Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Orbán cserbenhagyta az embereket az ellenzék szerint, ezért le kell mondania

A szocialisták által kezdeményezett egyeztetésen részt vett ellenzéki pártok szerint alkalmatlan posztjára Orbán Viktor miniszterelnök. Erről nyilatkoztak a csütörtöki budapesti egyeztetés után az LMP, az MSZP, a PM, az Együtt és a Liberálisok vezető tisztségviselői újságíróknak.
Az ellenzéki pártok politikusai ezt azzal indokolták: Orbán  Viktor cserbenhagyta az embereket, amikor a minisztériumokat arra  utasította, hogy vegyék ki pénzüket a Quaestorból, míg az őt  megválasztó embereknek nem szólt, hogy veszélyben van a  megtakarításuk.  

Az egyeztetést kezdeményező Tóbiás József, az MSZP  elnök-frakcióvezetője azt is mondta, hogy a kormányfőnek le kell  mondania, de minimum bizalmi szavazást kellene kérnie. Emellett  érvelt a PM-s Szabó Tímea is, aki jelezte: ha ez nem történik meg,  akkor kezdeményezni fogja az Országgyűlés feloszlatását.  

A pártok képviselői beszámoltak arról is, hogy április 11-re  Budapestre tüntetést szerveznek.  

Abban is egyetértettek a pártok, hogy szakmai egyeztetést  tartanak a Rogán Antal (Fidesz) által benyújtott, a brókerbotrányok  áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről  szóló törvényjavaslatról, amelyet hétfőn tárgyalhat a Ház.  

Tóbiás József közölte: egyetértés volt arról is, hogy a Magyar  Nemzeti Bank elnökének távoznia kell posztjáról az elégtelen  pénzügyi felügyeleti működés miatt, és le kell mondania a  külgazdasági és külügyminiszternek is.  

Mint mondta, a Rogán-féle törvényjavaslat jelen formájában nem  teremti meg annak lehetőségét, hogy a károsultak minél hamarabb  jussanak hozzá a pénzükhöz. Jelezte, a szakmai egyeztetés után közös  vagy önálló módosító indítványokkal kívánják javítani az  előterjesztést.  

Az MSZP elnök-frakcióvezetője az április 11-ei tüntetés  részleteiről nem tudott bővebben beszámolni, mert arról még  egyeztetnek, de úgy fogalmazott: "a megalázott és elárult embereket"  hívják az utcára.  

Arra a kérdésre válaszolva, miért zárták ki a Jobbikot az  egyeztetésről, Tóbiás József azt mondta, csak ellenzéki pártokat  hívott meg, a Jobbik pedig szerinte nem az. Úgy vélte,  a Jobbiknak  előbb Sneider Tamás és Kulcsár Gergely nyilatkozatai miatt kellene  tisztáznia magát.  

Schiffer András, az LMP társelnöke azt mondta, a helyzet súlyos,  a szerdai soproni miniszterelnöki nyilatkozat "vastag"  törvénysértésről tanúskodik. Erkölcsileg alkalmatlanná válik  posztjára az a kormányfő - folytatta -, akinek információja van  arról, hogy kockázatos egy ilyen pénzügyi vállalkozásnál tartani a  pénzt, mégsem szól az embereknek.  

Szabó Tímea, a PM társelnöke közölte, Orbán Viktor hazudott és  becsapta a választókat, alkalmatlan az ország vezetésére.  Felszólította a miniszterelnököt, hogy kezdeményezzen maga ellen  bizalmatlansági indítványt. Amennyiben ezt nem teszi meg - folytatta  -, akkor hétfőn országgyűlési határozati javaslat benyújtásával  kezdeményezi a parlament feloszlatását és az előre hozott  választásokat. Megjegyezte, erről a határozati javaslatról még  egyeztetnek a pártokkal.  

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint Orbán Viktor  beismerte, hogy "köztörvényes bűnt hajtott végre", amely miatt az  ügyészségnek kell vele szemben eljárnia. Orbán Viktor méltatlanná  vált miniszterelnöki pozíciójára - tette hozzá, közölve azt is, hogy  egyetértenek azzal, hogy a kormányfő ellen vizsgálóbizottságon és  más parlamenti kezdeményezésen keresztül kell fellépni.  

Úgy értékelt, "egy széttöredezett ellenzék történetében példa  nélküli az, hogy egy bizalmatlansági helyzetben együtt tudunk  működni a parlamentben és a parlamenten kívül". Hozzátette: ezen az  egyeztetésen a Jobbiknak nem volt helye.  

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője azt mondta, a  bennfentes kereskedés bűncselekmény, ezt a bűncselekményt ismerte el  Orbán Viktor szerdán. Szóvá tette, hogy Tarsoly Csabát, a Quaestor  elnök-vezérigazgatóját "szemmel láthatóan" futni hagyja a rendőrség.  

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem nyilatkozott, mindössze annyit  mondott távozóban, hogy kellemes és konstruktív egyeztetés volt.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: az új cél Szolnok és az M5-ös összekötése

Az M4-es autópályával kapcsolatos brüsszeli elutasítás miatt a kormány egy autóút megépítésén dolgozik. Tovább olvasom