Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kaposvár az ország egyik legolcsóbb városa

A közszolgáltatási díjak szempontjából Kaposvár az ország egyik legolcsóbb nagyvárosa - ez derült ki a Megyei Jogú Városok Szövetségének felméréséből. A somogyi megyeszékhely a megyében is a legkedvezőbb árakat nyújtó települések között foglal helyet. Szita Károly polgármester kedden délelőtt ismertette a 2009-es adatokat.
"Az elmúlt években elszaladtak hazánkban az energiaárak, a gáz- és áramszolgáltató cégeket 1997-ben eladta az állam, így jelentősen csökkent az árképzésre gyakorolt befolyása. Kaposvár ezzel a gyakorlattal szemben úgy döntött, hogy a közszolgáltatást végző cégeket nem adja el, sőt, ami nem volt közösségi tulajdonban, azt is megvásárolta. Ma már az önkormányzat kontrollálja a víz- és csatornaszolgáltatás, a tömegközlekedés, a hulladékkezelés és a távfűtés díjait is" - mondta Szita Károly.

Ennek a stratégiának köszönhető, hogy néhány év alatt a legdrágább városok sorából a legolcsóbbak közé került a somogyi megyeszékhely. A távhőszolgáltatási díjakat tekintve a középmezőnyben foglal helyet Kaposvár. A város azonban nyitott a megújuló energiaforrások irányába, így a jövőben a geotermikus energiának és a biomassza-hasznosításnak köszönhetően csökkenthető lesz Kaposvár gázfüggősége, s ezáltal csökkenhet a díj is. Kaposváron a második legolcsóbb az önkormányzati tulajdonban lévő összkomfortos lakások bérleti díja, a megyei jogú városok átlagos lakbérének a felébe kerül.

Jelenleg 1100 bérlakás van Kaposváron, a jövő év végéig azonban újabb 100 épül. Az április elsejétől érvényes 240 millió forint díjtámogatás figyelembe vételével az ország nagyvárosai közül Kaposváron a legolcsóbb a szemétszállítás.

A temetkezési díjak pedig csak két megyei jogú városban alacsonyabbak. A helyi tömegközlekedés díjaival a nyolcadik helyen áll Kaposvár. A városban sem a kismamáknak, sem pedig a 65 évnél idősebbeknek nem kell fizetniük. Az önkormányzat több mint 100 millió forinttal támogatja a céget évente.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak az euró bevezetése segíthet

Csak egy idegen valuta bevezetésével lenne stabilizálható Magyarország pénzügyi rendszere a jelen… Tovább olvasom