Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Megállapodás született a devizahitelek árfolyamának rögzítéséről

Öt pontos megállapodás született a kormány és a Magyar Bankszövetség között, többek között a devizahitelek árfolyamának rögzítéséről, illetve a fedezetek banki lefoglalását érintő kvótarendszerről.
Orbán Viktor miniszterelnök közölte: száznyolcvan forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a lakáshitelek esetében. A Fidesz-frakció üdvözölte a devizahiteleseket megsegítő akciótervet, az MSZP szerint nem nyújt segítséget az intézkedés, a Jobbik szerint porhintésről van szó, az LMP pedig úgy látja, a kormány a következő kabinetre "varrja" a devizahitelesek problémáját. Az MTI által megkérdezett elemzők szerint csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közlése szerint a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről három pontban nem jött létre megállapodás. A miniszter szerint a költségvetésnek ez a megállapodás megközelítőleg 1,5 milliárd forintos költséget jelent.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy száznyolcvan forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a lakáshitelek esetében. Az árfolyamgát önkéntes lesz, azaz a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni azzal a lehetőséggel, hogy rögzített árfolyamon kezdi el törleszteni a hitelét. Aki igénybe veszi az árfolyamgátat, az a program megkezdését követően 2014. december 31-ig kiszámíthatóan, 180 forintos svájcifrank-árfolyamon tudja fizetni a részleteit - mondta. Árfolyamgátat állapítanak meg az euró- és a jenhitelek esetében is, ám ezek súlya az össz-hitelmennyiségen belül jóval kisebb.

A Fidesz hétfő délutáni közleményében üdvözölte a devizahiteleseket megsegítő akciótervet. Mint írták, ez valós segítséget nyújthat minden, lakáshitele miatt bajba került adós számára.

Szerintük a csomag egyik legnagyobb előnye, hogy azok kapnak segítséget, akik szociálisan rászorulnak. Ez a csomag egy érdemi könnyebbséget hozó intézkedés, eddig ilyen nem volt - olvasható a Fidesz-frakció közleményében.

Az MSZP ezzel szemben úgy látja, hogy nem jelentenek megoldást a devizahitelesek számára a kormány által megsegítésükre hétfőn bejelentett intézkedések.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a miniszterelnök és a gazdasági miniszter által bejelentett intézkedések részletei még nem ismertek, számos fogalom mellett nem érthető például az ingatlanárverések logikája. Hozzátette: továbbra is igen magasak a törlesztő részletek mértékét befolyásoló tényezők, például a devizaárfolyamok és az ország kockázati felára.

A Jobbik álláspontja szerint a bejelentette akcióterv csak látszatintézkedés, amely nem oldja meg, pusztán elodázza a devizahitelesek problémáit. Lenhardt Balázs és Z. Kárpát Dániel ellenzéki képviselők sajtótájékoztatójukon azt mondták, a kormány és a bankszövetség közötti megállapodással létrejött megoldási csomag nem oldja meg a devizahitelesek problémáit, csak bizonyos rétegeknek jelentenek bizonyos könnyítéseket, de ezt később "kamatostul visszaveszi majd az állam, vagyis átterheli a problémát a következő ciklusra".

Z. Kárpát Dániel közölte, a hétfői bejelentésből nem derült ki, hogy milyen forrásból kívánja a kormány finanszírozni a Nemzeti Eszközkezelőt, illetve hogy az ezt igénybe vevő devizahitelesek milyen feltételekkel maradhatnak az ingatlanjaikban.

Vágó Gábor országgyűlési képviselő az LMP-frakció álláspontját ismertetve azt mondta, az árfolyamgát bevezetésével a kormány az utódja nyakába varrja a devizahitelesek problémáját. A képviselő ugyanakkor üdvözölte, hogy a kormány "egy év helybenjárás után" tett egy lépést a devizahitelesek problémáinak megoldásáért.

Hozzátette, azzal viszont nem értenek egyet, hogy a kormány csak a bankszövetséggel egyezett meg és nem vették figyelembe a különböző érdekvédelmi szervezetek véleményét.

Az ötpontos akciótervben bejelentett árfolyamgátról úgy vélekedett, hogy azzal 2015 utánra tolják el, vagyis a következő kormány nyakába varrják a problémát - vélekedett a politikus.

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve. Úgy vélték, hogy a bejelentett intézkedések csak haladékot adnak azoknak, akik még képesek törleszteni.

Barcza György, a KÚH Bank vezető elemzője azt mondta, ez átmeneti segítség, nem csökkenti, csak későbbre tolja a törlesztés egy részét. Mint mondta, kérdés, hogy hányan fognak élni ezzel a lehetőséggel, ha sokan választják, élénkítheti a belföldi keresletet.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt hangsúlyozta, hogy az árfolyamrögzítés azokon nem segít, akik nem tudják törleszteni hiteleiket. Azoknak, akik még képesek fizetni, átmeneti könnyebbséget jelenthet a törlesztési árfolyam rögzítése, de ezt a segítséget "kamatostul kell majd visszafizetniük" - hívta fel a figyelmet.

Az Equilor szerint alapvetően, nagyságrendjében és irányában az eddig hallott elképzeléseknek megfelelően alakul a csomag, viszont sok témában maradtak még kérdőjelek. Emlékeztetnek rá: arról nem szólt a megállapodás, hogy a pénzügyi szolgáltatók mérlegére kivetett különadó jövője nem képezte a mostani tárgyalások részét, vagyis 2012-őn túl is eredménykockázatként kell számolni a különadóval a két tőzsdén jegyzett hazai bank, az OTP és az FHB esetében.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. május 31. 11:10
    „Nocsak micsoda spekuláció! De vajon miért dumálnak devizahitelről? Ugyan is, aki devizában vette fel a hitelt az úgy is devizával törleszt. Viszont a deviza alapú hitel az csupán észér ,kapzsi spekuláció! Hisz úgy spekulálják a deviza árát, ahogy ezt maguknak megengedhetik a simlis spekulálok! Hisz Őket e téren semmiféle hatóság nem üldözi. Ha ép akarják, akkor átverik a polgárokat, ha akarják, akkor meg jó fiút játszanak a bűnözés égisze alatt. Miért nem egy forint a svájci frank? Hisz az csak virtuálisan van jelen ebben az üzérkedésben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Hevesben - busz és személygépkocsi ütközött

Egy személygépkocsit vezető férfi meghalt, amikor autójával frontálisan ütközött egy menetrend szerint közlekedő busszal. Tovább olvasom