Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Növekvő forgalom a szállodákban

Egyre több magyar kel útra, hogy hétvégéjét valamilyen szálláshelyen töltse. A belföldi turizmus erősíti a hazai szállodaipart. Érthető tehát, hogy egyre nagyobb figyelem övezi a kihasználtságot és az ebből adódó árakat. Körképünkből mindenki megtudhatja, mennyit kell átlagban fizetnie egy szobáért.
A magyarországi szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 41 százalék volt ez év januárjában, 2,6 százalékponttal több mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Januárban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 18 százalékkal, a vendégéjszakák száma 5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Tavaly decemberben a szállodák átlagosan 42,1 százalékos foglaltsággal működtek, a bruttó szobaárbevétel 20,5 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 3,2 százalékkal volt több, mint 2004 decemberében.

A magyarországi szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 38,4 százalék volt 2005 januárjában, 3,8 százalékponttal kevesebb, mint 2004 decemberében, és megegyezett a 2003 januárival. A bruttó szobaárbevétel 12,8, a vendégéjszakák száma 12,7 százalékkal nőtt a szállodákban 2005 januárjában az előző év azonos időszakához képest.
Az idén januárban a budapesti ötcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb a vizsgált szállodacsoportok közül, elérte az 51 százalékot. A négycsillagos szállodák 39–42 százalékos foglaltsággal üzemeltek. A legalacsonyabb, 20 százalékos kihasználtsággal a balatoni háromcsillagos szállodák működtek.

Vendégéjszakák

Januárban az eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 5 százalékkal emelkedett a 2005. januári vendégéjszakaszámhoz viszonyítva. A vendégéjszakák száma az átlagosat meghaladó mértékben, 11–18 százalékkal bővült a háromcsillagos házakban országszerte. A háromcsillagos egységekben tapasztalható vendégforgalom-bővülés alól kivételt jelentenek a balatoni háromcsillagos szállodák, amelyek 8 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 14 ezer 400 forint, nettó átlagára 12 ezer 600 forint volt a vizsgált hónapban. A bruttó átlagár jelentős mértékben, folyó áron 1100 forinttal emelkedett 2005 januárjához képest. A budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas, bruttó 27 ezer 900 forint, nettó 24 ezer 200 forint volt egy kiadott szoba bruttó ára. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11 ezer 300–14 ezer 300 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 6500–9200 forintos bruttó átlagárat érvényesítettek. A nettó szobaárak a háromcsillagos egységek egyik vizsgált csoportjában sem haladták meg a 8000 forintot.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan közel napi 5900 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR), illetve 5100 forint nettó szobaárbevétel jutott januárban. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel folyó áron több mint 700 forintot emelkedett a 2005. év azonos hónapjához viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a szállodakategóriától és a területi elhelyezkedéstől függ. A legmagasabb összeget, bruttó 14 ezer 300 forintot, illetve nettó 12 ezer 400 forintot, a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek számoltak be, itt a REVPAR bruttó 1300 forintot, illetve nettó 1100 forintot ért el.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 18 százalékos folyó áras növekedést mutat januárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szobaárbevétel – a budapesti háromcsillagos egységek kivételével – mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett kisebb-nagyobb mértékben. A legnagyobb mértékű emelkedést, 57 százalékot a balatoni háromcsillagos szállodák, valamint az ország keleti részén található házak jelentették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi jelzőrendszer márciustól

Egy budapesti székhelyű cég kapta a megbízást a mosonmagyaróvári jelzőrendszeres házi… Tovább olvasom