Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Március 15. - számos településen emlékezett meg a vajdasági magyarság

A délvidéki magyarság számos településen emlékezett meg csütörtökön koszorúzásokkal, egyházi szertartással, kulturális rendezvényekkel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulójáról.
A délvidéki magyarság számos településen emlékezett meg csütörtökön koszorúzásokkal, egyházi szertartással, kulturális rendezvényekkel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulójáról.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági és tartományi parlamenti mandátumainak gyarapodását és önkormányzati pozícióinak megerősödését várja Pásztor István pártelnök a szerbiai választásoktól.

A VMSZ a polgári és regionális érdekeket képviselő kisebbségi és magyar pártként százezer szavazó bizalmát kívánja elnyerni a május 6-i voksoláson - mondta a politikus az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a szabadkai Népkör zsúfolásig megtelt színháztermében csütörtökön este rendezett ünnepségen, amely egyben a szervezet kampánynyitója is volt.

Az elnök hangsúlyozta, az elmúlt évek kemény munkájával elnyert hitelesség a nem magyar szavazók számára is választható opcióvá teszi a VMSZ-t. Az ünnepségen a magyar kormány nevében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter köszöntötte az egybegyűlteket.

A tárcavezető kifejtette, az egyszerűsített honosításról szóló törvény az elmúlt évtized eseményei közül az, melyre hosszú évtizedek múlva is emlékezni fognak. A jogszabály a XXI. századi magyar történelem fényes lapjain fog szerepelni, mert egy kilencven éve húzódó problémára tett pontot, méghozzá békésen és jövőbe mutató módon.

A miniszter az ünnepségen átadta a Táncsics Mihály-díjat Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspöknek, a Hitélet volt szerkesztőjének. Bácskossuthfalván csütörtök késő délután a református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődnek az ünnepségek, amelyek alkalmi műsorral és koszorúzással folytatódnak a Kossuth-parkban.

Az ünnepi megemlékezésen köszöntőt mond Réthelyi Miklós, Magyarország nemzeti erőforrási minisztere és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. Óbecsén felavatták a Vajdaság első egész alakos Petőfi-szobrát.

A forradalom költőjének életnagyságú bronz szobra Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész alkotása. A Petőfi Sándor nevét viselő magyar kultúrkör épülete előtt és az ugyancsak Petőfiről elnevezett óbecsei általános iskola szomszédságában álló szobornál tartott megemlékezésen részt vett Réthelyi Miklós, Magyarország nemzeti erőforrás minisztere, Egeresi Sándor, a vajdasági parlament elnöke, Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja, egyházi méltóságok, köztársasági és tartományi parlamenti képviselők, önkormányzati tisztségviselők.

Réthelyi Miklós beszédében emlékeztetett rá, hogy a délvidékiek derekasan kivették a részüket az 1848-as szabadságharcból, hisz az aradi vértanúk közül négyen is a Délvidékről származtak. "Petőfi nélkül nincs magyar kultúra, magyar kultúra nélkül nincs magyarság" - fogalmazott Réthelyi Miklós. Korhecz Tamás, az MNT elnöke kiemelte, hogy a március 15-e alkalmából Óbecsén felavatott Petőfi-szobor még nagyobb büszkeséget és tartást ad a délvidéki magyar közösségnek.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek a határon kívüli magyarokhoz intézett üzenetét. A bánsági Magyarittebén 108 éve áll Kossuth Lajos szobra és 1990 óta évről évre megkoszorúzzák azt.

A csütörtöki megemlékezések istentisztelettel kezdődtek a református templomban. Ezt követően az 1904 óta a templom előtt álló Kossuth-szobornál az egybegyűlteket Hevesi Sándor alpolgármester köszöntötte, majd elénekelték a Himnuszt. Varga Haszonits Zoltán, a belgrádi magyar nagykövetség tanácsosa felolvasta Orbán Viktornak a határokon túl élő magyarokhoz intézett üzenetét.

A néhány száz fős ünneplő tömeg előtt beszédet mondott Páll Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke, Sepsey Csaba, a VMDP alelnöke, és Hangya István, a VMDK tanácsának a tagja. Páll Károly a küszöbönálló vajdasági és szerbiai választásokra való tekintettel hangsúlyozta, hogy az újrakezdés lehetősége előtt áll a vajdasági magyarság.

Sepsey Csaba beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország és a magyar nemzet ma is a megmaradásért küzd. "Küldjünk erről a helyről is biztatást és nyújtsunk támogatást mindazoknak, akik óriási küzdelmet folytatnak az EU-ban és a nemzetközi politikai színtéren a magyar nemzet méltóságáért, egyenrangúságáért" - tette hozzá.

Az ugyancsak bánsági Muzslyán kora este megkoszorúzzák Petőfi Sándor mellszobrát, majd este hat órakor a Magyar Házban szavalók, népdalénekesek, szólóénekesek részvételével ünnepi műsort tartanak az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére. Csütörtökön Petőfi szobránál, emléktáblájánál koszorúztak Bácskertesen és Lukácsfalván is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi megemlékezést tartottak Bécsben is

Koszorúzással és emlékműsorral emlékeztek meg az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcról… Tovább olvasom