Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Minden nyolcadikos tudja már, hogy hová vették fel

A nyolcadikos diákok 96,2 százaléka felvételt nyert valamely középfokú oktatási intézménybe a szerdán zárult általános felvételi eljárás során.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint eddig az időpontig minden középfokú intézmény értesítette a hozzá jelentkező tanulókat a felvételi döntéséről, azaz jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról.

Az idei felvételi eljárásban a nyolcadikos tanulók 96,2 százaléka a felvételt nyert valamely középfokú oktatási intézménybe. A felvettek 75,6 százaléka az általuk megjelölt legelső helyre, 89 százalékuk az első két hely valamelyikére jutott be.

A felvételi eljárásban 91.580 nyolcadik évfolyamos, 6.220 hatodik évfolyamos és 3.355 negyedik évfolyamos tanuló vett részt.
Az általános felvételi eljárás célja, hogy a tanulók - ha megfelelnek az adott iskola által támasztott felvételi követelményeknek és egyben a felvehető létszámkereten belül vannak - az általuk választott és rangsorolt továbbtanulási lehetőségek (iskolák és tanulmányi területek) közül oda nyerjenek felvételt, ahová a leginkább szeretnének bejutni.

Az eljárást támogató informatikai rendszer garantálja, hogy a felvételi döntés minden tanuló esetében ezen rangsorolási elv szerint történjen.
Az 1999/2000-es tanév óta a jogszabályok, feltételek változása miatti kisebb-nagyobb korrekciókkal, ám változatlan alapelvekkel működő felvételi eljárásrend sikeresen működik. Ezt igazolja, - írta a hivatal -, hogy az eljárásrend bevezetése óta a továbbtanuló 8. osztályos tanulók szinte mindegyike bejut valamelyik általa megjelölt tanulmányi területre, döntő többségük pedig a leginkább óhajtott intézménybe vagy tanulmányi területre.

Az általános felvételi eljárás részletes információit az adatok feldolgozása után, várhatóan május közepétől az érdeklődők megtekinthetik az Oktatási Hivatal honlapján (www.oh.gov.hu).

Azok számára, akik most nem jutottak be középfokú iskolába, 2011. május 2. után kezdődik a rendkívüli felvételi eljárás időszaka. A továbbtanulással kapcsolatos ügyintézés a továbbiakban egyénileg, a középfokú iskolákba jelentkezéssel, egyeztetéssel történik.

A tanköteles korú tanulóknak az esetlegesen sikertelen felvételi eljárás ellenére is kötelező az iskolaválasztás. A kötelező felvételi feladatot ellátó középfokú iskolákról az általános iskola tájékoztatja a diákot. A tankötelezettség teljesítését az illetékes település önkormányzat jegyzője kíséri figyelemmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új alaptörvény - 800 millió fedezetként

Több mint nyolcszázmillió forint - pontosan 809,8 - átcsoportosítását rendelte el a kormány az… Tovább olvasom