Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Szellőztetés: nem csak a szagok ellen

Ha egy lakásban nincs megfelelő szellőztetés – különösen az őszi, téli és kora tavaszi hónapokban –, a pára a falfelületeken és a nyílászárók felületein csapódik le. Szerencsére vannak technikák a probléma kiküszöbölésére.

Az Ablakcentrum Kft. - hasonlóan sok magyarországi ablakgyártó céghez – évek óta sikeresen alkalmazza a francia Aereco S.A. által kifejlesztett és az Aereco Légtechnika Kft. által forgalmazott légtechnikai elemeket.
Az Aereco Rt. Franciaországban több mint húsz éve foglalkozik lakások, lakóépületek, irodaházak, egészségügyi intézmények, szállodák stb. szellőztetési rendszereinek folyamatos fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével. A fejlesztőmunka eredménye a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló műszaki megoldásokat tartalmazó,
automatikusan működő, higroszabályozású szellőztetési rendszer, melyet hazánkban az Aereco Légtechnika Kft. képvisel.

Nincs légcsere

A helyiségek, helyiségcsoportok, így például a lakások szellőztetésének tervezésekor figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy a napjainkban beépített, szinte tökéletesen hőszigetelt és légtömör ablakok légáteresztő képességét gyakorlatilag megszüntették, így megszűntek a belső páralecsapódásokat megelőző légmozgások is, melyeket korábban, a ma már korszerűtlen ablaktípusok résekkel, hézagokkal biztosítottak. Ezzel egyidejűleg és fentiek következményeként, a korszerű ablaktípusok alkalmazásával a lakások helyiségeiben a korábbi „természetes" légcsere is megszűnt, melynek következtében a folyamatos és a lakások minden helyiségére kiterjedő, tudatosan tervezett szellőztetés igénye műszaki szükségszerűséggé vált.

A víz a falakon csapódik le

Mivel napjainkban a korszerű nyílászárókkal a lakások zárt rendszerré válnak, ezért a szellőztetés tervezésekor szem előtt kell tartani azt az alapvető fizikai reagálást, hogy az elszívni szándékozott levegő mennyiségével megegyező légmennyiség – lehetőleg szabályozott – beáramlásáról gondoskodni kell. Nem tartható a korábbi tervezői gyakorlat, mely szerint például egy lakás szellőztetése csak a kiszolgálóhelyiségekben (konyha, fürdőszoba, kamra, WC) termelt szagok és pára elvezetésére korlátozódik.
Szellőztetés hiányában – különösen az őszi, téli és kora tavaszi hónapokban – a lakóhelyiségekben a normális életvitellel (kipárologtatás), illetve a vizes, kiszolgálóhelyiségekben zajló tevékenységgel (főzés, mosogatás, zuhanyozás) együtt jár a belső légterekben a páratartalom növekedése, amely a falfelületeken és a nyílászárók felületein csapódik le.

Fontos a megfelelő páratartalom

Az imént vázolt valós veszélyek elhárítására és a lakások átfogó szellőztetésének megoldására fejlesztette ki a francia Aereco Rt. a belső páratartalom érzékelése alapján vezérelt, higroszabályozású szellőztetési rendszerét. A rendszer egyik fő csoportját a friss levegő szabályozott utánpótlását biztosító légbevezető elemek alkotják, míg a másik lényeges termékcsoport a szennyezett levegő eltávolítására szolgáló gravitációs vagy gépi légelvezető elemcsalád.
Az egyes technikai elemekbe beépített légnedvesség-érzékelők automatikusan, segédenergia igénybevétele nélkül, zsaluk nyitásával és zárásával optimalizálják a beáramló friss levegő, valamint az elvezetendő szennyezett levegő mennyiségét, biztosítva ezzel a belső légtérben a mindenkori megfelelő légcserét és páratartalmat.
Az Aereco szellőztetési rendszer légbevezető és légelvezető elemei érzékelik a helyiségeken belüli páratartalom mindenkori mértékét és a pillanatnyi, tényleges szellőztetési szükségleteknek megfelelően az elindított és létrehozott légcserével automatikusan szabályozzák azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 év után újra megrendezik a Pécsi Szabadtéri Játékokat

Hosszú kihagyás után, újra indul június 6-án a Pécsi Szabadtéri Játékok. A július végéig tartó… Tovább olvasom