Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Letartóztatása ellen fellebbezett Hernádi Zsolt

A Mol Zrt. elnök-vezérigazgatója ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozott a fellebbezésében.
Horvát ügyvédjén keresztül ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozva fellebbezést nyújtott be Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a letartóztatását elrendelő végzés ellen.

Hernádi fellebbezését ügyvédjei tették meg, mivel véleményük szerint téves a törvényi és ténymegállapítás - tájékoztatott a horvát média pénteken.

A Zágráb megyei bíróság szeptember végén rendelte el Hernádi Zsolt letartóztatását azzal a váddal, hogy a Mol megvesztegetéssel szerzett meghatározó befolyást az INA horvát olajtársaság irányításában.

Hernádi számára a fellebbezést az tette lehetővé, hogy Horvátország március elején módosította a letartóztatást elrendelő végzés alapjául szolgáló joganyagot - idézi a pénteki joganyagot a Jutarnji list, Hernádi ügyvédjére hivatkozva.

A védelem szerint kérdéses, hogy az adott helyzetben a fellebbezés mennyire hatékony jogi eszköz, mivel a bíróság korábban megalapozottnak tartotta a vizsgálati fogság elrendelését - jegyzi meg a Jutarnji list az indoklással kapcsolatban.

Amikor tavaly ősszel a Zágráb megyei bíróság, a bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára elrendelte Hernádi letartóztatását, egyben megnyitotta a lehetőségét az európai elfogatóparancs elrendelésére, nem kívánta vizsgálat tárgyává tenni Hernádi fellebbezését. Hernádi ügyvédjei ezért januárban alkotmányos jogorvoslattal éltek.

Az USKOK azután kérte Hernádi letartóztatását, miután Magyarország elutasította a horvátországi kihallgatásra vonatkozó kérvény kézbesítését. A lap szerint a magyarok felfüggesztették a vizsgálatot, mivel véleményük szerint a Mol vezérnek nincs köze a volt horvát miniszterelnök megvesztegetéséhez, amellyel összefüggésbe hozták, hogy a Mol megszerezte a többségi irányítási jogokat az INA-ban.

Zágráb még tavaly adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, aki októberben az Interpol vörös listájára is felkerült.

Idén februárban azonban a horvát bíróság, vádhatóság és a rendőrség tudta nélkül, a körözési parancs lekerült az Interpol nemzetközi körözési listájáról, mert az Interpol vizsgálat tárgyává tette a körözési parancsban megfogalmazott vádakat.

A nemzetközi rendőri szervezetnél az MTI-nek korábban elmondták, hogy Hernádi Zsolt esetét egy független bizottság vizsgálja. A horvátok azzal gyanúsítják Hernádit, hogy 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy az INA irányítási jogai a Molhoz kerüljenek, a Mol vezérigazgatója tagadja a vádat.

A horvát politikust nem jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélte a horvát bíróság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le akarta szorítani a szirénázó mentőt, hajszálon múlott a baleset

A férfi előbb majdnem nekiütközött, aztán, dudálva, villogtatva próbálta leszorítani a fulladó… Tovább olvasom