Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Nyeli a föld a vizet és a pénzt

Július legelejét írjuk, már jó ideje tart az aszály és a nyárból még két hónap hátravan. Locsolni kell, a föld nyeli a vizet és a pénzt – bár a költségeken különféle akciók igyekeznek enyhíteni.
Locsolás nélkül kipusztulnának a virágok, a termés.
A legvízigényesebb nap eddig a mérések szerint az idei nyáron június 12-e volt. Akkor a napi középhőmérsékletet 26,7 fokban jegyezték, a Pannon-Víz rt. működési területén 82 ezer köbméter (82 millió liter) ivóvíz fogyott, Győrben 54 és fél ezer köbméter. Az éves átlagos vízfogyasztás társasági szinten napi 55–60 ezer, Győrben 33 ezer köbméter.

Zöldövezeti kedvezmény

A vízdíj, mint hétfői lapszámunkban írtuk, országosan majdnem nálunk a legolcsóbb, köbméterenként 134,40 forint (áfával együtt). Csakhogy még ehhez járul a csatornadíj, ami 196 forint köbméterenként, így jön ki összesen 330 forint 40 fillér. Locsolásra nem éppen olcsó mulatság. Márpedig hogy a csapról például az

automata mosógépbe, onnan meg a csatornába megy-e a víz vagy az udvar füvére, virágaira, a kert növényeire, nemigen lehet mennyiségben különválasztani.
A Pannon-Víz rt. (korábban saját „szakállára", most már rendelet szerint) a csatornadíjból 10 százalék engedményt ad az úgynevezett zöldövezeti területeken május, június, július, augusztus hónapban. Ezt minden érintett megkapja az elszámoláskor.

Locsolóórák, medencék

Van egy másféle kedvezmény, amelyet a társaság saját elhatározásából ad. Egyre népszerűbb, s már az ország más részeiből is érdeklődnek iránta. Tavaly kezdődött: lehetőség van úgynevezett locsolóóra felszerelésére, amely elkülönített a házi vízellátástól, valóban csak locsolásra használatos. Az ezen az órán mért mennyiség után csak vízdíjat kell fizetni, csatornadíjat egyáltalán nem.

Az akció indulásának évében 160 ilyen órát szereltettek fel a fogyasztók, a mai napig már 429 van belőlük, s az érdeklődés – nyilván a szárazság miatt is – egyre nő. Annyit érdemes megjegyezni: azért azt figyeli a vízműtársaság, a locsolóóra felszerelése után nem csökken-e drasztikusan a házi vízfogyasztás, magyarán nincs-e manipuláció a bekötéskor.

A locsolási vízmérő csak megadott típusú lehet, megvásárolható a kereskedelemben vagy a vízműnél. Ha utóbbinál veszi valaki, a hitelesítési, szerződéskötési költséget is számolva kb. 12 ezer forintjába kerül.

S még egy kedvezmény. Egyre több a kerti fürdőmedence, s nem csupán a kereskedelemben kapható 2–4 köbméter közötti, hanem az ezeknél sokkal nagyobb is. Kérvény alapján az ilyen nagy medencék évi egyszeri feltöltésekor a vízmű elengedi a csatornadíjat...

Tömlők: nincs hiány

A kereskedelemben szezonjuk van a locsoláshoz szükséges kellékeknek. Nagy a választék különböző szivattyúkból. A győri újvárosi mezőgazdasági áruházban láttuk a legnagyobb kínálatot, búvárszivattyúból 12-féle, egyéb vízszivattyúból 10-féle van... Más áruházak is jól felkészültek. Van szivattyú 9 ezer forintért is és ennek a többszöröséért is. Az átlagos ár a már jó teljesítményű berendezéseknél 17–18 ezer forint.

A locsolótömlőket a legtöbb helyen akcióban kínálják, 45 forint körüli méterenként áron. A strapabíróbbak drágábbak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A piaci lakáshitelek ára még nőhet

A kétszeri, összesen 3 százalékpontos jegybanki alapkamat-emelés, illetve a múlt hét hétfőn életbe… Tovább olvasom