Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Szijjártó: a nyugathoz tartozásunkból eredő kötelesség az Iszlám Állam elleni fellépés

Az Országgyűlésnek el kellene fogadnia a kormány előterjesztését a magyar beavatkozásról az Iszlám Állam ellen, mert Magyarországnak a nyugati értékközösséghez való tartozásából fakadó kötelezettsége, hogy részt vegyen a nemzetközi koalícióban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, az Országházban.
A miniszter közölte: az előzetes menetrendnek megfelelően megtörtént a honvéd vezérkar katonai, szakmai szemrevételezése abban a térségben, ahol az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció erőfeszítéseihez a kormány szándékai szerint Magyarország katonák küldésével járulna hozzá. A szemrevételezés legfontosabb célja az volt, hogy a magyar katonák leendő elhelyezését előkészítsék és a logisztikai támogatás lehetőségeit felmérjék - magyarázta. Úgy vélte, a tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a kurdok szimpátiával fogadják a magyar szerepvállalást, ami olyan "törékeny és instabil környezetben", mint a Közel-Kelet, kifejezetten fontos.

A misszió a 150 fős kereten belül marad, a helyszínen szolgálatot teljesítő magyar kontingens a jelenlegi tervek szerint összesen 110 katonából állna, továbbá 6 magyar tiszt lenne jelen a vezetési pontokon - ismertette. A többi katona Magyarországon állna rendelkezésre. A tervezett 20 milliárd forintba bele kell férnie a misszió költségeinek, ez a szemrevételezés után is áll - tette hozzá.

Megjegyezte: a magyar katonák elhelyezéséről tovább folynak a tárgyalások a szövetségesekkel, remélhetőleg mielőbb végleges megoldást érnek el.

Szijjártó Péter kifejtette: Irak északi térségében, a kurd területeken a fenyegetettség iraki viszonylatban közepes mértékű, ami azt jelenti, hogy a magyar katonáknak fokozott biztonsági helyzetben kell tenniük a dolgukat.

A magyar katonák részvételére vonatkozó felkérés eleve úgy fogalmazódott meg, hogy őrzés-védelmi, biztosítási feladatokat látnának el, vagyis az Erbílben zajló kiképzés helyszínéül szolgáló nemzetközi repülőtér védelmében kellene részt venniük, és a kiképzők mozgását kellene biztosítaniuk - mondta. Hozzáfűzte: ebből a szempontból kiváló tapasztalatokkal rendelkeznek a magyar katonák.

Kiemelte: olyan feladatokat, amilyenekre a magyar katonákat küldenék ki, külföldi katonák jelenleg nem látnak el, tehát a magyarok vállalnak elsőként ilyen szerepet. Ez felveti annak a szükségét, hogy minden lehetséges vezetési ponton legyen magyar tiszt, így a nemzetközi koalíciós parancsnokság magas szintjein is fognak szolgálatot teljesíteni magyar tisztek - mutatott rá.

A tárcavezető szerint jó lenne, ha a kormány előterjesztéséről már a jövő héten döntene az Országgyűlés, így tartható lenne az a menetrend, hogy április közepéig döntés születik, és májusban elkezdődhet a katonák kiküldése.

Mint mondta, a parlamenti döntés után a szükséges diplomáciai lépéseket a Külgazdasági és Külügyminisztérium megteszi, így olyan kétoldalú jegyzékváltásra kerülhet sor Irak és Magyarország között, amelyben rögzítik, hogy magyar katonák Irak területén teljesítenek szolgálatot.

Egy más témában arra a kérdésre, hogy miről beszélt korábban Tarsoly Csabával, Szijjártó Péter közölte: Tarsoly Csaba időpontot szeretett volna kérni tőle, de mivel külföldön volt, nem tudott adni neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem engedte magát fotózni a gólyatábori erőszakoló

A tavalyi fonyódligeti gólyatáborban történt erőszak ügyében szerdán kezdődött a büntetőper. A… Tovább olvasom