Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Jobbik: a fideszes megyei jogú városok nyertek

A Jobbik szerint az önkormányzatok hátramaradt adósságának állami átvállalásának legnagyobb nyertese egyértelműen az egykor Lázár János vezette Hódmezővásárhely, csakúgy, mint a többi Fidesz által irányított megyei jogú város.
Így reagált Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő hétfői közleményében Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár bejelentésére, amely szerint a kormány február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben. Ezért cserébe a településeknek gazdaságfejlesztési és -növekedési tervet kell készíteniük.

A Jobbik szerint a kormány lépése egyértelműen kedvez a hitelező bankoknak is, hiszen a hatályos törvény értelmében a jelenleg 100 százalékban átvállalni kívánt adósságállományt eddig csak 93 százalékos értéken vette volna át az állam.

A gazdaságfejlesztési terv elkészítését a jobbikos politikus szerint nem lehet "túlzott elvárásnak" minősíteni annak fényében, hogy minden településvezető kötelessége megválasztása után - gazdaságfejlesztési elemeket is tartalmazó - ciklusprogram elkészítése, de a települések évi költségvetési koncepciójának is fontos része a helyi gazdaság támogatása.

Kiemelte ugyanakkor: az önkormányzati adósság részleges átvállalása a kormányzatnak eddig 70-80 milliárd forintnyi tényleges kiadásába került, a 2013-as központi költségvetés pedig ugyanennyi hiányt is "termelt" az önkormányzati szférában. Hegedűs Lorántné hangsúlyozta azt is: a 2014-es költségvetésnek az önkormányzatok lesznek a vesztesei, "jellemzően a kistelepülések, akik takarékos gazdálkodásuk folytán nem adósodtak el, tehát az adósságkonszolidációból sem részesülhettek".

A Jobbik továbbra is követeli az adósságkonszolidációval érintett települések esetén az eladósodottság kialakulásának, mértékének, a vonatkozó helyhatósági döntéseknek átfogó vizsgálatát és a felelőtlenségeknek, a visszaéléseknek felderítését - zárul a közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 1700 önkormányzat kap tűzifa-támogatást

Az önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát a szociálisan rászorulóknak természetbeni juttatásként adhatják a téli fűtési időszakban. Tovább olvasom