Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Jönnek a Nemzeti Dohányboltok

Állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme jövő év július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A parlamentben kedden elfogadott trafiktörvény nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol.
Az Országgyűlés fideszes javaslatra - 244 kormánypárti igen szavazattal, 36 nem ellenében, 26 tartózkodás mellett - hagyta jóvá a jogszabályt, amely szerint a jövő év közepétől csak koncessziós szerződés alapján működő kereskedők (egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok) árulhatnak cigarettát. A dohányboltokban dohánytermékeken kívül mást nem lehet majd kapni.

Kis falvakban legfeljebb egy bolt - esetleg mozgóbolt
A koncessziós pályázatokat az összes magyarországi településen kiírják. A kétezer lakosúnál kisebbeken legfeljebb egy, az annál népesebbeken legalább egy dohányboltot lehet majd üzemeltetni, kétezer lakosonként pedig további egy dohányboltra szerezhető koncesszió.

A törvény ugyanakkor a kétezresnél kisebb településeken lehetővé teszi, hogy ne dohányboltban, hanem más üzletben, de elkülönített helyen áruljanak dohánytermékeket. Erre ad lehetőséget akkor is, ha a nyilvános pályázat eredménytelen, ekkor a dohánytermékeket egy százszázalékos állami tulajdonban lévő nonprofit részvénytársaság kínálhatja, akár mozgóboltban. Az indoklás szerint erre a kistelepüléseken lehet szükség.

Húsz évre nyerhető el a jog
A koncessziós pályázatok kiírására, elbírálására és a szerződés  megkötésére - egy zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány  eredményeként - a nemzetgazdasági helyett a fejlesztési miniszter  jogosult.  A nyilvános pályázatokat idén november 15-ig kell kiírni, eredményüket két hónapon belül hirdetik ki. A koncessziós díj összegéről, megfizetésének módjáról a szerződés rendelkezik.

A dohánytermék-értékesítési koncesszióra pályázók közül előnyben kell részesíteni a megváltozott munkaképességűeket és a - legalább három hónapja igazoltan - álláskeresőket, illetve az őket foglalkoztató gazdasági társaságokat.

Az értékesítési jogot húsz évre lehet elnyerni, de a korábbi tervekkel szemben akkor sem örökölhető, ha egyéni vállalkozóé.

Egy valakinek legfeljebb öt koncessziós szerződése lehet hatályban, ám azokon a településeken, ahol egynél több dohánybolt van, senki sem birtokolhatja azok több mint kétharmadát.


Nem adható ki az engedély, ha a kérelmezővel szemben a megelőző öt évben az adóhatóság egymillió forintnál nagyobb adó- vagy vámbírságot szabott ki, illetve ha harminc napon túli köz- vagy adótartozása van.

A jogszabály alapján a vámhatóság öttől ötszázmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja, ha valaki koncessziós jogosultság vagy engedély nélkül értékesít dohányárut.

A bírság kétszázezertől tízmillió forintig terjedhet, ha a kiskereskedő az engedélyben foglaltaktól eltér, megsérti a trafiktörvényt, nem teljesíti az állammal szembeni kötelezettségét, illetve nem tesz eleget a nyilvántartási, könyvvezetési előírásoknak, vagy hamis adatot tüntet fel.

A vámhatóság több okból is visszavonhatja a kereskedő engedélyét, így például akkor, ha egy év alatt legalább háromszor megsérti a kereskedelmi szabályokat.

18 alattiak nem is láthatják, hogy valaki cigit vesz
Az árusító helyeken mindössze a Nemzeti Dohánybolt feliratot, valamint a televízióból ismert tizennyolcas karikát lehet és kell feltüntetni, ellenben nem jeleníthető meg dohánytermékekre, illetve a dohányzásra utaló kép.

Újdonság, hogy a törvény nemcsak a fiatalkorúak kiszolgálását tiltja, hanem azt is, hogy amíg 18 éven aluli az üzletben tartózkodik, addig bárkinek dohányterméket adjanak el.

A zárószavazás előtt elfogadott módosítás alapján a repülőtéri vámmentes boltokban továbbra is árulhatnak dohánytermékeket.

De miért van erre szükség?
A törvényjavaslat indoklása közegészségügyi okokkal és a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával magyarázta a változásokat. Eszerint a fiatalkorúak most szinte minden utcasarkon hozzájuthatnak a dohánytermékekhez, mivel az élelmiszerboltokban gyakran kiszolgálják őket cigarettával, ugyanis az ellenőrzés és a bírság kockázata "kezelhető". Ezen változtathat a kormánypártok várakozása szerint, hogy az ellenőrzéseknek ezután sokkal kevesebb elárusító helyre kell korlátozódniuk.

Lázár János egy módosító javaslatának indoklásában azt is megemlítette, hogy Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban és Spanyolországban is korlátozzák a dohányterméket áruló üzletek számát. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint ugyanakkor az ésszerű korlátozás nem jelenti azt, hogy a fogyasztók ne tudnának minden településen hozzájutni a dohánytermékekhez, hiszen az országosan mintegy hétezer dohánybolt biztosítja ezt.

A parlament februárban zárta le a trafiktörvény tárgyalását, de a zárószavazást elhalasztotta mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem alakította ki róla az álláspontját. Mivel az uniós testület - bár Németország számos ellenérvet fogalmazott meg - nem fűzött elmarasztaló véleményt hozzá, a javaslat elfogadása nem ütközött akadályba.

Korrupció, érdekkörök
A keddi záróvitában az MSZP-s Józsa István és az LMP-s Ertsey Katalin úgy értékelte, hogy a törvény a korrupció előtt nyit teret. Z. Kárpát Dániel, a szavazáskor tartózkodó Jobbik-frakció tagja is azt mondta: félő, hogy a koncessziókat egy jól behatárolható érdekkör nyeri majd el, ráadásul indokolatlanul hosszú időre.

A fideszes Szatmáry Kristóf azt hangsúlyozta, hogy a dohány-kiskereskedelem drasztikus átszervezése nélkül nem lehet meggátolni a fiatalok cigarettához jutását, és a törvény ellen Brüsszel sem emelt kifogást.

Zárszavában Lázár János arról beszélt, hogy a jogszabály nem csak a dohányzók számának csökkentését segíti elő, de hétezer családnak ad majd munkát a trafikokban.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. Demalgon 2012. szeptember 13. 14:14
  „apo, billentyűzet mögött bátor aki béna, szal részvétem. Ha hasonlóan mint a fidesznyikos hazárdőrhöz nem ismered a magánlak fogalmát, a te lábadra is szívbaj nélkül rávágom az ajtót, hiszen bármilyen eszközzel védhetem az ingatlanom területét. Részemről pusztán annyiról van szó, hogy viszket a tenyerem a fideszhívőktől, mert eddig nagyobb pusztítást látok csak, mint abban a 8 évben amit annyira szidnak.”
 • 74. dünnyögő 2012. szeptember 12. 20:14
  „Lesz még olyan is, hogy dohány csak orvosi rendelvényre patikákban lehet majd kapni.

  Az csak szemfényvesztés, hogy az emberek, hogy a fiatalság egészsége aggasztja a honatyákat. Egyszerűen csak lehetetlen egy működőképes dohánymaffiát létrehozni ilyen kiterjedt hálózattal.”
 • 73. Mankapunka 2012. szeptember 12. 16:03
  „Tumbanu

  Te szoktad magadat valamivel "kényeztetni". Gondolom csokit sem veszel,mert elhízol tőle,és infarktus gyanús leszel.”
 • 72. icalicoh 2012. szeptember 12. 15:55
  „Kuller ha elolvasod figyelmesen a cikket : nem másfél évről van szó hanem 20 azaz HÚSZ évre betonozzák a bizniszt ....”
 • 71. kuller 2012. szeptember 12. 14:30
  „előre látom, minden városban, a fideszes polgármester vagy képviselő fia/lánya unokája kapja meg a jogot az üzemeltetésre az utolsó másfél évükben még nem árt megszedni a családi kasszát.”
 • 70. mindigatutit 2012. szeptember 12. 14:06
  „Nyilvánvaló,hogy a rendszer a következőképpen fog felállni.Vannak ugye a dohánygárak,utána jön az állami bocs nemzeti vállalat ami egy egyenlő a simicska-nyerges konzorciummal.Na ők szépen lefölözik a hasznot a ciciárus meg küszködjön.Egy éves forgalom kb 500milliárd ft,na akkor lehet számolni mennyi megy majd a fidesz közeli céghez!!!Ennyi ,a többi (gyerekek ,egészség stb..) csak nagy büdös lózung.”
 • 69. Tumbanu 2012. szeptember 12. 08:06
  „nem lehetne betiltani inkább a cigarettát? aki meg a lassú halált választja, az kaphatna eutanáziát és megvan minden oldva. ugyanez az alkoholistákra.”
 • 68. mir 2012. szeptember 12. 07:21
  „58. apokalipszis 2012.09.11. 21:50

  Ok. Én elleneztem a szocik alatti megszorításokat meg a mostaniakat is. Viszont a különbség köztük az hogy ez a brancs amellett hogy dilettáns még arrogáns és nagyképű is és ez irritál a fideszbe vagy 94 óta. Nem most utáltam meg őket. A szocik meg szimplán dilettánsok voltak és most is harmatgyengék. Azért is sajnálom mert a fidesz szinte bűntudat nélkül csinálhat amit akar.”
 • 67. pancser 2012. szeptember 12. 07:20
  „Ez a törvény sokkal hatásosabb mint Gyurcsány éhségsztrájkja. Nem tudom a dohányosok arányát de sok százezeren fognak feliratkozni, hogy választanának, csak nem úgy ahogy ezek elképzelték. ehhez vegyük hozzá, hogy magukat a határon túliakkal akarják újraválasztatni, ami nonszensz. Szépen gyűjtögetik a rossz pontokat!”
 • 66. öszödiböszme 2012. szeptember 12. 06:48
  „62. apokalipszis 2012.09.11. 22:15
  Szájkarate fityisznyik?? Nagy arc, nulla tudás és becsület. Pont olyan vagy mint akármelyik fityisz iroda.”
 • 65. Jandex 2012. szeptember 12. 06:18
  „Észbontó! Vajon a WC használatot mikor szabályozzák?!/csakmertazengemisérint/”
 • 64. paci13 2012. szeptember 11. 22:44
  „62. apokalipszis 2012.09.11. 22:15
  Van valami jelentése a )-jelek számának magvas és sok egyszerűségről tanúskodó kommentjeiben? (Bár hozzászólásaira a "fröcsögés" minősítés valószínűleg találóbb lenne.)
  Csak az lenne a tisztetteljes kérdésem, nem rommel/rommel2-höz van esetleg szerencsénk? Világlátása- idézem: "Azt, hogy mi normális majd a jövő eldönti!", gyermekien együgyű.
  Kezdem irígyelni ezekben a forradalmi időkben!”
 • 63. pörkölt 2012. szeptember 11. 22:35
  „A lényeg, hogy a haverok jól járnak”
 • 62. load 2012. szeptember 11. 22:31
  „41. Karcsika
  Ez komoly Karcsika.
  A gonosz multi, ha úgy látja, hogy egy üzletág nem kozza a kreskedelmi lánc által elvárt nyereséget, akkor azt az üzletágat feladja, a dolgozókat elküldi, a vásárló teret más árukkal tölti fel és ha a dolgozóknak mákjuk van - egy új profilban - dolgozhatnak a régi munkahelyükön.
  De, mert a cigaretta forgalmazás elvesztése forgalom kiesést jelent a Tesco, CBA, Spar, Interspar, lapátra fogja tenni a felesleges dolgozóit.
  Mások - kormány közelben esetleg - jól járhatnak, de miért is kell neked, egy ilyen süket témában kommentelned?”
 • 61. apokalipszis 2012. szeptember 11. 22:15
  „59. Demalgon 2012.09.11. 21:51

  Most betojtam veszettül.))Egy elmebajnok lehetsz te is! Én meg a "vörösöket" "irtom".)))))) A végén csak egy marad akkor ,azaz ketten! )) Akkor majd lejátsszuk Rambo!))”
 • 60. ÁrtatlanBárányka 2012. szeptember 11. 21:57
  „Nem hiszem, hogy ettől a törvénytől sokan hanyatt-homlok eldobják a cigit. Meg azt sem hiszem, hogy a Kedves Vezető tudná nélkülözni az ebből befolyt adót.
  Aki szerint meg nem éri meg cigit árulni, az gondolkozzon el azon, hogy ha elad tíz kartont 80ezerért, azon már 4ezer a haszon.Tíz kartont meg reggel 6-8ig eladnak. Meg gondolkozzon el azon is, hogy ekkora árbevétel, még ha kis haszonnal is, hogyan befolyásolja egy cég mérlegét, likviditását, stb....
  Most annyi fog változni, hogy itt Sopronban is Simicska light-ot fognak szívni a népek.”
 • 59. Demalgon 2012. szeptember 11. 21:51
  „apo, mikor a szarháziak ellenzékben voltak is rávágtam a vasajtót a hülye fidelitas köcsög lábára, amikor nem fogta fel azt a két szót, hogy "magánlak" és "nem vagyok magára kíváncsi". Most annyit változik, hogy rávágom a lábára, ha bekopog, meg pofán vágom azt, aki ezekre szavazott, de az utóbbinál nem csak én vagyok egyedül, mivel eléggé csöndben vagytok a való életben a vajdátok istenesítésével, csak itt mertek mindenkinek nekimenni. Valld be őszintén, hogy a diktátorodban csalódott emberek már fenyegettek meg téged veréssel. Nem szégyen beismerni, hogy rühellenek téged a környezetedben és inkább letagadod pártállásod.”
 • 58. apokalipszis 2012. szeptember 11. 21:50
  „mindigatutit! A valóság az amit ti mondtok?))

  mir! Ha időm engedi jövök és reagálok!Pár ezret buktam,de nem is hittem ,hogy áldozatok nélkül helyre lehet hozni ezt az országot.Tehát amit mondok az csak az összefoglalva,hogy fizetni kell bárki van is kormányon.Hogy aztán kinek melyik megszorítás szimpatikusabb az más kérdés.De mindenért fizetni fogunk.Nekem az is mindegy,hogy ha a Fidesz bukik.Magamba és a munkába hiszek és a felelős pénzköltésben.Csak az említett csípőből tüzelés meg minden rossz amit csinálnak miatt ragadtam tollat azaz klaviatúrát.)))”
 • 57. Demalgon 2012. szeptember 11. 21:49
  „Madarász, minél jobban tiltasz valamit az emberek annál szabadabbnak veszik azt ... a cigi drog, aki rászokott nehezen fogja feladni, vagy mérsékelni”
 • 56. mir 2012. szeptember 11. 21:14
  „51. apokalipszis 2012.09.11. 20:31

  Elég kitartó vagy :) Csak nemtom, hogy mire? Ilyen gazdag lettél az elmúlt 2 évben? Vagy csak szimplán vallási alapon nyomod? :) Na megnyugtatásodra elmondom, hogy a dohányosok kocsmákból kitiltását én helyeseltem és az új rendszám ellen sincs sok kifogásom. Nem mondhatod, hogy csípőből lehurrogok mindent. :)”
75 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyó nem tartja magát bűnösnek

Nem ismerte el bűnösségét Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes az ellene és 14… Tovább olvasom