Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Rekord-haltelepítés a szövetségi vizeken

Győr-Moson-Sopron - A megye horgászkezelésű vizein közel 211 ezer, míg a htsz-vizeken 42 ezer kilogramm hal került horogra tavaly. Az egy leadott fogási naplóra jutó fogás 26,4 kiló volt, ami az országos átlag fölött van. Az egyesületek és a megyei szövetség összesen 127,5 millió forint értékben helyezett ki halat a vizekbe.
A sporthorgász-egyesületek megyei szövetségének elnöksége a napokban értékelte a 2008-as haltelepítési és halfogási adatokat. Eszerint az egyesületek és a szövetség 127,5 millió forint értékben helyezett ki halat a vizekbe tavaly, ami 2 millióval több az előző évinél.

A szövetség ügyvezető elnöke, Takács Antal elmondta lapunknak, ez az összeg pontyból 173 ezer kilogramm háromnyaras piaci, valamint 13 ezer kiló kétnyaras halat jelent. Az egy leadott fogási naplóra jutó halfogás országos átlag feletti, 26,4 kilogramm volt, ami 30 dekával több az előző évihez képest.

A horgászkezelésben lévő vizeken a halfogás tavaly 210 ezer 700 kiló, míg a htsz-vizeken 41.138 kiló volt.

– A horgászkezelésű és a halászati szövetkezet kezelésében lévő vizeknél javult a halfogás a korábbi évhez képest. A növekedés nagyobb is lehetett volna, ha nem lenne annyi kárókatona. Emellett az ellenőrzéseket is még hatékonyabbá lehetne tenni – hangsúlyozta Takács Antal.

Az elnök elmondta, hogy március 12-én mintegy 14 millió forint értékben megtörtént az állami hal kihelyezése. Ebből jelentős mennyiségű 2 nyaras ponty jutott az egyesületek egy részéhez, valamint a szövetség vizeibe.

A megyei szövetség az elmúlt 10 év legnagyobb haltelepítését hajtotta végre március 24-én, amikor is a Zátonyi Holt-Dunába 7500, a Mosoni-Duna-holtágba 6500 kiló 3 nyaras pontyot helyezett ki. Ehhez hozzá kell adni a már korábban említett állami hal mennyiségét, amikor mindkét vízbe ezer-ezer kiló 2 nyaras ponty került.

– Külön tilalmat nem rendeltünk el, ugyanakkor a telepítéseket követően fokoztuk az ellenőrzést, az ellenőrök szigorúbban lépnek fel. A megyei szövetség a területi jegybevétel kilencvenöt százalékát visszaforgatja haltelepítésre. A fennmaradó összeget a költségek – például jegynyomtatás, halőrzés, vízbérleti díj, halrácsjavítás – kifizetésére fordítjuk – mondta el Takács Antal.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy április 4-én környezetvédelmi napot tartanak a szövetségi vizek partján. Számítanak minden horgászra, szeretnék, ha a szezon beindulására tiszta és rendezett lenne a vízpart. Eszközöket, zsákokat a szövetség biztosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét drágul a benzin

Magyarország - A múlt heti 3–3 forint után e hét szerdától 6–6 forinttal nő a benzinár… Tovább olvasom