövegekben, annál inkább a tapsztalatomban. Kereskedelmi és pénzügyi
  területen is otthon mozgok és hidd el, pozitív folyamatok indultak el az elmúlt hónapokban, de ezeket
  a hatásokat az egyszerű ember csak kb.1-2-év múlva fogják tapasztalni. Nagy a gond az országban,
  így hosszú a rendbetételhez vezető út, ki kell várni. Egyébként nincsenek olyan intézkedések ahol
  mindenki jól jár, ill. vannak, a mesékben. Gyurcsányék sokkal nagyobb pénzt vonnának el az emberektől,
  emiatt a kisebbik rosszat kell választani, ez pedig a Fidesz+jobbik! Nincsen más alternatíva egyelőre.
  De nem is kell..”
 • 51. nyá 2010. október 27. 15:01
  „Kedves Túrabakancs !
  A választások előtt senki se tudta mit fognak tenni, mert csak általános lózungokban beszéltek, vagy leginkább nem mondtak semmit ! Aki mégis elszólta magát azt még a listájukra se tették fel. Ha mégis kiszivárgott valami azt letagadták, lásd Varga Misike és a svéd modell esete. Most ki nem ejtik a szájukon, sőt most is tagadják hogy a svéd modell a cél nyugdíjügyben csak azt TESZIK !
  Egyéb jó példa Győrből ! 4 éve Borkai apánk még nem volt kellően, mélyen beágyazódva meg is bukott a holding terve a saját fideszes körei miatt. Most már egy újságíró sem meri leírni, hogy holdingot csinált a városi cégekből. Na ilyen egyszerű ez kérem !”
 • 50. Madarász 2010. október 27. 14:54
  „mecsoka, tökéletesen igazad van!

  Tennének már rendet egy kicsit a saját házuk táján!”
 • 49. mecsoka 2010. október 27. 14:50
  „#46 ráadásul a képviselők 55évesen elmehetnek teljes összegű nyugdíjba... Kérdem én mitől többek ők, mint egy átlagember, miközben látjuk, hogy legtöbbször újságot olvasnak, laptopoznak, van aki egy év alatt egyszer sem szólalt fel és még sorolhatnám. De ezen sem változtatnak, mert nekik így éri meg. Pedig most a 2/3al igazán megmutathatná a fidesz, hogy képes ilyen "áldozatra", senki nem áll az útjába, hogy ezt meglépje. És az, hogy szijjártó petike meg keres havonta 1misit azért hogy hülyeségeket beszéljen, na az meg végéképp felháborító”
68 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napirenden az adótörvények

Matolcsy szerint az adócsomag elfogadása esetén megéri majd dolgozni, "tisztán, fehéren", megéri… Tovább olvasom