Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Lángnyelvek melegében

A tél közeledtével néha jólesne egy-egy fárasztó nap után s meleg szobában olvasgatni és hallgatni, hogy pattog a kandallóban a tűz. Érzik a meleget? Akkor most nézzük azt, ami adja: a kandallót!

Már az ősember is készített kandallót, persze ő még csak külön tűzhelyként használta. Kunyhója közepén félméternyi gödröt ásott, ezt kövekkel borította, és a kövek között tenyérnyi rést hagyott, hogy ezen keresztül távozzon a füst.  Az ősember ugyanis még nem ismerte a kéményt, ami nem csoda, hisz azt csak a XIII. századtól kezdték használni, a mai kandallóknak azonban már elengedhetetlen feltétele.
Ha úgy döntünk, hogy a kiegészítő fűtés elemeként, vagy csupán a varázslatos hangulat miatt kandallót építtetünk lakásunkba, több dologra kell figyelnünk.
Első feladatunk a tervezés! Meg kell határoznunk a kandalló helyét, majd ki kell választanunk, milyen kandallót akarunk építeni, ügyelve arra, hogy kandallónk arányos legyen, tehát illeszkedjen a belső térhez, a bútorokhoz. Célszerű, ha az ülőbútorokkal szembe kerül a "tűzokádó", az előtte lévő tér és a szemközti falsík között pedig jó, ha kb. 3,5- 4 méter távolság van. Tervezésnél ügyeljünk
arra is, hogy kandallónk a kémény mellé vagy köré kerüljön, hiszen így gazdaságos.
Ha szerencsénk van és nem a kész házba építjük a "meleget adót", akkor annak beépítési ideje a burkolás, vakolás utáni; festés előtti időszak. Célszerű a kandalló alatti padlórészt teljesen leburkolni, mivel a legtöbb kandalló rendelkezik fatárolóval, vagy épp rusztikus felületek határolják, ezért utólag nehézségekbe ütközne a burkolat esztétikus hozzáigazí
tása.  Már lakott épületek esetében, védőszőnyegezést és takarófóliázást alkalmazzunk. 

A kandallók nem olcsók, áruk mérettől, üzemmódtól, sítlustól függően változik. 100 ezertől akár 2 millió forintig kell benyúlnunk a pénztárcánkba, ha kedvünk szottyan a "tüzes" hangulathoz.
Energiaforrás szempontjából fatüzelésű és gázüzemű kandallókról beszélhetünk.
A fatüzelésű kandallóknak két fajtája van, a nyitott és a zárt tűzterű kandalló. A nyitott tűzterű kandalló a romantikát kedvelőknek ajánlott, ugyanis itt láthatjuk a felcsapó lángokat és érezhetjük a ropogó fa illatát. A tűz szabadon lobog a lakótérben és közvetlen áramlás jöhet létre a külső környezet és a belső légtér között. Nagy a kéményigénye ennek a típusnak, mert el kell érni, hogy az égéstermék minden helyzetben kifelé áramoljon. Emiatt a fűtési hatásfok csak 5-10% körül mozog, ezért kifejezetten fűtésre nem ajánlottak ezek a kandallók. Olyan helyiségbe építsük, ami teljesen elzárható az egyéb lakóhelységektől, padlózata éghetetlen anyagból készült és jól szellőztethető.
A zárt tűzterű kandallóknál más a helyzet. Itt a tűz egy, a lakótértől elválasztott tűztérben ég, és csak az égési levegő áramlik a lakótérből a tűztéren keresztül a külső környezet felé. Azoknak ajánlott, akik nem akarnak lemondani a fatüzelés hangulatáról, de biztonságos, jó hatásfokú, látványos és valódi hangulatot árasztó kandallót szeretnének.
Már vannak olyan, ún. liftes változatban készült kandallók, amelyek mind a nyílt, mind a zárt tűzterek pozitív tulajdonságait ötvözik, ezáltal a lehető legoptimálisabb kompromisszumot kínálják biztonság és esztétikum szempontjából.
Ha fontos számunkra a kényelem, válasszunk gázüzemű kandallót, ahol egy öntöttvas tűztérben elhelyezett, termosztát vezérlésű gázkészülék helyettesíti a fa égését. A hangulat ekkor is megmarad, hiszen az illúzióról a gázégők felett elhelyezett műfahasábok gondoskodnak és a lángok játéka valódinak tűnik.
 
Kandallónkat különböző stílusokban készítetthetjük el, igazítva természetesen a szoba stílusához, ahova kerül. Ez alapján négy fő stílust, kandalló-építészeti formát különböztetünk meg: a rusztikus, az eklektikus, a skandináv és a modern stílust.
Rusztikus stílus
A rusztikus stílust általában azok kedvelik, akiknek otthonára jellemzőek a természetes anyagok, időtálló-, többfunkciós bútorok.  Ilyen környezetben a kandalló pattintott kővel, terméskővel, téglával, palával, fagerendával, padkával, esetleg pihenőzuggal épül.
Modern stílus
Az eklektikus stílusú kandalló a különböző korokból származó bútorzatot tartalmazó szobába ajánlott, mivel a szobabelső jól kiegészíthető így, egy, a berendezés hangulatától alapvetően eltérő, de régebbi építészeti korszakra emlékeztető kandallóval, melynek anyaga lehet csiszolt mészkő vagy márvány.
Egy extravagánsabb darab
A skandináv stílusú szoba az egyszerű és tiszta áttekinthetőség jegyében épül. Jellemzői a fehérre vagy világosra szinezett falfelületek és a vakolt felületű, egyszerű tömegű kandallók, gyakran natúr fenyőpárkánnyal, ami összhangban van a bútorral. Általában a nyitott tűzterű kandalló, vagy annak hordozható fémlemez változata a népszerűbb.
Klasszikus stílus
Modernek és elegánsak a tiszta, geometrikus formákból összeállított kandallók, amelyek viszonylag kevés fajta anyagból készülnek. Lehetnek keményebben és lágyan formáltak, több vagy kevesebb padkával.
Persze ezek mellett még léteznek különböző stílusú egészen merész, akár extravagáns darabok is, attól függően, hogy milyen egyedi elképzeléseink vannak.

A kémény
A helyszíni szemrevételezésnél a központi kérdés mindig a megfelelő kémény megléte vagy megépíthetősége. A kandallóhoz alakítsunk ki közvetlen kéményt! Bizonyos esetekben lehetőség van arra, hogy egy kéménybe több fűtőrendszert is bekössünk.
Mire figyeljünk?

- Új épületeknél a később kialakítandó kandalló vagy cserépkályha kéményét is építsük meg, mivel az utólagos kialakítás költségesebb! 
- A kandalló tökéletes működéséhez nélkülözhetetlen, hogy a kémény megfelelő átmérőjű legyen.
- A tűztérnyílás mérete, formája, magassága, az építés módja és a kémény átmérője szoros összefüggésben állnak egymással.
- Vegyük figyelembe a tűzrendészeti és építési előírásokat.
- Nyílt tűzterű kandallót nem alakíthatunk ki olyan lakásban, amelyekben szellőző-berendezéssel vagy ventillátoros levegőkeringetéssel történik a légcsere.
- A kandalló esetében a légcsatorna a tűztér alatt vagy ahhoz képest oldalt helyezkedjen el. A beáramló levegő mennyiségét a légcsatornába épített lemezzel szabályozhatjuk, amit a kályha működtetése közben soha ne zárjunk be!
-
A ház falán a szellőzőnyílás legyen nyitott, és borítsuk egyszerű ráccsal, amely illeszkedik a homlokzatba, és véd a rovarok ellen.
- A kandalló építése után hívjuk ki a helyi kéményseprő vállalat szakemberét, aki ellenőrzi, hogy minden szakszerűen történt-e. A kandallót csak ezt követően helyezzük üzembe.
- Fontos követelmény még, hogy padlófűtés esetében a kandalló alatt semmiképpen ne fusson keresztül fűtéscső!

Milyen fát használjunk?

A "kandallózáshoz" - amennyiben fatüzelésű kandallónk van - hozzátartozik a fa vágása, megfelelő méretre aprítása. Itt sem mindegy azonban, milyen fát rakunk a tűzre, mert másképp égnek, így másfajta hatást érünk el velük.

Fűtésre száraz keményfát használjunk; ilyen a bükk, a tölgy, az akác, a kőris, az éger, és az összes gyümölcsfa. A keményfák nyugodt lánggal égnek és kevés a hamujuk, fűtőértékük magasabb, mint a puhafáké.
A puhafák (nyír, hárs, fenyő, nyár és jegenye) gyorsabban égnek, sok hamut adnak és hamar kihűl parazsuk.
A gyantatartalmú tűlevelű fák élénk, gyors lánggal égnek, és a gyantakristályok miatt gyakran pattognak és sisteregnek, égésükkor nagyon gyakori a szikrakicsapódás .

A kandallófát a kandalló tűzterének ismeretében 30-60 cm hosszúságúra kell fűrészelni, és csapadékmentes helyen kell tárolni. Csak nagyon száraz fát használjunk, egyrészt a legjobb hatásfok elérése érdekében, másrészt, hogy elkerüljük a füstcső és az üveg kormosodását. Kerüljük a gyantatermő fák használatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiai babák Delhiből

November 4-ig látható az Indiai Babák c. kiállítás. Az indiai népviseleteket… Tovább olvasom