Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Széll Kálmán Terv - Rehn: egyértelműen jó irányba mutatnak a bejelentett

Világos jeleit látja az Európai Bizottság a március elején bejelentett Széll Kálmán Tervben foglalt intézkedéseken annak, hogy Magyarország jó irányba tart a pénzügyi konszolidáció útján - jelentette ki kedden Brüsszelben Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse.

A finn biztos - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Michel Barnier belső piaci biztossal közös sajtótájékoztatóján - az európai uniós tagországok pénzügyminiszteri találkozóját követően nyilatkozott. A találkozón a túlzott államháztartási hiány miatt folyó, már régebben indított eljárás keretében esett szó a magyar (és a lengyel) gazdaságról, megfelelően az uniós eljárási rendnek. Rehn megismételte, hogy az Európai Bizottság mielőbb további részletekről szeretne információkat kapni a magyar tervekkel kapcsolatban, különös tekintettel a hiányra, a következő években is hatni képes, szerkezeti jellegű intézkedésekre.

A biztos emlékeztetett arra, hogy a miniszterek korábbi ajánlásai alapján a hiánynak idén kellene a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá kerülnie, lehetőleg a fenntarthatóságot is biztosító szerkezeti intézkedések útján. Hozzátette, hogy a március eleji intézkedések bejelentéséig úgy tűnt, a csökkentést főleg átmeneti intézkedések szolgálják. Az MTI értesülése szerint a biztos a találkozón fontos eszköznek nevezte a 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot is. Rehn a sajtótájékoztatón hangoztatta: korai még foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy kell-e az EU-nak új lépéseket tennie a deficiteljárásban. Reményét fejezte ki, hogy a bizottság hamarosan, akár még a konvergenciaprogram beadása előtt további részleteket ismer meg a tervezett magyar intézkedésekről. Brüsszeli források szerint a vitában volt olyan felszólalás is, amely szerint az EU-nak tovább kellene lépnie a deficiteljárásban.

Matolcsy György a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a találkozó napirendjén szerepelt a túlzott hiány miatt folyó eljárás áttekintése Magyarország és Lengyelország vonatkozásában. Ami Lengyelországot illeti, Rehn üdvözölte, hogy Varsó is biztosította az EU-t arról az eltökéltségéről, miszerint a deficitet az ajánlásoknak megfelelően jövőre az előírt 3 százalék alá szorítja. Hozzátette, hogy a bizottság a konvergenciaprogram áprilisi beadását követően részletesen elemzi a lengyel terveket. A bizottság egyelőre nem látja szükségét, hogy további lépéseket tegyenek a Lengyelország elleni eljárásban, de ezt a kérdést újra áttekinti az említett részletes értékelés után - tette hozzá. Megemlítette Rehn azt is, hogy az EU-tagországok miniszterei üdvözölték Portugália múlt hét végén bejelentett programját, amely a biztos szerint fontos lépés a pénzügyi konszolidáció útján. Egy kérdésre válaszolva Rehn reményét fejezte ki, hogy a program nem vezet belpolitikai bizonytalansághoz az országban, mert a gazdaság megszilárdításában szerinte jelentős szerepet játszik. A biztos egy másik kérdés kapcsán kitért Írországra is. Az unió szempontjából is fontosnak mondta, hogy Dublin helyezkedjen "konstruktív megközelítésre" a EU-ban tervezett egységes cégadóalap-számítás ügyében, mert szerinte az EU-nak tovább kellene lépnie az adóügyi koordináció terén is.

Olvasóink írták

 • 8. Eva- 2011. március 16. 09:14
  „2-höz
  ezt te is olvashattad:

  "Európai Bizottság mielőbb további részletekről szeretne információkat kapni a magyar tervekkel kapcsolatban, különös tekintettel

  a hiányra,

  a következő években is hatni képes, szerkezeti jellegű intézkedésekre.

  A biztos emlékeztetett arra, hogy a miniszterek korábbi ajánlásai alapján a hiánynak idén kellene a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá kerülnie, lehetőleg a fenntarthatóságot is biztosító szerkezeti intézkedések útján. Hozzátette, hogy a március eleji intézkedések bejelentéséig úgy tűnt, a csökkentést főleg átmeneti intézkedések szolgálják."”
 • 7. calico 2011. március 16. 08:07
  „Na, amikor pozitívakat nyilatkoznak, akkor mindjárt jó fejek lesznek azok a buta uniós intézmények, élükön a brüsszeliekkel, igaz???”
 • 6. Maori 2011. március 16. 07:46
  „Dr.Lang
  Igazad van, csak az a bökkenő, hogy jelen pillanatban kb. 2 millió embernek nem tud ez az ország munkahelyet biztosítani. A legtöbb rokkantnyugdíj csaló pont emiatt lett az ami. Szóval ki lehet dobni őket a rendszerből, de egy másik oldalon, a segélyezés oldalán újra megfognak jelenni. A különbség csak annyi, hogy az egyiket autómatikusan hozza a postás, a másikért pedig sorba kell állni.”
 • 5. buggyant 2011. március 16. 06:15
  „hát én nem értem a címet.”
 • 4. Dr.Lang 2011. március 16. 02:59
  „Load:
  Reszben igazad van. Bar drukkolok nekik, mert meg egy rossz kormanyzast nem bir ki ez a kis orszag, en is tobbet vartam (es kozgazdasagilag eleg kepzett vagyok). En pl. azonnal megszuntetnem a rokkantnyugdijak felet. Az ugyanis rohej, hogy magas vernyomassal lerokkantositanak embereket akik aztan feketen dolgoznak. Amerikaban kirohogik az illetot hogy szedjen ra gyogyszert meg fogyjon le. En nagyon remelem hogy a nyarra itt mar konkret es realis szamok lesznek. Ellenkezo esetben Matolcsyt menesztenem.”
 • 3. load 2011. március 16. 00:52
  „Egy ország gazdasági tervének illik kiérlelt, megfogalmazható, értelmezhető, számszerű mértékeket tartalmaznia.
  A 26 programpontból álló Széll Kálmán Terv nem ilyen.
  Az első, a huszonegyedik és huszonhatodik pont kivételével a programpontok számokat nem tartalmaznak.
  Van viszont: konzultálunk, kidolgozzuk, előkészítjük, elfogadjuk, létrehozzuk, felülvizsgáljuk, megalkotjuk,, megvizsgáljuk, megkezdjük, elindítjuk, bevezetjük, hatálybalép, életbe lép,...stb.
  A program írás programja.
  Egy nagy nulla.
  Egy semmi.
  Jelszóhalmaz és kivánságlista, ami senkit nem kötelez semmire.”
 • 2. rommel 2011. március 15. 22:43
  „EVA
  MONDTAM HOGY AMIHEZ NEM ÉRTESZ NE SZÓLJ BELE ! MERT CSAK KIRÖHÖGTETED MAGADAT!”
 • 1. Eva- 2011. március 15. 19:53
  „http://www.fn.hu/makro/20110315/matolcsyt_dicseri_eu/

  itt szerintem kiolvasható, hogy Matolcsinak olyan kemény feltételeket sikerült elfogadtatnia
  hogy abba bele lehet majd gebedni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: 163 év után is hűek vagyunk a március 15-i eskühöz

A március 15-i eskü, a "rabok tovább nem leszünk", olyan fogadalom, amellyel 1848 óta minden magyar… Tovább olvasom