Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Orbán: Európa maradjon az európaiaké

Azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké maradna - hangoztatta az EP strasbourgi ülésén. Ujhelyi szerint a konzultáció valójában ˝goebbelsi tudatmódosítás˝ eszköze

Orbán-sajtótájékoztató: minden értékről szabad és kell is vitázni

Minden értékről szabad és kell is vitázni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Strasbourgban, az európai parlamenti (EP-) vitát követő sajtóértekezletén.

Az EP-vita főként két kérdés, a bevándorlással kapcsolatos magyar kormányzati álláspont, valamint a halálbüntetés kérdése körül folyt. Több felszólaló az európai alapértékekkel való szembehelyezkedéssel vádolta a magyar kormányfőt.

Egy újságíró azon kérdésére, hogy magukról az alapértékekről is szükségesnek tartja-e a vitát, Orbán igennel válaszolt, és hangsúlyozta, hogy ugyanazon elvekre és értékekre hivatkozva eltérő időszakokban, illetve eltérő helyzetben alkalmasint gyökeresen ellentétes következtetésekre juthatnak a politikai szereplők.

A miniszterelnök a sajtóértekezleten úgy vélekedett, hogy habár formálisan Magyarországról rendezett vitát az EP, az esemény révén sikerült az első lépéseket megtenni egy nagy európai kérdés, a bevándorlásügy megnyugtató rendezése felé.

"Elindult egy olyan vita az EU-ban a bevándorlásról, amelyhez a siker reményét fűzhetjük" - fogalmazott. Úgy vélekedett, az Európai Bizottság új, menekültbefogadási kvótákat is előíró javaslata a menekültügyi szabályozásról csak fokozná az EU-ba irányuló bevándorlást, és olyan politikai hiba, amely végzetesnek bizonyulhat a kontinens számára.

A miniszterelnök szerint az eddig folytatott európai vitában összekeveredik egymással a menekültek, a megélhetési bevándorlók és vendégmunkások ügye, de ezeket külön kell kezelni, és külön szabályokat kell alkotni rájuk. Kijelentette: az emberi jogi szempontok mellett a gazdasági, a demográfiai és a kulturális dimenziókat is kezelni kell.

Orbán Viktor megerősítette: ha Magyarország újra saját maga dönthetné el, hogyan szabályozza a bevándorlást, akkor a probléma megszűnne. Kitért arra, hogy 2012-ben az EU tiltotta meg Magyarországnak azok őrizetbe vételét, akik illegálisan lépték át a magyar határt, de menekültnek mondták magukat.

A miniszterelnök kitért arra, hogy az EP-vitában a nézetkülönbségek nem kizárólag pártvonalak mentén mutatkoztak meg, így például az Európai Néppárton belül is megoszlanak a vélemények. Az MTI kérdésére válaszolva elismerte, hogy korábbi hasonló EP-vitákhoz képest most több volt a néppárti bírálat. Ezek egy része szerinte abból fakadt, hogy a bevándorlási konzultációs kérdőív magyar szövegének megfogalmazásai nagyon nehezen adhatók vissza más nyelveken lényeghű módon.

A másik gyökere a bírálatoknak az, hogy az európai néppárti családon belül vannak radikálisabb és mérsékeltebb pártok, ezt a nagy pártcsaládot nem könnyű egyben tartani - mondta a kormányfő, hozzátéve: a sajtóértekezlet után éppen a néppárti frakcióülésre megy.

A miniszterelnök a Pesti Srácok internetes újság kérdésére skandalumnak, botránynak nevezte a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz köthető Altus Zrt. európai bizottsági megbízását. Hozzátette: gondolkozott is azon, hogy kitérjen-e erre a kérdésre.

Orbán Viktor kifejtette: már elég régóta koptatja az Európai Unió "padjait", de ilyen pártfinanszírozási skandalumot és botrányt, mint amibe most keverte magát az Európai Unió, még nem látott.

"Nem kétséges, hogy miről beszélünk, arról beszélünk, hogy üzleti megbízatásnak álcázott formában európai uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat. Ezt még a vak is látja" - fogalmazott Orbán Viktor. Mint megjegyezte: az ügynek van egy magyar dimenziója, amelyet majd otthon rendeznek, de emellett viszont van egy európai dimenziója is.

"Az Európai Uniónak van éppen elég baja, a polgároknak van éppen elég komoly indoka, hogy kritizálják az Európai Uniót" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: nem érti, hogy ezt a helyzetet miért kell megterhelni egy európai pártfinanszírozási pénzügyi botránnyal.

Timmermans: ne csináljon Orbán Viktor karikatúrát az Európai Bizottság migrációs javaslataiból

Ne csináljon karikatúrát az Európai Bizottság migrációs javaslataiból - mondta Orbán Viktorhoz fordulva Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) Magyarországról folytatott vitájának végén.

Timmermans szerint nem igaz az a vád, hogy a brüsszeli bizottsági javaslatok minden illegális migráns korlátlan befogadását szorgalmazzák. Az uniós testület tagállami befogadási kvótákat azok vonatkozásában javasol korlátozott mértékben, akik háború elől menekülnek Szíriából, Eritreából - mondta.

Orbán: az EU kényszerítette Magyarországra a mostani menekültügyi szabályokat

Magyarországnak 2012-ig volt saját nemzeti szabályozása a menekültügy kérdésében, és azzal a szabályozással kezelni is tudta a kérdést - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén, a magyarországi helyzetről folytatott vita végén, az elhangzottakra reagáló felszólalásában.

A miniszterelnök leszögezte: az EU kényszerítette Magyarországot a szabályok megváltoztatására, és az országra kényszerített szabályozás nem vált be, megindult a menekültáradat.

Az illiberalizmussal kapcsolatos hozzászólások kapcsán Orbán leszögezte: a liberális gazdasági és társadalomszervezési elvek csődöt mondtak, ez okozta a válságot.

Ujhelyi: a konzultáció valójában ˝goebbelsi tudatmódosítás˝ eszköze

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője a magyarországi helyzetről folytatott keddi strasbourgi EP-vitában összetépett egy papírlapot, amelyről azt mondta, hogy a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultációs kérdőív. Ujhelyi úgy fogalmazott, hogy a konzultáció valójában "goebbelsi tudatmódosítás" eszköze.

Jávor Benedek, a PM zöldpárti EP-képviselője arról beszélt, hogy Orbán Viktor egyre inkább hasonul a Jobbikhoz, amelynek a vitorlájából a hivatalos magyarázat szerint ki akarja fogni a szelet.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: a bevándorlással kapcsolatos magyar nemzeti konzultációs kérdőív megfogalmazásai - minden finomítás nélkül - olyanok, ahogyan az aggodalmak az emberekben megfogalmazódnak.

Orbán: Európa maradjon az európaiaké


Azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké maradna - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén, a magyarországi helyzetről folytatott vitában.

Szerinte felül kellene vizsgálni a jelenleg érvényes egyezményeket, és a bevándorlást illetően vissza kell adni a döntési jogot az EU-tagállamoknak, rájuk kell bízni, hogy akarnak-e bevándorlókat.

"Nem tudunk munkát adni a bevándorlóknak" - szögezte le a magyar álláspontot. Azt javasolta, hogy az európai politikusok tegyenek különbséget az üldözöttek és a jobb életszínvonal reményében érkezők között. Utalt arra, hogy az európaiak eltérően ítélik meg az unión belüli szabad munkavállalás, illetve a kívülről jövő bevándorlás jelenségét.

A magyarok mondhassák meg, legyenek-e Magyarországon bevándorlók, vagy ne!

Nem vált be az az  elképzelés, hogy a bevándorlás kérdését Brüsszelből szabályozzák,  ezért a magyaroknak kell megmondaniuk, legyenek-e Magyarországon  bevándorlók - hangsúlyozta Orbán Viktor kedden Strasbourgban  újságíróknak, az Európai Parlament (EP) Magyarországról szóló  plenáris vitája előtt.  

"Még kevesebb reményt fűzünk ahhoz, hogy ezt központilag  elosztott kvóták alapján oldják meg", függetlenül attól, hogy az  érintett uniós tagország akar-e bevándorlókat, illetve védelmezi-e a  határait - tette hozzá a magyar miniszterelnök. Szerinte ezért  nemzeti hatáskörbe kell adni a döntési jogot arról, hogy egy ország  akar-e bevándorlókat befogadni.  

Kifejtette, hogy Európában vannak olyan volt gyarmattartó  országok, ahol hozzászoktak ahhoz, hogy a volt gyarmatokról nagyobb  számban érkeznek bevándorlók. Magyarország nem ilyen ország, "mi  értéknek tekintjük azt, hogy Magyarország a kultúrájában,  gondolkodásmódjában, civilizációs szokásaiban meglehetősen homogén  képet mutat" - fogalmazott. Magyarországon kezelhetetlen  feszültségeket okozna a tömeges bevándorlás - mondta.   

A miniszterelnök szerint a kérdésben az EU-n belül lehetetlen  közös nevezőt találni, ezért kell visszaadni minden tagországnak azt  a jogot, hogy maga dönthessen.  

Az európaiak kétharmada helyesli az unión belüli szabad  munkaerő-áramlást, de ugyanígy mintegy kétharmada ellenzi az EU-n  kívüli országokból való bevándorlást - mondta Orbán Viktor. Szerinte  ezért nem neki kell megváltoztatnia a véleményét, hanem azt akarja  elérni, hogy az európai politikai döntéshozók vegyék figyelembe az  emberek többségi véleményét, és ennek szellemében változtassák meg  az európai bevándorlási politikát. Úgy vélekedett, hogy a mostani  strasbourgi EP-vitán csak az első lépést lehet megtenni ebbe az  irányba, és a folyamat még hosszú lesz.  

Ami a halálbüntetés kérdését illeti, Orbán Viktor hangsúlyozta:  Magyarország nem írt alá egyetlen olyan dokumentumot sem, amely  megtiltaná, hogy felvessen bármilyen kérdést. Szerinte az a kérdés,  hogy erről lehet-e beszélni, "valójában nem a büntetőpolitikáról,  hanem a szólás-, illetve véleményszabadságról szól".  

A jelenleg érvényes nemzetközi egyezmények, amelyek  Magyarországot kötik, "nem isteni kinyilatkoztatások, hanem emberi  alkotások", amelyeket meg lehet változtatni - folytatta a kormányfő,  és kijelentette: ő maga szívesen látna olyan változást az európai  közjogban, amely a halálbüntetést is visszaadja nemzeti hatáskörbe.  

A miniszterelnök közölte: az EP-vitában utalni kíván arra is,  hogy Magyarország "a jogállamiság röntgengépével a legtöbbször  átvilágított európai ország".  

"A leleteink rendben vannak, eddig minden próbát kiálltunk" -  tette hozzá.

Előzmények:
A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt a vitán, amelyet a magyarországi helyzetről tartanak kedden délután az Európai Parlament plenáris ülésén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelezte azon szándékát, hogy részt vesz az EP kedd délutáni vitájának abban a szakaszában, amikor a magyarországi helyzet szerepel napirenden.

A vitát annak nyomán tűzték napirendre, hogy előzőleg az EP szabadságjogi kérdésekben illetékes szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor által javasolt "napirenden tartása", illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőív kérdései kapcsán.

Schulz hétfő délután közölte azt is: a magyarországi helyzetnek szentelt plenáris vita az eredeti tervek szerint azzal kezdődött volna, hogy EU soros elnökségét ellátó Lettország képviselője, valamint az Európai Bizottság képviselője kifejti álláspontját. A lett elnökség azonban - folytatta Schulz - azt a tájékoztatást adta, hogy nincs uniós tanácsi álláspont a kérdésben, így nem kíván semmilyen álláspontot kifejteni.

Ebben az helyzetben érkezett a hír, hogy Orbán Viktor részt kíván venni az ülésen. Schulz általában üdvözlendőnek mondta, ha az Európai Tanács tagjai - a tagállami csúcsvezetők - részt kívánnak venni az üléseken, ezúttal azonban egyeztetésre bekérte a képviselőcsoportok vezetőit az irodájába. Meg kellett ugyanis oldani azt a procedurális problémát, amit úgy fogalmazott meg, hogy "Orbán Viktor mégsem képviselheti a tagországok tanácsát az EP-ülésen".

Végül az lett az egyeztetés eredménye - közölte az EP sajtószolgálata -, hogy Orbán Viktor felszólal a plenáris ülés "Magyarország-vitájában", amely 17 órakor kezdődik. Utána a magyar kormányfő 19 órakor sajtótájékoztatót tart.

A képviselők egyúttal megszavazták a zöldpártiak azon indítványát, hogy a magyarországi kérdésben ne csak vitát tartsanak, hanem fogadjanak el állásfoglalást is, de majd csak a júniusi plenáris ülésen.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Gripen szenvedett balesetet Csehországban - fotókkal

A HM szerint nem lezuhant, hanem túlfutott a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépe kedden egy… Tovább olvasom