Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Illegális lerakót működtetett a zombai önkormányzattal - eljárás indult

Engedély nélküli hulladékkezelés miatt előbb 138 millió forintos bírságot szabott ki, majd az erről szóló határozatot visszavonva új eljárást indított a zombai önkormányzattal szemben a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.
A zöldhatóság tájékoztatása szerint az önkormányzat által egy korábbi, felszíni művelésű bánya területén üzemeltett lerakóban körülbelül tízezer köbméternyi építési törmeléket, zöldhulladékot helyeztek el.

A felügyelőség emiatt 2012. februárban kötelezte a jelentős hulladékgazdálkodási bírság megfizetésére az önkormányzatot, az fellebbezett a határozat ellen. A zöldhatóság ezt követően szükségesnek látta a hulladék mennyiségének tisztázását, ezért a bírságról szóló határozatot április 3-án visszavonta, azt azonban megtiltotta, hogy lerakót tovább használják.

Zay Andrea, a felügyelőség igazgatója közölte: a zombai önkormányzatnak június 30-ig gondoskodnia kell az ott lévő hulladékok engedéllyel történő kezeléséről, továbbá a községet teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatra kötelezte a hatóság.

Szűcs Sándor (Fidesz-KDNP), a 2500 fős Tolna megyei település polgármestere hétfőn az MTI-nek elmondta: az egykori agyagbánya területét 2005-ben jelölték ki a lakóházaknál nem tárolható bontási törmelékek, nyesedékek elhelyezésére, engedélyt azonban nem kértek a működéséhez. "Ha nem jelöljük ki a lerakót, akkor a határban szórják szét a hulladékot" - tette hozzá.

Mint mondta, a térségben zajló ISPA-program keretében 2009-ben a zombai kommunális hulladéklerakót is bezárták, így a községben másutt nem lehet elhelyezni a hulladékot.

A KDKTVI közlése szerint 2011-ben engedély nélküli vagy jogellenes hulladékkezelés miatt három önkormányzatra szabtak ki jogerősen hulladékgazdálkodási bírságot: a dombóvári önkormányzatot egymillió 336 ezer, az adonyi önkormányzatot egymillió 157 ezer, a balatonkenesei önkormányzatot pedig 419 ezer forintra büntették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nő és csecsemője sérült meg egy tápiószecsői balesetben

Egy nő és néhány hónapos gyermeke sérült meg súlyosan egy kisbuszban, amely összeütközött egy… Tovább olvasom