Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Március 15. - Bécsben is megemlékezést tartottak a magyarok

Az 1848-49-es szabadságharcra emlékeztek szombaton este Bécsben az ausztriai magyar szervezetek.
A már hagyományos március 15-i emlékünnepélyt az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, a bécsi magyar nagykövetség és a bécsi Collegium Hungaricum szervezte, a Közép-burgenlandi Magyar Kultúregyesülettel, valamint ausztriai magyar gyülekezetekkel és civil szervezetekkel együttműködésben. A kulturális intézet épületében megtartott emlékünnepélyen a mintegy kétszáz egybegyűlt előtt Deák Ernő, a Központi Szövetség elnöke rövid köszöntőjében sajnálkozásának adott hangot a Magyarországgal szemben az osztrák sajtóban a közelmúltban megjelent éles bírálatok miatt.

"Ilyen helyzetekben, amikor az ember úgy érzi, magára marad, vissza kell nyúlni a közös gyökerekhez" - mondta. Felidézte, hogy 1848 márciusa az osztrák és a magyar nép testvériségének időszaka is volt, a március 13-i bécsi és a 15-i pesti forradalomban egy "közös Duna menti sors" mutatkozott meg - mondta. Reményének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a magyarság megtalálja a - mint fogalmazott - sokszor hiányzó összetartozást. Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Szalay-Bobrovnitzky Vince nagykövet olvasta fel. "A forradalom és szabadságharc emlékezete azért is fontos számunkra, mert hűen összegzi magyarságunk minden fontos pillérét: nemzeti büszkeségünket, önálló nyelvünk és kultúránk tiszteletét, szabadságszeretetünket" - állt a kormányfő köszöntőjében. Magyarország a megújulás hónapjait éli - írta a miniszterelnök.

Felidézte, hogy a kormány első intézkedései között bevezette a nemzeti összetartozás napját, és megkönnyítette a határon túl élő magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését. "Az új alkotmány végre méltó helyen és méltó formában fogalmazza meg nemzeti hitvallásunkat, fejezi ki összetartozásunkat és Magyarország felelősségét a nemzet valamennyi tagja iránt" - írta. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ünnepi beszédében az államalapítás kora után a "második legsikeresebb évszázadként" méltatta a XIX. századot, s a század nagy átalakulási folyamatában 1848. március 15-ét döntő eseményként jellemezte.

Kiemelte, hogy bár a március 15-i pesti eseményekben az akkori 12 milliós magyarságból csak 20 ezren vettek részt, történelmi és szimbolikus jelentőségű nap volt. Ezt, bár egy évvel később a harctérről írt egyik levelében "kis pesti lármának" nevezte a március 15-i eseményeket, Kossuth Lajos is felismerte, és a Honvédelmi Bizottmány elnökeként 1849-ben nemzeti ünneppé nyilvánította a pesti forradalom évfordulóját. Az ünnepélyen bécsi magyar gyerekek, fiatalok adtak elő ünnepi műsort. Az ünnepség előtt szintén a hagyományoknak megfelelően koszorút helyeztek el Bécsben Bessenyei György szobránál a Weghuber parkban.

Március 13-án vasárnap a miklóshalmai (Nickelsdorf) hősi emlékműnél tart megemlékezést az Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezete.

Az alsóőri (Unterwart) magyarokat kedden várja közös ünneplésre a Magyar Média- és Információsközpont (UMIZ). A Felsőausztriai Magyarok Kultúregyesületének ünnepségét március 19-én rendezik meg.

Olvasóink írták

  • 2. akela4 2011. március 13. 19:31
    „Ünnepelni azt már mindenki tud!
    Móváron is már 2 napja is láttam a megemlékezés zászlócskáit a múzeum melletti emlékműnél, de ha jól belegondolsz, a 12 pont követelése még ma is aktuális!”
  • 1. meir 2011. március 13. 13:25
    „huje egy cim,; Marc. 15.(!!!) -Becsben is megemlekezest TARTOTTAK a magyarok!!
    TARTOTTAK=vagyis mar megvolt??!! Marc.13-an??!!miert a nagy sietseg!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes körű állampolgárságot biztosítana a Jobbik a határon túli magyaroknak

A Jobbik szerint teljes körű, a szavazati jogot is magában foglaló állampolgárságot kell biztosítani az elszakított területeken élő magyaroknak. Tovább olvasom