Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Internettel gyógyítható a depresszió

Állítólag az internet éppoly hatékony lehet a depresszió kezelésében, mint a szakember vezette csoportterápia.

Az internet éppoly hatékony lehet a depresszió kezelésében, mint a képzett pszichiáter által vezényelt csoportterápia - állítja egy svéd tudós.

A Gerhard Andersson, a Linköping Universitet professzora által kidolgozott úgynevezett internetes kognitív-magatartásterápia, amelyet kiegészítő vagy alternatív kezelésként lehetne alkalmazni, segít a betegeknek megszabadulni negatív, vagy destruktív érzéseiktől, s ezáltal gyökeresen megváltoztatni egész gondolkodásmódjukat - olvasható a JNews című orosz hírportálon. 
 
A program a "csináld magad" elven alapul, vagyis a betegeknek egyedül kell átrágniuk magukat nyolcvankilenc oldalnyi szövegen és elvégezniük az öt csoportra, pontosabban modulra bontott gyakorlatokat. A kísérletben 117, a depresszió enyhe, vagy középsúlyos formájában szenvedő önkéntes vett részt, akiknek egy része az internetes kognitív-terápiában, a többiek pedig hagyományos csoportos foglalkozásokon vettek részt.

Tartós javulás

Az internetes csoportba besorolt betegek 37 százaléka hamarosan feladta, mivel túl magasnak tartotta a program által támasztott követelményeket. Azok viszont, akik végigcsinálták, a terápia végén azonnali javulásról számoltak be: kevesebbet szenvedtek az álmatlanságtól, javult a fizikai állapotuk, és célokat tűztek maguk elé. A betegeket a kísérlet befejezése után még hat hónapon át figyelték meg, s mint kiderült, a javulás tartósnak bizonyult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb uniós intő az államháztartási hiány miatt

Idén már másodszor kritizálja a magyar kormányt az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, amiért nem… Tovább olvasom