Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Megszüntetné az új alkotmány a zöld ombudsman tisztségét

Fülöp Sándor szerint elfogadhatatlan, hogy az új alkotmány tervezetében nem szerepel az egészséges környezethez való alapjog rögzítése, és a zöld ombudsman tisztségének eltörlése.

A jövő nemzedékek ombudsmanja szerint elfogadhatatlan, hogy az új alkotmány tervezete alapján megszűnik az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztsége, ehelyett az egészséges környezetre vonatkozó állami kötelezettséget rögzíti.

Fülöp Sándor közleményében úgy fogalmaz: intézményi garanciák nélkül semmilyen alapjog, így az egészséges környezethez fűződő jog érvényesítése sem biztosított. Fülöp felhívja a figyelmet arra is, hogy a levegő, a víz, a termőföld minősége veszélybe került, a környezeti katasztrófák pedig civilizációnk fennmaradását, az életünket fenyegetik. A 2011-ben megalkotott alkotmány nem feledkezhet meg minderről.

A tervezet szerint csupán egy ombudsman lenne a jövőben: a mostani, állampolgári jogok országgyűlési biztosának neve alapvető jogok biztosára változna, akinek lennének helyettesei. Az ombudsmant változatlanul az Országgyűlés választaná hat évre, helyetteseit pedig ő maga nevezné ki a hivatali idejével megegyező időtartamra.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. március 13. 14:29
    „Az uj alkotmányban javaslom a Magyar szavak használatát a hirekben és közvetitésben Mo.-n.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrán embercsempészeket fogtak el Szabolcsban

Három ukrán embercsempészt és hat, általuk illegálisan Magyarországra juttatott embert fogtak el… Tovább olvasom