Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 14°C Még több cikk.

Makói hármasgyilkosság: jogerős életfogytiglan

Helyben hagyta Perecz József vádlottal szemben a 2008. május 17-én elkövetett makói hármasgyilkosság ügyében első fokon kiszabott életfogytiglani fegyházbüntetést csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

A Komlóssy Éva vezette büntetőtanács döntése alapján a vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt már többször büntetett férfi legkorábban negyven év után bocsátható feltételesen szabadlábra.
A bíróság több emberen, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés, kifosztás, és jármű önkényes elvételének bűntettében mondta ki bűnösnek a 28 éves makói Perecz Józsefet.

Az ítélet szerint a vádlottnak barátja - az egyik későbbi áldozat - több millió forintot ajánlott azért, hogy segítsen neki korábbi barátnőjének megölésében. A két férfi előre készült a bűncselekmény elkövetésére, váltóruhát és kést vettek magukhoz, mielőtt a 21 éves lány házához mentek volna.

A Fürdő utcai családi házban elsőként a fiatal lány, majd 78 esztendős nagymamája, végül pedig a vádlott barátja halt meg. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján biztos, hogy a fiatal férfit a vádlott ölte meg, ennek feltehetően az lehetett az oka, hogy a két nő halálát követően a későbbi áldozat elmondta, nem tudja kifizetni a gyilkosságban való közreműködésért ígért összeget.

Azon a késen, mellyel az idős nőt megölték a férfi áldozat DNS-ét találták meg, így ebben a gyilkosságban tevőlegesen részt kellett vennie. A helyszínen rögzített nyomok azt is mutatják, hogy a férfi áldozat bántalmazta korábbi barátnőjét is. A bíróság által helyben hagyott tényállás szerint a két nővel a férfi áldozat végzett. Azt nem lehetett minden kétséget kizárólag bizonyítani, hogy a két nő megölésében a vádlott részt vett.

A bűncselekményt követően a vádlott bezárta a lakást, majd a férfi gépkocsijával elhajtott. A járművet Perecz József Hódmezővásárhelyen hátrahagyta, előbb azonban magához vette a kocsiból a férfi 50 ezer forintját és kisebb értékű műszaki eszközeit. Autóbusszal Szegedre, testvéréhez utazott, majd elment szórakozni. A férfit másnap délután egy vendéglőben fogták el a rendőrök.

A tárgyaláson a vádat képviselő Horányi Miklós szegedi fellebbviteli főügyész a társadalom védelme érdekében tényleges életfogytiglani büntetés kiszabását kérte. Szívós Tamás ügyvéd szerint ellenben a sértett férfi és a vádlott dulakodtak, s Perecz József jogos védelmi helyzetben volt, életéért küzdött a nála magasabb és nehezebb sértettel szemben.

Komlóssy Éva tanácsvezető bíró indoklásában kifejtette, a vádlottal szemben a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabása nem indokolt, mert a két nő megölésében a férfi bűnsegédként vett részt. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját a táblabíróság azonban - tekintettel a többszörösen minősülő emberölés bűncselekményére - az elsőfokú ítéletben kiszabott harminc év helyett negyven évben állapította meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosdóba zárkóztak a cigarettacsempészek a vámosok elől

Mosdóban próbált elbújni a pénzügyőrök elől egy ukrán és egy magyar férfi, akik cigarettát… Tovább olvasom