Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Iszapömlés - Megalakult a katasztrófa felelőseit kereső parlamenti bizott

Tíz taggal megalakult az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömléssel kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák megakadályozását célzó parlamenti vizsgálóbizottság - közölte kedden a kormány a vörösiszap-katasztrófa hivatalos honlapján.
A vizsgálóbizottság tagjait hétfőn választotta meg az Országgyűlés, a testületnek öt kormánypárti és öt ellenzéki tagja van. Az elnök a bizottság felállítását kezdeményező jobbikos Kepli Lajos lett, alelnök az MSZP képviselője, Gőgös Zoltán. A tagok: Ékes József (Fidesz), Gyopáros Alpár (Fidesz), Győrffy Balázs (Fidesz), Lasztovicza Jenő (Fidesz), Aradszki András (KDNP), Kovács Tibor (MSZP), Ferenczi Gábor (Jobbik), Jávor Benedek (LMP).

A testület felállítását a Jobbik kezdeményezte; az új parlament megalakulása óta a Ház először hagyott jóvá ellenzéki indítványt.

A vizsgálóbizottság a tevékenységéről jelentést készít, és jövő év novemberéig benyújtja a parlamentnek. A testület megbízatása a jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat elfogadásáig, illetve a beterjesztési határidőig tart.

A testület felállításáról szóló határozat rögzíti, hogy a vizsgálóbizottság feladata elsősorban a politikai felelősség megállapítása.

A vizsgálat tárgya annak feltárása, hogy milyen mulasztások vezettek a vörösiszap-tározó gátjának átszakadásához, illetve hogy a tározó építése és fenntartása során követtek-e el visszaéléseket.

A határozat felhatalmazást ad a testületnek, hogy vizsgálja ez ügyben az előző ciklus kormányzatához, konkrétan a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz köthető vállalatok felelősségét, valamint azt, hogy történtek-e olyan hatósági vagy egyéb adminisztratív visszaélések, amelyek a katasztrófa bekövetkeztét lehetővé tették.

A bizottság megvizsgálja az országban a környezetre veszélyes technológiát alkalmazó - működő vagy már bezárt - más ipari létesítmények állapotát, a feladat ellátásához szakértőket is felkérhetnek.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, és százhúszan megsérültek.

Olvasóink írták

 • 5. knifemaster 2010. december 09. 05:22
  „Ez is olyan lesz mint az amelyiket a 2006-os öszi események vizsgálatára állítottak fel?
  Hogy mindenről beszéljenek ami nem lényeges ,és elhallgassák az igazságot.”
 • 4. Goldmund 2010. december 08. 11:06
  „Tökéletesen egyetértek az előttem szólókkal!!!”
 • 3. szocdem 2010. december 08. 10:50
  „2. miracle 2010.12.07. 22:30
  Mi a francnak ez a bizottság?

  Azért, hogy akinek nem jutott másikban hely, kapjon egy jó kis 5.6. fizut!

  egyébként annyira ostobaság a politikai felelősség kutatása, hogy azt csak ebben az országban, és csakis a fidesz bolsik tudják véghezvinni! Hihetetlen hogy a XXI. században még létezik ennyi ostoba bolsi....

  A rendőrségi vizsgálat lezárása előtt 2 évvel megállapítják majd hogy Gyurcsány és Bajnai a bűnös, csak a MAL vezetőit, meg műszaki felelőseit fogja mégis elitélni a bíróság - mint egy normál országban, anormál ügymenetben..
  Az persze senkit nem fog érdekelni, a Gyurcsányozás viszont segit elterelni a figyelmet a valódi balfékségekről, és ordas döntésekről..
  Na ezért a bizottság, ami egyébként egy homokozóban is űlésezhetne a komolyságához mérten..”
 • 2. miracle 2010. december 07. 22:30
  „Mi a francnak ez a bizottság?
  OV 1 perc alatt kivizsgálta már és rég meghozta az ítéletet: a MAL vezérig.ja a felelős és a napokban már zárolták a vagyonát is. Ja, hogy még nem is volt ítélet a bíróságon? Majd lesz elvtársak, majd lesz. Már meg van írva, türelem.
  Egyébként Illés Zoltán államtitkárhoz köthető minisztérium felelősségét is vizsgálja (akik szerint előtte 2 héttel minden rendben volt)? Ja, hogy a mieink akkor se hibásak, ha azok!”
 • 1. blaze 2010. december 07. 22:11
  „"A testület felállításáról szóló határozat rögzíti, hogy a vizsgálóbizottság feladata elsősorban a politikai felelősség megállapítása. "
  Milyen politikai felelősséget vizsgálnak? Ez esetben büntetőjogi felelősség van, nem politikai!! A politikának jobb lenne inkább kivonulni az ügyből és hagyni a bíróságot dolgozni!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat gázolt halálra egy 55 éves férfit

Vonat gázolt halálra egy férfit a kisvárdai vasútállomáson kedd este. Tovább olvasom