Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Minden, amit a kert kíván(na)

Erősen érződik a mezőgazdasági szaküzletek forgalmán, hogy megkésett a tavasz. Pedig alaposan felkészültek, igen széles a választék és tavalyhoz képest az árakra sem lehet panasz.
Garmadával áll a vetőmag a mezőgazdasági szaküzletek, áruházak, vegyesboltok polcain, a vásárlói dömping azonban még késik. A kerti vetőmagok ára a tavalyi szinten maradt. A kisebb tasakok akár már harminc forintért megvehetők, a valamivel nagyobbak 50–90 forint között vannak. Találni ezeknél drágábbat is a külföldi fajták között.

Bő fajtaválaszték

Bőséges a fajtaválaszték, retekből például hat-hétféle, sárgarépából valamivel több, borsóból még több található. Többféle a most kelendő dughagyma is, kilója 390–490 forint között mozog általában, néhol valamivel olcsóbb, másutt némiképp

drágább. A zöldségmagok között kedvelt lett a 10 ezer szemet tartalmazó csomagolás (300 forint körüli áron), vagy a tízdekás kiszerelés hatszáz-egynéhány forintért. Említhetjük még a „biokrumpli" néven ismert apró vetőburgonyát, ebből általában 50 szem van egy zacskóban, fajtától függően hét-nyolcszáz forint közötti áron.

Nem mindig méreg

A vetőmagokhoz hasonlóan növényvédő szerekből is nagy a választék. Mondhatjuk azt is, túlkínálat van, ezért aztán jó néhány vegyszer olcsóbb lett a tavalyinál. Most a legkelendőbbek a lemosó permetszerek. Van üzlet, ahol hatféle közül is lehet választani. Hiány nincs semmilyen szerből, aki a kombicsomagolásokat szereti (kisebb kertekben ezek a praktikusak), még kedvére válogathat. Itt jegyezzük meg: a permetezőkannák igencsak borsos árúak, tavaly is azok voltak.

Inkább füvet?

Mintha a mezőgazdasági szaküzletek eszköz- és gépkínálata is azt mutatná: egyre több kiskertet füvesítenek tulajdonosaik, nem vesződnek krumplival, télire való zöldségfélével, mikor olcsón megvehetik a hipermarketekben. Persze a fű is ad munkát: rendszeresen nyírni kell. Fűnyíró gépekből talán még soha nem volt ekkora választék. Az egyik áruházban tizenhétfélét számoltunk össze, elektromosat és benzinmotorosat, a 20 ezer forintostól a 200 ezer forintos önjáróig.
Kapálógépekből lényegében az eddig már ismert és bevált fajtákat kínálják, néha megjelenik egy-egy újdonság, de a vevők inkább azt szeretik, aminek biztos a szervizháttere. Drágulás itt sem igen van a tavalyihoz képest, 80 ezer forint felett már jó teljesítményű gépet lehet venni. Néhány helyen most akciósan, másutt már a télen lezajlottak az akciók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár több százezer forint pluszköltség

Ha valaki azt hiszi, hogy a kedvezményes lakáshitel „ára” az alacsony kamatból és a… Tovább olvasom