Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Körbetartozások és áfafizetés

Tipikusnak számít az az eset – kaptuk a tájékoztatást az APEH Csongrád Megyei Igazgatóságától –, ha az adózó a követelését ellenérték fejében akár egy másik személynek, akár egy ezzel foglalkozó pénzintézetnek engedményezi.
A követelés engedményezése szolgáltatásnyújtásnak minősül, az ellenérték pedig az ezért kapott pénz.

A gazdasági életben a körbetartozások miatt egyre gyakoribb ez a megoldás: a követelés egy részéhez az engedményező rögtön hozzájut, a követelés megvásárlója pedig abban bízik, hogy a követelésből nagyobb összeget bír beszedni, mint amennyit a követelésért fizetett. Az áfatörvény 2. számú mellékletének 11. pontja tartalmazza azt, hogy az engedményezés és a tartozásátvállalás tárgyi adómentes tevékenység.

Felmerül azonban a kérdés, hogy az adózónak kell-e emiatt arányosítania (azaz a beszerzései előzetes áfáját csak részben vonhatja le), és ha igen, akkor milyen beszerzésekre kell az arányosítást elvégeznie. A szabályok megengedik, hogy meghatározott szolgáltatásnyújtások (többek között éppen ilyen az engedményezés is) ellenértékét ne kelljen figyelembe venni az arányosítás során, ha a tevékenységet az adóalany eseti jelleggel végzi. Tehát ha az engedményezés csak eseti jellegű, nem fordul elő rendszeresen, egyáltalán nem kell arányosítani. Ha azonban – és sajnálatos módon az utóbbi időben egyre gyakoribbak ezek az esetek – az adózó rákényszerül, hogy a követelését rendszeresen eladja, már bizonyosan arányosítani kell. A levonható áfa meghatározása során az arányosításba csak az általános működési költségek előzetes áfáját kell bevonni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miroslav Klose a VB-gólkirály

A német Miroslav Klose 5 góllal lett a 2006-os VB gólkirálya. Tovább olvasom