Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Magyarországról blokkolhatnak internetes tartalmakat

A jövőben a bíróságok elrendelhetik egyes, külföldi szervereken lévő internetes adatok elérésének blokkolását.
A büntető tárgyú törvények erről is szóló - a kormány által kezdeményezett - módosítását hétfőn a Fidesz-KDNP támogatásával fogadta el a parlament.

A változtatás lehetővé teszi a külföldi szervereken lévő adatok időleges vagy végleges hozzáférhetetlenné tételét. Ha a bíróság jogerősen elrendeli az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételét, annak végrehajtása átadható lesz annak az országnak, amelynek területén a tárhelyszolgáltató székhelye vagy telephelye van.

Az átadásról a két ország igazságügy-miniszterei egyeztetnek, ennek során tájékoztatni kell a külföldi felet arról, hogy ha az állam egy hónapon belül nem tud eleget tenni az adatok törlésének, akkor a bíróság elrendeli a blokkolással történő végrehajtást.

Ugyanilyen megkereséseket a külföldi felektől Magyarországnak át kell vennie, és a bíróságnak döntenie kell a végrehajtásról. A külföldi ítélet alapján elrendelt végrehajtást haladéktalanul meg kell szüntetni, ha a külföldi ítélet végrehajthatósága megszűnt.

A rendelkezés júliustól hatályos, ugyanakkor féléves türelmi időt enged a jogszabály azokra az esetekre, amikor nem a tárhelyszolgáltatónak kell eltávolítani a bűncselekményt megvalósító tartalmat, hanem az internetszolgáltatónak blokkolni. 2014. január 1-je után viszont bírsággal is rákényszeríthető lesz az internetszolgáltató a blokkolásra.

A jogszabály indoklása szerint egyre nő az interneten keresztül elkövetett bűncselekmények száma, és különösen kiszolgáltatottak a gyerekek. Ezért a kormány a kiskorúak szexuális bántalmazása, kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni fellépés lehetővé tétele érdekében kezdeményezte a változtatást.

Olvasóink írták

 • 6. pancser 2013. június 05. 22:28
  „5. Legs 2013.06.05. 19:02
  Mi lesz veletek, honnét szerzitek be azt a sok böszmeséget?”
 • 5. Legs 2013. június 05. 19:02
  „4. pancser 2013.06.05. 12:36

  Buta vagy.”
 • 4. pancser 2013. június 05. 12:36
  „Nagyon jól tudjuk kik vannak a célkeresztben. Éppen ideje.”
 • 3. tati 2013. június 05. 08:33
  „Éljen a DEMOKRÁCIA,és a Nemzeti Trafikok után létesítendő Nemzeti Alkoholboltok.

  mert most az következik...”
 • 2. Dwatson 2013. június 04. 23:01
  „Hát igen,a gyerekek érdekében kellett a trafikokat is elvenni,hogy az újonnan nyílókba be lehessen csalogatni őket fagyival,kólával!”
 • 1. kenderice 2013. június 04. 20:09
  „Miért gondolom, hogy a fellengzős szöveg mögött valami hátsó szándék van? Lehet csak azért, mert túl jól ismerem őket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezsicsökkentés: júliustól olcsóbb lesz a PB-gáz

A vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután-gáz is hatósági áras, és így 10 százalékkal… Tovább olvasom