Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Pénzzavarba került hitelesek autóit csalták ki

Pénzzavarba került hitelesek autóit csalta ki és értékesítette egy bűnözői csoport, amelynek tagjait a körmendi rendőrök már elfogták, de az ügyben további sértettek jelentkezését várják.
A gyanúsítottak az interneten hirdették magukat azzal, hogy hitelre vásárolt, lízingelt személygépkocsikat vennének át a banki tartozás átvállalása mellett értékesítésre, ám sem ők, sem pedig azok a cégek, amelyek nevét és bélyegzőjét felhasználták, nem rendelkeztek gépkocsi értékesítésre és banki ügyintézésre szóló engedélyekkel, egyetlen pénzintézettől sem volt megbízásuk, az átvett gépkocsikat viszont tovább értékesítették - ismertette a sajtótájékoztatón Szendrődi Barnabás.

A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy K. B. és társa, B. R. több a törlesztésben megszorult személyt károsított meg, csalt ki tőlük lízingelt gépkocsit. Az autót egy általuk Szatmári Attila néven ismert embernek adták tovább, akiről elfogása után kiderült, hogy még bűntársai előtt is álnevet használt.

A gyanúsítottak hasonló bűncselekményeket követhettek el országszerte, a rendőrség információi szerint a kiterjedt csalássorozat tizennégy megyét érint, a kicsalt gépkocsik száma meghaladhatja a százat is.

Szendrődi Barnabás elmondta, hogy 26 ügyben indult nyomozás, hét körözött gépkocsit már sikerült felkutatniuk és lefoglalniuk. Eddig öt embert gyanúsítottak meg a csalásokkal összefüggésben, hárman közülük előzetes letartóztatásban vannak, ketten szabadlábon védekeznek.

Az elkövetés módjára jellemző, hogy a gyanúsítottak igyekeztek a bajba jutott adósok bizalmába férkőzni. Egy felszámolás alatt álló cég bélyegzőjét felhasználva szabályosnak látszó szerződést kötöttek velük, amelyeket tanúkkal is aláírattak, ám egyetlen esetben sem történt meg a banknál a hitel tényleges átvállalása, így a törlesztéseket, a lízingdíjakat továbbra is az adósoktól követelik a pénzintézetek - mondta a rendőrkapitány.

Mint hangsúlyozta: azok sem lehetnek nyugodtak, akik kedvező összegért gépkocsihoz jutottak, esetleg ilyen autót használnak, ha ugyanis a körözött járműveket megtalálja a rendőrség, azt lefoglalják tőlük, így ők is károsultakká válhatnak, ezért az ő jelentkezésüket is várják.

Az MTI tudósítójának arra a kérdésére, vajon a lízingelt autókat a bank előzetes jóváhagyása nélkül átadó károsultak elkövettek-e jogsértést, a kapitány úgy fogalmazott, hogy ezt a büntetőeljárás során az ügyészség fogja mérlegelni. Szavai szerint a rendőrség feladata most az eltulajdonított járművek megtalálása és az esetleges további sértettek adatainak összegyűjtése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsőfokon 14 év börtönt kapott a salgótarjáni gyilkos

A Nógrád Megyei Bíróság elsőfokon 14 év börtönre ítélte azt a férfit, aki 2008 júliusában téglával… Tovább olvasom