Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

MSZP: százmilliárd forintból csökkenteni lehetne az orvosok elvándorlásán

Az MSZP szerint összesen mintegy százmilliárd forintból végrehajtható béremelésből lehetne azt elérni, hogy az orvosok és egészségügyi dolgozók kisebb számban hagyják el az országot.
Az MSZP szerint összesen mintegy százmilliárd forintból végrehajtható béremelésből lehetne azt elérni, hogy az orvosok és egészségügyi dolgozók kisebb számban hagyják el az országot.

Garai István Levente, a szocialista párt országgyűlési képviselője, egészségügyi szakpolitikusa vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ebből az összegből az orvosok nettó 100 ezer forintos, a szakdolgozók pedig nettó 45 ezer forintos havi fizetésemelést kaphatnának.

Hozzátette: ezt "a gazdagokat támogató" egykulcsos személyi jövedelemadó átalakításával lehetne finanszírozni, de a kormány ehelyett csak 30 milliárd forintot kíván egészségügyi bérek emelésére fordítani, ami szerinte nem lesz alkalmas arra, hogy itthon tartsa az alacsony jövedelmek miatt külföldi munkát vállalókat.

A szocialista politikus emellett azért is kritizálta a kormányt, mert a betegek egészségügyi ellátása szerinte minden szempontból romlik, úgy fogalmazott: a kabinet intézkedései lassan már "intézményesített népirtásra" emlékeztetnek. Garai István Levente példaként említette erre, hogy az ország 104 aktív egészségügyi intézményéből tizenhat megszűnik.

Kiemelte, az elvándorlás miatt az orvosok átlagéletkora már az 58 évet közelíti, míg a nyugdíjas háziorvosok száma megháromszorozódott az elmúlt években.

Hozzátette: a felsőoktatás átalakítása után már nemcsak a rezidensek, hanem az orvostanhallgatók külföldre költözésétől is tartani kell, mivel az önköltséges képzések bevezetésével Bécsben például feleannyiba kerül majd az orvosi diploma megszerzése, mint itthon.

A szocialista politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány mindössze nyolc térségi kórházban kívánja biztosítani a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást, mert szerinte ezzel térségi várólisták alakulnak ki, ami a szabad orvosválasztás megszűnéséhez vezet.

Olvasóink írták

 • 3. SiLa 2012. március 05. 11:46
  „És ezt is, mint mindent hitelekből fedezné a baloldal?
  machers!
  Az 50%-os közalkalmazotti béremelést a baloldal úgy oldotta meg, hogy kéthavi emelést elküldte az önkormányzatoknak, a többit már nem. Magyarul, az önkormányzat terhére voltak gálánsak.
  A pénzek elvonását a Horn kormány idején a kórházi ágyak csökkentésével kezdték.
  Úgy érzem a kialakult helyzetről mindenki tehet, senki ne ossza az észt.”
 • 2. machers 2012. március 04. 20:36
  „1. Pretorianus 2012.03.04. 18:13
  Megyóék a 2002-es szeptemberi 50%-os közalkalmazotti béremeléssel nem keveset tettek ezen a téren. A politikai demagógia törvényei szerint ezt mostanában illik nagyon is köpködni. Ja, ezzel azért néhány orvost, egészségügyi dolgozót itthon tartottak. E nélkül az egészségügy már összeomlott volna az orvos- és nővérhiány miatt.”
 • 1. Pretorianus 2012. március 04. 18:13
  „Csak egy kérdésem van!Miért nem tették meg ezt a cucik mikor kormányon voltak,ha másért nem,megelőzés szempontjából?Mert bizony az elvándorlás már akkor is megvolt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétharmad nélkül is megy: átírta az alaptörvényt az Anonymous hackercsoport

Átírták az alaptörvénynek az Alkotmánybíróság (Ab) honlapján elérhető szövegét a magukat az… Tovább olvasom