Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Önköltségalapú lesz az öntözővíz-szolgáltatás ára

A kormány önköltség alapúvá teszi az öntözővíz-szolgáltatás árát - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.
A kormány önköltség alapúvá teszi az öntözővíz-szolgáltatás árát - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A mezőgazdasági vízszolgáltatás jelenleg szabadáras, így egyes esetekben a magas költségek nem térülnek meg az öntözéssel termesztett növények áraiban, ezt a problémát kívánja orvosolni rendelettel a kormány.

A mezőgazdasági vízszolgáltatónak a rendelettervezet melléklete szerint minden év február 20-ig el kell készítenie költségkalkulációját. A víz ára alapdíjból és változó díjból áll. A mezőgazdasági vízhasználó a vízszolgáltatás ellenértékét - számla ellenében - a szerződésben meghatározott időszakonként, utólag fizeti.

Amennyiben a tervezetből rendelet lesz, úgy az a Magyar Közlönyben való megjelenését követő 31. napon lép hatályba. Az élő szerződéseket ettől számítva 60 napon belül kell módosítani.

A ráfordítással arányos költségkalkuláció megvalósítása érdekében szükség van a jelenlegi szolgáltatók körének és tevékenységének felülvizsgálatára, és a költségek csökkentésére. A mezőgazdasági vízszolgáltatók körének meghatározásakor kiemelten figyelembe kívánják venni a területi különbségeket, a szolgáltató által átadott víz mennyiségét és minőségét, a szolgáltató által ellátott mezőgazdasági területek méretét és a szolgáltatást igénybe vevő gazdálkodók számát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánykártyát kapnak a képviselőjelöltek: számlán jön a pénz

A képviselőjelölt kezébe nem kerül semmilyen formában sem pénz, hanem egy kincstári kártyát kap,… Tovább olvasom