Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Nem jelentkeznek rendőrnek cigány származásúak

Győr-Moson-Sopron - Cigány származású, középiskolában, illetve felsőoktatási intézmények nappali tagozatán tanuló fiatalok részére hirdetett pályázatot az Országos Rendőr-főkapitányság. A megyében minimális az érdeklődés, s tanulmányi szerződést egy fiatallal sem kötöttek.
Az országos és a megyei főkapitányságok pályázatot írtak ki közép- és felsőoktatási intézmények nappali tagozatán tanuló, cigány származású fiataloknak. A program célja a rendőri hivatás választására ösztönzés a tanulmányok eredményes befejezésének elősegítésével.

A középiskolásoknak meghirdetett pályázatra azok a második vagy harmadik osztályban tanuló fiatalok jelentkezhetnek, akik évet nem ismételtek, az előző év végi tanulmányi átlageredményük legalább a 3-as átlagot eléri. Feltétel még többek között – a rendőri pályára alkalmasság mellett – a büntetlen előélet, a kifogástalan életvitel és jó hírnév.

A felsőoktatásban tanulók közül azok nyújthatnak be pályázatot, akik a tanulmányaikat felsőoktatási intézmények nappali tagozatán jogi, igazgatási vagy gazdaságtudományi képzési területen már megkezdték. Az első tanév követelményeit sikeresen teljesítették és 3,5-es tanulmányi átlagot értek el.

A feltételek között szerepel még, hogy a pályázó hozzátartozóinak és a vele egy háztartásban élőknek az életvitele nem veszélyezteti a szolgálat törvényes és befolyástól mentes ellátását.

A megyei rendőr-főkapitányság humánszolgálatának vezetőhelyettese, Tóth Attila alezredes kérdésünkre elmondta, a megyében minimális az érdeklődés, s tanulmányi szerződést egy cigány származású fiatallal sem kötöttek. Nem úgy más megyékben, például Bács-Kiskunban.

– A magát cigány származásúnak valló jelentkező egy sem volt, akivel a főkapitányság szerződést kötött volna. Pedig a szerződésben vállaltakat teljesíti az, aki jelentkezik a rendőrszakképzésre, de felkészültség vagy egészségügyi alkalmatlanság miatt nem felel meg – tudtuk meg Tóth Attilától.

Az alezredes a korábbi évek tapasztalatait firtató kérdésünkre elmondta, az elmúlt 8–10 évben egy hallgatóval kötött szerződést a főkapitányság.

– A jelentkező sajnos a rendészeti szakközépiskolai képzésre nem nyert felvételt. A bejutás nagyon nehéz, mert sokszoros a túljelentkezés – mondta végül Tóth Attila.

Arra a kérdésünkre, hogy hány cigány származású rendőr szolgál a megyében, az alezredes annyit válaszolt, hogy olyan jellegű kimutatása nincs a főkapitányságnak, amelyben az etnikai hovatartozást nyilvántartanák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy újságárust Budapesten

Kirabolta a budapesti Arany János utcai metróállomás újságárusát egy férfi kedden este -… Tovább olvasom