Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Londonban már felvetődik a kamatemelés, Budapesten még nem

Miközben budapesti elemzők szerint továbbra is változatlanul, 5,25 százalékon tartja az alapkamatot hétfőn a Magyar Nemezti Bank Monetáris Tanácsa, addig Londonban már több elemzői ház is felveti a 0,25 százalékos kamatemelés lehetőségét.
A Reuters által Budapesten a napokban megkérdezett 21 elemző közül csupán egy vár 25 bázispontos kamatemelést és szinte egyöntetű vélemény szerint az év végéig sem lesz kamatváltozás. Az elemzők kamatprognózisa 2011 végére is 5,25 százalék. A válaszoló 17 szakértő közül kilencen várnak a mostanival egyező alapkamatot a jövő év végén is, míg hatan emelést és ketten csökkentést prognosztizálnak.

A londoni Cityben viszont egyre szélesebb körű - jóllehet továbbra sem egyöntetűen konszenzusos - az az elemzői vélemény, hogy nem kizárt a kamatemelés a hétfői monetáris tanácsi ülésén - jelentette az MTI londoni tudósítója.

A döntést befolyásolhatja a forint árfolyamának alakulása, amely az utóbbi napokban folyamatosan gyengül, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakmai stábjának már elkészült és december 1-jén publikálandó friss inflációs jelentése, amely 2012 végéig rajzolja fel a makrogazdaság és ezen belül is az infláció várható alakulását.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a 2010. évi átlagos infláció az idén 4,8 százalék lesz, év végére 4,2 százalékra, jövőre pedig éves átlagban 3,6 százalékra csökken. A jelenlegi 5,25 százalékos alapkamat május óta van érvényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant egy ház Komáromban

Komárom belterületén felrobbant egy ház szombat este 22 órakor. Tovább olvasom