Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

˝Jövőre 170-180 milliárd forintra van szüksége a felsőoktatásnak˝

Jövőre 170-180 milliárd forint állami támogatásra van szükség a felsőoktatásban - mondta Klinghammer István.
Jövőre 170-180 milliárd forint állami támogatásra van szükség a felsőoktatásban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, kedden. Klinghammer István közölte, jövőre húsz ponttal magasabb lesz a jelenleg 240 pontos felvételi határ.

Az államtitkár a felsőoktatás finanszírozásával kapcsolatban hangsúlyozta, ha "minden szinten minőségi felsőoktatást akarunk, akkor azt meg kell fizetni".

Hozzátette: a magyar felsőoktatás minőségi irányba történő elmozdítása azt jelenti, hogy ugyanolyan költségekkel dolgoznak, mint a nagy európai egyetemek. A szoftvereket, a vegyszereket, a könyvtári anyagokat is ugyanazon a piacon kell megrendelni, a különbséget csak a bérezés jelent - tette hozzá.

Elmondta: idén eddig csaknem 72 ezer diákot vettek fel a felsőoktatási intézményekbe, a pótfelvételiken - az elmúlt évek tapasztalatai alapján - néhány ezerrel nőhet a leendő hallgatók száma. Augusztus 29-én lesz "a vonalhúzás", ám 240 ponttal kevesebbel most sem lehet bejutni a felsőoktatásba.

Azt mondta, hogy jelenleg akár közepes eredményekkel is be lehet jutni az egyetemekre, főiskolákra. A rektori konferencia is javasolta a ponthatárok emelését, így ez már jövőre megtörténik. Évente 20 ponttal emelik majd a jelenleg 240 pontos minimum ponthatárt, persze egyes intézmények már idén is megszabhatnak ennél magasabb határokat.

Idén az eredetileg tervezett 10 ezerről 55 ezerre emelkedett az államilag finanszírozott hallgatói létszám, ám az államtitkár szerint nem várható, hogy a jövőben nagyon szélesedni fog a jelentkezők tábora. Sok függ a költségvetéstől, de az fontosabb, hogy hányan fognak érettségizni és hányan kívánnak továbbtanulni - tette hozzá Klinghammer István.

Olvasóink írták

 • 5. öröksoproni 2013. augusztus 14. 10:02
  „A lényeges mondat: hányan fognak érettségizni? Az érettségi szerintem alap kellene hogy legyen, anélkül teljesen reménytelen a munkavállalás, nemcsak itthon, külföldön is. Ahelyett, hogy minél szélesebb körben igyekeznének az érettségizők számát növelni, csökkentik, mert így tudatlan, műveletlen tömegek jönnek létre, akiket könnyű manipulálni. Szörnyű ez a tendencia! Az elmaradott afrikai országok látványos és tartós gazdasági fellendülését pont az oktatás kiszélesítése és a felsőoktatás óriási mértékű finanszírozása teszi lehetővé. Nálunk ennek az ellenkezője folyik.”
 • 4. ATXadmin 2013. augusztus 14. 06:59
  „3. Diplomás sörfőző??? te jó ég hová süllyed még egyetemi oktatás?Ezért értéktelen már a diploma:
  origami hajtogató diploma homokvárépítő diploma hogyan hazudj ...........diploma szánalmas az egész”
 • 3. Zsombo84 2013. augusztus 13. 22:12
  „ÉLJEN! --> Diplomás sörfőző mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE). A képzés célja, hogy a BCE hozzájáruljon a sörágazat szakember-ellátottságának és szakmai presztízsének fejlesztéséhez. A képzés nyitva áll azok számára is, akik a kapcsolódó területeken - kereskedelemben, vendéglátásban - dolgoznak, vagy fogyasztóként szeretnének mélyebb ismereteket szerezni a sörkészítés világáról. Az egyetem a képzést úgy építette fel, hogy munka mellett is elvégezhető legyen, ugyanakkor a résztvevők a piac által elvárt, magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, korszerű gazdasági, marketing és jogi ismereteket kapjanak, s ezek mellett elmélyült betekintést szerezhessenek a sörfogyasztás kultúrájába és történetébe is....
  Hallott már valaki ilyenről?”
 • 2. dödike 2013. augusztus 13. 17:02
  „Remélem jövőre már a Klinghammerekre sem lesz szükség.”
 • 1. ATXadmin 2013. augusztus 13. 10:19
  „hogyne az adófizetők pénzéből fizessük a sok léhűtőt a sok semmire való szakot..................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok: felsőbb utasításra hazudott a tartótiszt

Felsőbb utasításra, akarata ellenére hazudott a parlamenti vizsgálóknak és a bíróságnak H. Ernő, a… Tovább olvasom