Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Itt az újabb kamatmódosítás?

További, esetleg nem is távoli kamatcsökkentések lehetőségére utaltak burkoltan az ECB vezetői pénteken.
Az infláció viszonylag erős ugyan, de az inflációs nyomás csökkent. Arra számítunk, hogy az infláció a korábban vártnál gyorsabban fog csökkenni - mondta az Európai Központi Bank (ECB) igazgatótanácsának spanyol tagja, José Manuel Gonzalez-Paramo pénteken a navarrai egyetem öregdiák-találkozóján. Úgy vélte, az eddigi központi intézkedések igen hasznosak voltak, de a bankközi piacok még mindig "diszfunkcionálisak" - számolt be az MTI-Eco.

Abból indulunk ki, hogy az inflációs várakozások stabilizálódtak - mondta az igazgatótanács osztrák tagja, Gertrude Tumpel-Gugerell Bécsben újságíróknak.

Az ECB július elején - a rekordról rekordra növekvő infláció miatt - negyed százalékponttal 4,25 százalékra emeltre alapkamatát, több mint egyéves szünet után folytatva a korábban megkezdett szigorítást, de sajtóértekezletén a központi bank elnöke azzal nyugtatta a piacokat, hogy éppen a gazdasági növekedést érő aggodalmak miatt szigorítássorozatra nem kell számítani.

A "nem elsőrendű válság" legújabb, őszi rengéssorozatára válaszul viszont az EKB e hónap elején, október 8-án meredek, fél százalékpontos csökkentést jelentett be, 3,75 százalékra, a világ mértékadó központi bankjainak hasonló méretű, egyeztetett kamatcsökkentése keretében.

Szeptemberben a tizenkét havi infláció 3,6 százalékos volt az euróövezetben az augusztusi 3,8 százalék után - továbbra is messze a bank legföljebb 2 százalékos tűrésküszöbétől -, de mind messzebb a júniusi-júliusi 4,0-4,0 százaléktól is, amely rekord volt a közös statisztika történetében - írta az MTI-Eco.

Olvasóink írták

 • 1. Joe Sixpack 2008. október 26. 08:31
  „Következö hónapokban levágják az Eu. hitel kamatokat ami gyengiti az Eurot. Ruszkik se ugrálhatnak nagyon, mert csusznak lefelé. Ideje már, mert nagy volt a fejük. Azt hogy a Szu tönkrement szintén a lecsuszó olajárak okozták és nem az idiota Reagan. Okos emerek ezt már régóta tudják.

  Additionally, economic data and corporate earnings outlooks from the countries that share the currency reinforced fears that the eurozone is heading for a steep recession. The euro-zone monthly purchasing managers´ survey for October showed both the manufacturing and services sectors contracting for the sixth straight month and at their fastest rate on record.

  As a result, the markets are expecting the European Central Bank to cut interest rates aggressively over the coming months, further reducing the differential between borrowing costs in the euro zone and the U.S., to the detriment of the single European currency. The ECB´s benchmark rate currently stands at 3.75 percent while the U.S. Federal Reserve´s main interest rate is 1.50 percent.

  http://www.hoovers.com/free/news/detail.xhtml?ArticleID=200810241339AP______NEWS_____d8d1005130b144f7_AP

  Minden tudás alapja az Angol !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irányíthatatlanná vált a forint?

Az amerikai bankóriás vezető tisztségviselője szerint a feltörekvő országok segítség nélkül… Tovább olvasom